Ти благодарам @Jagoda123 зашто? јас не сакав да ја мешам во кашичката мислев дека е тешка и полесно ќе му дојде на детето вака само со кисело млеко? А со што подбро да го комбинирам? Поздрав
@slimy како што веќе кажа @leona83 калциумот од киселото млеко го оневозможува врзувањето на железото од жолчката, па затоа не е убаво двете намирници да се комбинираат. Намирниците што содржат железо, треба да се комбинираат со намирници кои се богати со вит.ц
mleko izutrina palenta so kisleo mleko mleko za prespivanje pilesko so (crn domat,tikvica kompir oriz piperka peceni vo relna ) praska so pola banana jogurtce so zitarki mleko za spienje se budi vo tekot na nokta za uste edno mleko i preku den cajce i malku voda ili ceden sok od portokal
-Праска,слива,овесни снегулки со маџун -телешко месо,брокула,морков,магданос,кромид и тиквица, со путер (за прв пат) -банана -кексолино со 150мл млеко
- kajsija+ dinja+ banana - loboda ( slicno na blitva) + morkov+ tikvica+ kiselo mleko Palenta+ urda+ kiselo mleko Cokolino+ plazma+ mleko.
Praska+ banana+ zitarici Blitva+ zolcka+ tikvica+ kiselo mleko Boranija+ morkov+ piperka+telesko meso Keksolino+ plazma+ mleko
Вчера: -појадок- интегрален леб со таратор(павлака,краставица и лук) -ужина- диња -засивање со сок од слива (хипп) -ручек- интегрален леб со пинџур (патлиџан, зелена пиперка, домат,лук и маслиново масло) -ужина- праска и кајсија -заспивање со сок од слива (хипп) -вечера-јогурт со овесни смегулки -заспивање со млеко и преку ноќта млеко повторно Денес: -појадок- интегрален леб со јајце, домат и сирење -ужина- лубеница -заспивање со млеко 200мл -ручек- телешко, грашак, лук, кормид,зелена пиперка и маслиново -ужина- јогурт -вечера- тестенини со сирење
Денес: -појадок- просо, праска, кајсија и пола банана -ужина- интегрален леб со шопска салата (домат,зелена пиперка,краставица,кормид,сирење и маслиново) -ручек- боранија, лук, морков и пилешко месо -ужина- диња или лубеница (зависи баба и што ќе и даде) -вечера- млеко со бисквити Пиеме многу вода и се заспиваме со млекце.
-круша,јаболко и овес -цвекло,морков,лук -кисело млеко со банана -кашичка со житарки на хипп ќе подготвам со 150 мл вода цицаме кога доаѓам дома од работа,и сокче од јаболко со вода (зашто не пие само вода чиста )
Денешното мени: -појадок - интегрален леб и таратор (павлака, краставица и лук) -ужина - диња -ручек - ориз, блитва, морков и кромид со кисело млеко -ужина - праска -вечера- палента со сирење
Не пишувам мени само дека почна да одбива да јаде блендирано, сака како за нас што правиме и по можност сама да става во уста, ама па така јаде помала количина за подолго време. Сега готвам без зачини и и давам и на неа....
доручек: лепче и намаз ужина: праска ручек: боранија, кромид морков и тарана ужина: слива вечера: чоколионо со 150 мл млеко мамички, Ве молам за совет.... јас за вечера скоро секоја вечер му давам чоколино, (млечен оброк) зошто има 24 месеци и млеко не пие. Дајте некоја друга идеја за вечерен млечен обро...нешто што ќе го држи цела вечер сит....
Jas kako i maleckomoe slicen den za jadenje 2 god i 2 meseci dorucek namaz i lepce 2 kriski od secdniot na zitoluks Uzina banana rucek boranija morkov kromid luk patlidzance i jajce uzina baba mu dava od tuka nataka praska kajsija vecera makaroni so sirenje maleckomoe probaj navecer griz so banana ili sutlijac ubavi nokni obroci
Mleko Jogurt so leb Kastravica i domat Biskciti Mleko za spiejne Piperk,kompir i boranija Ovosen jogurt Jufki so meso Jabolka Mleko za spiejne i ednas preku nojk. Ne jade se od sto nudam,po edno parcence samo jade.
Ne sme pisele i nie odamna meni. Ovosje i zelencuk jademe na golemo. Osobeno krastavica. Za dorucek ili vecera: przeno lepce, mekici, kiselo mleko so lepce, mleko so biskviti, lepce i sirenje so krastavica ili domat, ili pak so kaskaval, sutlijas ovosje so zitarici retko. Vareno jajce maskiram so kiselo mleko. Za rucek: ako moze i ona da jade od nasiot so pomalku zacini, a, ako ne e za nea gotvam posebno. Meso srga na toplovo recisi i da ne davam. Mandzi: boranija, grasok, lekja.. potoa oriz vo furna, musaka, tikvi polneti... Uzinki ovosje ili zelencuk, biskviti. Retko nekoja kocka cokoladce. Voda i domasni cedeni sokcinja. Cicanje kako bebe. Ednas si staviv pasta na bradavicite da vidam kako kje reagira, mnogu se smeese i bese interesno. Proba da cica i se namrsti. Posle se izbrisav i celata radosna ne gi ispusti cicinata na mama ☺☺
Вчерашното мени: -појадок -1 парче интегрален леб и шопска салата (домат, краставица, пиперка, магаданос, кромид и сирење) -ужина - праска -заспивање со свеж сок од портокал -ручек- ориз, блитва, лук и кисело млеко -ужина- диња -зспивање со сок од портокал -вечера- млеко,банана и бисквити -заспивање со млеко Денешото мени. -појадок - малини, диња, праска и слива -ужина- јогурт -заспивање со сок од јаболко,морков и портокал -ручек - грав, кормид, пиперка и интегрален леб -ужина - таратор -заспивање со сок од јаболко, морков и портокал -вечера - палента со кисело млеко -заспивање со млеко И на +40 апетититче си има , буцка на мама!
Ние не јадеме ништо само овошје со мусли блендирано и кисело млеко ништо друго зеленчук, месо категорично одбива веќе една недела.Изгледа од вруќина не знам и јас не го терав да јаде зашто после повраќа све ако го терам на сила да јаде. Се плашем да не падне пак железото зашто и така е анемичен, наследено и е од мене. Пие легофер и вит.ц капки, што можам друго да давам за апетит мајки? Поздрав
Исклучиво блендирана храна ли јадете? Кај повеќето деца се јавува период кога одбиваат блендирана храна и сакаат сецкано или грубо пасирано... или едноставно сакаат да јадат од храната на возрасните. Ми се чини дека и @leona83 пишуваше дека минуваат низ таков период. Кога кај нас се случи да обива блендирана храна (пред да наполни годинка), јас почнав да и сецкам и да ја оставам понекогаш сама да јаде или да и ја давам сецканата храна со раце а не со лажиче. За брзо време се нормализира апетитот и ете ја сега јаде почесто во парчиња а поретко лажица, важно јаде убаво. Пробај да му ја даваш храната во друга форма, оставај го и сам нека проба да јаде, пробајте и во игра, можеби ќе касне повеќе. Исто така можеш да пробаш и со интегрално лепче да му макаш од кашата, кај нас и тоа успева некогаш. Со среќа, и се надевам дека наскоро ќе ви се поврати апетитот!