Што ручавме денес? (за деца од 1-3 години)

Дискусија во 'Дете' започната од koritsaki, 13 јуни 2012.

1. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Не, си ми помешала. Сега скоро се пофалив во некоја од темиве, мислам оваа беше. Имаме одлична крвна слика.

На zuto и girl-miri им се допаѓа ова.
  2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Mislam nema potreba od tolku da bides naapena i da ripas ko petel na kokoska (sorry na izraz )koga fino lepo te prasav dali davas na pogolemoto dete od zdravite namirnici koi gi davas na pomaloto. Tvojot odgovor mi e sosema dovolen da skontam deka sakas da izgkedas sovrseno na forumot kako bizem i ti i mt se hranite zdravo. Aj ne jadete vie zaprski i orzeni.jajca, ne jade mazot si salami.i ti ne jades virsli. Togas sto se naogja vo tvojot frizider bre joy??? Ako bides grizliva majka bidi i za dvete. Ostavi ne nas negrizlivite da ai.komentirame sto sakame. Vsusnost jas nikade i ne pisav deka davam zaprski i pasteti na moeto dete. Davam od nasite mandzi koi se prilagodeni za nea. Przen kompir davam, ne davam otrov. Przeno jajce koe ne go jade (a ako go jade kje bide isprzeno na maslinovo maslo) ima razlika. Vo okolinata jas kaj sto ziveam i te kako se grizat za decata. Tvoeto ""hahaha "" mi e mnogu ironicno. Pedijatarot na kjerka mi e najdobriot i najstariot doktor vo okolinata. Nema sto da ti zboruvam za azurnosta i spremnosta i odgovornosta na Germancite. Go sledam mojot pedijatar ne tabelite na fb. Jas ne osekjam potreba da ti se pravdam tebe ili na nekoj drug za toa kako go hranam deteto, kako sto i ne go baram od tebe istoto. Jas si go kazav moeto mislenje za vasite namirnici i dokolku nesto e sprotivno na vasto mislenje odma ripate. Mozese da odgovoris smireno bez napnatost i nervoza ko bozem te fativ za gusa. Smesna si mi ama toa e.

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.898
    Допаѓања:
    326.353
    Ти си сконтала нешто?Прво што е тоа сконтала,наапана и бижем?Не ти го разбирам речникот .
    Второ:да,ти даваш и пржени ствари,и паштети се гледа по менито што го постираш како го храниш детето.Не се правдај сеа.
    Трето:ти боде очи мојот начин на исхрана и живот бидејки ти не го можеш тоа и секако нападот е најдобра самоодбрана :)
    Ако си толку љубопитна ке го сликам и фрижидерот да видиш дека салами,виршли и остали с*ања,моето семејство не конзумира.

4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.886
    Допаѓања:
    255.287
    @Jagoda123 не те помешав, пишуваше за крвната слика, и даваше нешто, убаво се сеќавам, сеа и по мислења ли да пребарувам.
    Нема потреба да лепеш дијагнози.
    Нека ти е здраво детето, немој некој да ме сфати поинаку, ама оваа со чирот ги мина границите.
    Инаку и јас во фрижидер немам салами и јас се хранам здраво.
    Па види за здрава исхрана реално требаат повеќе, пари а тоа не е за потсмев.
    Изборот на исхрана е право на секој човек нема право никој никого да осудува.

