- praska+ kajsija+ banana+ zitarici - pilesko+ boranija+ morkov+ tikvica - ovosen jogurt+ hipp biskviti -medolino+ plazma + mleko - voda okolu 150ml ( zavisi kolku ce ispie vo tekot na denot)
Dorucek: integralno lebce so namaz i sirence Uzinka:jagodki Rucek spanak so kisela pavlaka i jajce Uzinka praski Vecera:cokolino i pieme mnogu voda vo tekot na denot sokovi ne sakame ni domasni ni kupeni
Pojadok-jogurt so domasno lebce. Uzinka-plazma biskviti Rucek-morkov,tikvica so oriZ. Uzinka-banana Vecera-cokolino so praska(praska ne saka osven vo jadejne dodadena) +voda,ad mleko i ovosen sok.
-Banana+ 2 urmi+zolcka+ mleko - oriz+ morkov+ tikvica+ piperka - ovosen jogurt od malina+ jagoda - biskviti Hipp ili zivotinsko carstvo - Keksolino+ plazma+ mleko
@leona83 jas i davam biskviti, jabolka, krusa, krastavica, kaskaval parcinja da jade. Ima 16 zapcinja. Ama pod nadzor mi e. Do nea sum sekogas koga jade, obicno ja sednuvam na stolceto i pustam crtan pa jas mijam sadovi a ona jade. Mene loso mi stanuva koga kje ja vidam deka butnala celo parce krastavica vo usta, ama kje si go izvaka i goltne. Ako nemoze da go zvaka go pluka. Nemoj da se plasis, osekjaat kolku mozat i dali mozat. Ostaj odvecer biskviti vo nekoe cinivce da omeknat i utre da i. Omeknati se i kje se topat polesno.
Доручек:1 праска,1 банана и 1 јаболче и малце мед. Ужинка:Овошно јогуртче Ручек:Ориз,пилешко,крставичка,морковче,патлиџанче и пиперка Вечера(планираме):Млеко и плазма
Појадок: Јогурт и лебче Ручек: Гравче тавче со магдонос, лукче и пиперка. И малку шопска салата со маслиново масло. Се беше без сол. Ужинка: Јагоди и вишни во дворче. Си береме и си јадеме Што убаво вака да си имаш во дворче од се по малку. За некоја недела и малини ќе береме. Вечера: Ќе пробам палента, ако сака, ако не јогуртот не ни бега.
Мојата има само 8 запчиња уште од март нема нови заби. Еве јас без да знам татко и и дал бисквита и полека си ја грицкала. Не знам зошто кога ќе и дадам парченце мало, банана или било што не го сака, а во каши јаде....
Bananite im se meki, kjerka mi povekje ja smackuva vo rakata i ja frla otkolku da ja jade. Ako davam parcinja ili.taka cela banana nema da ja.izede, samo bananata i ja pasiram na grubo pa i davam i celata si ja jade. Seci tenki rezanki. Jabolka ili krastavica i daj gi, kje vidis kako.kje ja izede. Gledas si ja grickala biskvitata, ti samo taka se plasis.
Auuuu isto ijas koga i davav na pocetok nesto za da jade,a be leb ke i dadev parcence i se plasev iako imase 8zapcijna Dodeka pak mm i biskviti i jabolko ke i dadese i ona sto ke grickase ke si jadese ako ne go plukase,a jas sekogas nad glava i sedam od strav sega veke si jade ubavo se
И пукна и последната четворка, сега може ќе се нормализира барем малку. Вчера плачеше дури и јас кога јадев, од страв дека и она ќе треба. Денес имавме подобар ден. Појадок: Пола круша, 2 кајсии, 2 урми и 10-тина малини. Ручек: Спанаќ, јајце, морков, пиперка, пашканат, путер и магдонос. Вечера: Бунгур, моцарела ( не ја осеќа и ми е начин нешто млечно да јаде ) и брусница Ужина една: 4 бисквити Вода ич Чај 400 мл Аптамил 640 мл
Појадок- интегрален леб,жолчка и домат Ужина- вишни и малини Ручек- боранија, пиперка, кромид и телешко Заспивање со мелко Ужина - свеж сок од пртокал Вечера - јогурт со овесни снегулки Заспивање со млеко и преку вечерта чај од нане (незасладен)
- kajsija+ banana+ praska - grav+ morkov+ piperka+ lukce - palenta+ zolcka + kiselo mleko - Medolino+ plazma+ mleko
Добро, има некоја членка од форумов во оваа тајната група за домаќински муабети? Само јас се нервирам или што е работава? Прашува една дали да давала на детето леден чај и следат потврдни одговори со еден заклучок - па и онака денес нема ништо природно. Ало бре!!! Има природно, само треба да изгубите некоја минута на удобност од вашиот ден и да го приготвите. И секако една умна мама вика - еее па јас ако така правам, нема да имам време за себе... И ова ми беше врвот: Bas naprotiv kerkami ima 3ipol god i pie leden caj od brusnica od viva i toa so preporaka od doktor za procistuvanje na bubrezi i za eserihija koli...sekoj razlicno. Deneska nisto ne e prirodno i dobro. Да, да... докторот ти рекол три пати на ден по пола литро строго вива... Не ми се верува дека доктор препорачал купен чај од брусница кој е преполн со шеќери за лечење на ешерихија коли. А дополнителен е фактот дека тоа и не е брусница, туку вештачки добиени ароми и бои. Не за ледените чаеви ни за возрасни, ни за деца. Развиена е нова генерација на антибиотици кои содржат во себе шеќери затоа што бактериите како е.коли се хранат со нив што значи ги апсорбираат, а при тоа полесно да го трансферираат антибиотикот кој би делувал со 99 процентна успешност, со шеќерот го впиваат и антибиотикот. И после зошто Ина многу фина им се смеела... Ете зошто, но добро... Им имам пишано по пораки за други теми и здравствени проблеми, како да ви објаснам дека луѓе мои се е проста маса?! Не живееш за фала, ама таква дрскост и простоќа не сум сретнала. Од групава научив дека многу болни деца не добиваат правилен третман и лек на одговорност на родителите, а не на докторите!!! Значи зборувам за СТРАШНИ проблеми и болести кои сум ги поминала и и викам, ова, ова и ова и ова... И она ми враќа, не, немам побарано второ мислење, а и малиов не го сака тоа и тоа. Добро малиот твој е поголем авторитет од тебе самата? Малиот твој поише знае што е добро за него?Ма ако е добро за него и со ќотек ако треба, што никогаш не ми ни било на ум како алтернативна мерка за воспитување или правење било што, ама за здравје кога е во прашање И нели нормално, ни на доктор не пренесуваат како што треба што точно се случувало... и после утнати дијагнози, па нормално. Просто револтирана сум од глупоќата и неодговорноста на многу мајки. Ако сте во можност некој да ве додаде има да ви стане јасно. Подолго време сакам да пишам нешто за ова, ама ова е најситната работа која сепак ми ја прели чашата. Е така мамички, имаме запек, лоша крвна слика, бактерии во мокрача, затнато носе, повремено и растечено, ама што да правиме, ништо не е природно. Ау да... и они нели не вакцинираат...