5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Joy, aj prociti gi ubavo moite mislenje i meniata i vidi dali davam pasteti, kolku pati imam piseno deka sum dala przen kompir.(i juLIeE ti rece oti ne davam pasteta ti pak se brzas da iakomentiras a pritoa da ne procitas ubavo) Zatoa i rekov ne ripaj odma ko petel na kokoska. Sto ti e tebe zeno, zosto takov izliv na besnilo imas ko BOZEM za gusa da te fativ, a samo te prasav dali i na golemoto davas od toa sto go davas na maloto?!! Mozese u dve recenici da dades odgovor a ne da se raspravas. Nemoj da mislis deka se zamaram so tebe i deka mi e gajle kako zivees. Jas ne te napadnav, samo te prasav, a namesto odgovor ti pocna kavgi. Zosto mislis deka ne go mozam toa Joy?? Zatoa sto ne go davam toa sto ti go davas na tvoite deca ili zatoa sto ne se falam sto imam u frizider i vo kujna??? Mene ne mi e potreben forumot i ovoj virtuelen svet za da prikazuvam deka ziveam dobro i kako sto sakam. Sekogas pisuvam toa sto go mislam i ne se pravam dobrata vila samo i samo da bidam originalna. I se raspravam na forumot i sovetuvam, ama ne pagam na tvoe nivo "" nemozes da bides kako mene""Epa aj slikaj go tvojot frizider i opravdaj si go muabetot pred site ovde koi citaat. Bas da vidam dali mt jade kasa od kruska i sliva so proso za dorucek , ili rucek batat so karfiol + m.maslo. Ljubopitna sum da vidam sto imas u tvojot frizider, a veruvam deka i drugite kje gi interesira. Oti taka epten mi izgledate sovrseno zdravo semjestvo. Mozebi.kje mozam da bidam kako tebe, ama tesko deka kje mi odi. Ajde pocasti ne so slika!

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.898
    Допаѓања:
    326.353
    Ако не се замараш со мене шо ке ти е слика моја? :D
    Ти зовре жено дека сум право нели?Затоа и толкав реферат хаха

П. Ти од помодарство нема да ставиш ммр на детето нели :P
    Гарантирам тоа.Не дека си истражувала туку ете денес секој втор збори за таа вакцина па и ти.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Имавме проблеми со хемоглобинот на 3 месеци. Барај слободно по мислењата. Крвна слика од 6-7 месеци (која и тогаш беше ок) дури сега пред празникот проверувавме.
    Дефинитивно си ме помешала :)

8. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    А да се вратиме на темата??
    Секој нека си гледа за себе и готово.
    Никој не е должен да се правда како се храни. Кој како мисли дека треба така.
    И крај.
    Не е убаво да се плука по другите членови, било да даваат семиња или паштети.
    Ако не се согласуваш ок, никој не те тера со сила на детето и ти да му даваш паштети или семиња.

Нашето мени за денес, досега

Појадок:
    Јогурт со лебче

Ручек:
    Боранија, тиквица, магдонос и маслиново.

Ужина:
    Рендана краставица со јогурт и малку магдонос. Идеја превземена од @Jagoda123 . Искрено не би ми текнало да дадам ваква комбинација. На ќерка ми многу и се допадна.

Едит
    Во меѓувреме изеде неколку јагоди.

Вечера:
    Овесни снегулки со круша (ќе видиме дали ќе јаде, одамна не јадела овесни)

Последна измена: 6 мај 2015
    На TIGARCE86, girl-miri и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    Lelee majki do kaj ste ja terale :D
    Tuku do @JuLleE ne sum kazala deka kravjoto e stetno tuku planiram do 2godini da davam ad mleko,oti malata e rodena pred vreme ne oti kravjoto e stetno(ako e stetno ke go zabranat od prodazba ;) da sum dala pasteta nekolku parcenca na leb nekolku pati,od sega rastat pa poveke ke se mesa hranata.

I ne vrtete sekoja tema naopaku.

Denes.

Pojadok - biskviti so mleko
    Uzinka - lebce
    Rucek - boranija so morkov
    Uzinka - kifli
    Vecera - ovosni snegulki

+ad mleko i mnogu voda.

Последна измена: 6 мај 2015
  10. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Појадок:
    Банана, авокадо, ленено семе и аронија

Ужина:
    Лебче

Ручек:
    Макаронки со пиперка, домати, лук и морков

Ужина:
    Јаболко

Вечерата сега и ја спремам:
    Гриз, цеден портокал и боровинки

Аптамил 540 мл
    Чај 200 мл
    Вода ни 50 мл

На TIGARCE86, joy1 и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  11. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    @ddevojce еве да ти одговорам. Син ми е дете нејадач, имам напишано повеќе пати. Значи како да кажам .,,,ништо не јаде. Овошје, зеленчук никако. Тестенини јаде и манџи, кои од секогаш ги правам без запршки зошто и мајка ми не ни правела со запршки ( од здравствени причини) и така сум навикната. Бидејќи не јаде ништо од година па нагоре конзумира, матична млеч, алое и маџун за да може барем нешто поздраво да внесе, и тоа камуфлирани со сок. Да не должам- и покрај тоа на прсти се брои кога јас сум му понудила стрвости, самиот не ни бара, сувомеснато има пробано два три пати, на детски роденден. Тој кога беше бебе единствено што не сум давала е кокосово- вистина тогаш го немаше, се друго што јаде ќерка ми сум го нудела на син ми.
    Јајца пржени јаде, но после 2 години, помфрит знам да дадам кога надвор че види дете дека јаде па ќе ми побара итн.
    Инаку не е ова дека правам компромис или лизни мазни како што некој пиша, и јас во целост не се согласувам со се што се дискутира и дава на бебиња по групите на фб а по мениата што ги постирам и може да се види.
    Ај да не ја упропастуваме темата арно се инспираравме.

И да кажам од киви ми беше страв да не даде реакција ама супер поминавме овие три дена.

12. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Мене уште ми е страв да дадам киви. Како и колку го даде првиот пат?

13. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Пред три дена, буквално едно мало тркало заедно во појадокот. Па две тркала со дебелина од 3 мм, па денес 1/3. Планирам и утре малку да дадам,
    Сакав да дадам сега зошто ќе им помине сезоната па ќе треба на 2 години прв пат да проба.

На Nova му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @joy1 ne ti e problem vo temite da stavas slika od deteto i so sto ste se podnovile, a tesko ti e od friziderot da stavis slika da go dokazes toa sto go tvrdis??? Jas vo posledniot post ti pisav deka sum ljubopitna i posto se ponudi da go slikas zatoa i ti pobarav slika. Znaci tvoeto pogolemo dete ne jade sladoled,lizavcinja,torta,banana cokolado itn. Da bese vo pravo i da ti drzi voda muabetot kje go slikase friziderot.Nema vrska ajde.
    Ps. Za referati me biva. Profesorkata po makedonski jazik me ocenuvase so 5* petka so zvezdicka.
    Dobro e sto se svestija roditelite za vakcinite. Ne samo sto ne ja vakcinirav kjerka mi so MMR, tuku 95% nema da ja vakciniram i ponataka. Mislis lesno e da doneses vakva seriozna odluka za nevakciniranje na deteto, a pritoa da se mislis dali oravilno si odlucil??? Skoro dva meseci pred godisniot sistematski pregled po celi veceri do nikoe vreme citav za vakcinite istrazuvav, pecatev materijal. Se budev so podocnaci golemi ko urmi. I mene kje mi reces sledam trend, koga sekojdnevno roditeli si kazuvat losi iskustva za vakcinite. (Nedaj Boze nikomu) Znaes kako vikat "slusaj patalec, ne gatalec" pogolemo zlo ti se vakcinite so koi gi vakciniras tvoite deca otkolku zaprskite i przenicite.
    Dorucek- lepce so sirni namaz
    Uzina- krusa
    Rucek- boranija so tikva, m.kromid, morkov nadrobeno so lepce
    Uzina - kiwi
    Vecera- sutlijac
    Doenje i voda

@Nova i @leona83 jas kiwi dadov prv pat na 11 meseci i dobro ja prifati. Ako e kisela ne ja jade cela, ako e poblaga cela ja jade. Sega vo plan sum da i dadam limon.

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  15. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    Jas pred 2 nedeli ja nosev malata na dok..posto mi bese nastinato..i aj si rekov da prasam za hranava sto smejam i sto ne smejam da i davam..
    Negoviot odgovor bese sve sto jadime nie doma i deteto smej da jadi posto e vejce 1 god.