Јас сум зачленета во групата, синоќа го читав постот, и да во право си, ледениот чај воопшто не е здрав. Ама Лилит остапки има и мора да има. Секако дека природното е најдобро, ама има ситуации кога ќе дадеш и нешто вештачко. Да тргнам од самата себе, од кога почнавме со исхрана на малиот по секоја цена гледам да е природно и здраво приготвено, ама ете нема да лажам ќе кажам дека синко од лошите работи јаде смоки, кроасан и сокчиња. Свесна сум дека не се здрави ама правам остапки, и ќе правам. Не ми ги препорачал лекар, ама тоа не ме прави неодговорна мајка. Знам колку се полни со шеќери, ама се случува и тоа да го јаде. Но да се разбереме, ова никако не смее да биде оброк. Е сега има и такви кои строго забрануваат работи од типот на смоки, значи 100 проценти здрава храна. Јас со оваа никако не би се согласила. Мора децава да имаат пробано и нешто друго, затоа што неможеш постојано дома да ги чуваш. Еве пример е градинката, им даваат манџи да, ама им даваат и паштета од туна, кросан, кои никако не се здрави. Значи сакале ние или не, ако ние не дадеме, детево секако ќе проба. Работава е овие работи да не преминат во оброци, главната исхрана да се сведе на здрав оброк составен од зеленчук, месо, овошје и житарици. Да се наваратам на групата... Јас се чудам какви се жени потојат, кои дебилни прашања, кои совети, па и моментот кога прашуваат за своите деца што да им дадат да јадат бре. Една некна прашува како да се заштити од несакана бременост, а веќе чинам имаше две деца? Па и секоја, ама баш секоја болест, состојба на децата е последица на вакцината. Најновото, грчевите при висока температура се последици на вакцинацијата. Невозможни се.
@Lilit дај бе стани ми друшка на фејсбук и додади ме во таа домаќинската група! Ептен домаќински муабети слушам се терале таму. Што за манијачење згодни стоматолози, па за вадење секрети со пердуви, црви од уши.. ќе си пукнам што не сум дел од групата!
Јас се согласувам дека голем дел од органската и здравата храна се маркетингшки трик, а воедно и ме нервираат таквите опседнати и потресени со истото. Ама повеќе ме иритираат неинформирани и глупи мајки. Се се прави по исклучок кога се работи за нездраво, мене во склучајов ме изиритира онаа со докторот и рекол да пие чај од брусница ради е.коли и оваа со цел памет му давала купен...што не е ни природен, што значи нема ефект за лечење на детето, а башка што само ја нахраниле фино бактеријата. Секако дека не мислам дека децата треба да се изолираат само со здрави работи, телото мора да се научи да метаболизира се. Јагода шта да ти причам... да те додадам штом велиш, ама ќе се нервираш верувај ми. Просто не ми се верува колку простота гази по земјава. Леле таа со епи нападот Јуле? Одма, да не примил вакцина??? Епи напад кај мали деца се случува од дехидрација и внесување на храна богата со рафинирани шеќери. Ама нели, нека јаде све бре, леб и маргари и смоки, се да проба дете, а брокула ако се погоди денот!!! Чаеви и сокови ми сака детето, ич не ми пие вода, па само тоа му давам. Една снашка моја ваква е. Ееее Кики мој не пие вода, и не му давам...ми оди бокс да и удрам.
И ние веќе полнивме една година и да се приклучиме овде, - Праска,банан и маџун -црвена леќа,пиперка,кромид,домати,тиквица и морков со маслиново масло -кисело млеко со вишни -Житна кашичка на хипп со 150 мл вода
Мислам дека два случаја беа , слични де, едната беше со грчеви од температура,другата со епл. напад,битно вакцината е крива. Всушност секој проблем кај децата е од вакцини. Јас се прашувам какви луѓе постојат. @Jagoda123 мораш да се приклучеш, ќе видеш што ти значи жени.