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.898
    Допаѓања:
    326.353
    Тебе треба да ти се нацрта за да ти стане јасно.
    Што подразбираш ти под здрава храна?
    Прво немаш елемантарна култура,ми велиш со потсмев дека на маж ми сум му правела каши.Очигледно здрава храна ти е еднаква со пасење трева.
    Прво и основно постојат раб кои ги давам на 6 годишно дете но не и на 6 месечно бебе како што си правела ти.Кај мене ЧОКОЛАДО животинско и било кое друго не доага во предвид како ужина.Ниту пак смоки како оброк сум дала.
    Керка ми е голема па за ужина грицка морков,сирова пиперка,краставиц и такви раб.И се тоа си одгледуваме сами кај свекрва ми во двор.
    Постои храна која не се купува никогаш не се купува кај нас како маргарин,мајонез,паштета и други раб.Да ти кажам заморно ми стана да дискутирам со тебе.Ако сакаш слики отвори тема за фрижидери и ке ставам а специјално тебе да ти пракам ми е бесмислено бидејки си никој и ништо за мене.Нај на крај секој со својата совест .Мојата е чиста моите деца здраво се хранат.Ати како сакаш и веке не ми реплицирај нема да ти одговарам.

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.898
    Допаѓања:
    326.353
    @ddevojce тек сега ти го видов спојлерот.И само ке ти кажам дека си во право за една реченица а тоа е СЛУШАЈ ПАТАЛЕЦ А НЕ ГАТАЛЕЦ.Кога ке имаш канцер во нај најблиската фамилија ке те стресе толку силно што ке бидеш приморан од корен да промениш се па дури и исхраната.Јас принудена бев уште пред години наназад да исфрлам апсолутно се што може да му штети на маж ми.Вклучувајки бел шекер во било која форма,месо црвено,пржена храна,фаст фуд...
    Детето ми порасна со реченицата :Оваа храна е фуј од неа можеш да се разболиш..и не бара до ден денеска ни сувомеснато,ни грицки ни мн други раб.Она ретко има видено дома такво нешто.
    Јасно ти е сега?Еве гледаш далеку сум од тоа дека имам совршен живот и дека лажно се претставувам овде.
    Отидов предалеку и отворив тема за која со години несакав да зборувам ама просто во душата ви е да провоцирате дур не го истерате своето.

18. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    I mene isto dvete pedijatri mi napomena deka malata treba da pocne da jade od hranata sto jademe i nie :)
    Pa sekako malce po malce ke pocnat da jadat,da se naviknuvat i na toa :)

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.716
    Допаѓања:
    202.458
    Ајде, полека малку, смирете ја топката. Хранете се како што сакате, давајте им на децата тоа што сакате и што мислите дека треба да јадат, ама никој не ја сфати Јуле што сакаше да каже. Мислеше на тоа да ги адаптирате децата на цврста храна, на џвакање. А не за тоа дали треба да има сол и шеќер, па еве и запршки во исхраната.
    И јас сум кажала неколку пати - кога се почнува со цврста храна, се дава пасирано, храната да има текстура, да се почувствува. Блендирано нема потреба. Нема врска дали бебето има или нема заби, тоа ќе научи да џвака со непцата, па после со забите ќе му биде полесно. Кога ќе се научат на лапни-голтни, со каши, тешко им е да преминат на храна со текстура, па се дават кога и да има барем и покрупна трошка. Значи, од прв ден со цврста храна учете ги на џвакање. Не е дека нема да се научат никогаш, ама верувајте, потешко оди ако сте почнале со каши. Целиот дигестивен систем треба да се прилагодува на тоа, и затоа често и се јавуваат проблеми со желудникот.

На bittersweet и JuLleE им се допаѓа ова.
  20. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.867
    Допаѓања:
    28.532
    И ние сме 12+ :rock: па ќе ве дружам во темава.
    Инаку периодот (цел месец) слабо јаде, претпоставувам дека намалениот апетит е последица на вадењето заби, вирусот кој го имаше, скокот во развој на 12 месеци...и така... се надевам во скоро време ќе ни се поврати апетитот.
    Денешното мени:
    - јаболко, малини, банана и кокосово масло
    - кравјо млеко (250мл)
    - златна мешавина
    - кравјо млеко и бисквити
    - палента со спанаќ, сирење и павлака

Пола од ова да изеде ќе сум среќна. Инаку ние веќе не цицаме, ја одбив малата за среќа без проблеми,па сега пиеме кравјо млекце од шише.

И сакав да прашам од кога се дава белка и како се воведува? Има ли и овде постепен начин исто како и со жолчката?

На НаталиЛили и girl-miri им се допаѓа ова.