Да, ќерка ми на пример сака боранија да јаде сама со раче, како и друг зеленчук. Лепче, бисквита и круша јаде исто сама а најчесто тоа и е ужина. Или е период или сакаат да џвакаат
@snegulkata sum probal mila veruvaj mi ne jade nisto sto ne e blendirano. so pasirana hrana se davi vednas nikako ne moze da go goltne toa i mnogu mali sitno parcinja sum probal, seuste ne moze da jade i hleb. sum probal na mnogu pati mu stavam kaj hranilkata hrana koga jas jadam ama nikako ne stava nisto na usta samo saka da igra i da go rasfrla naokolu. sum probal so biskviti i ovosje i hleb i stavam da ja zeme da jade ama nema interes od toa. sepak vi blagodaram mnogu za sovetite @leona83 i @snegulkata imajte ubav vikend. pozdrav
- malini+ banana+ praska - turlitava ( kompir+ tikvica+ morkov+ piperka+ brokula+ domat) -popara so kiselo mleko - dinja+ kajsija - cokolino+ plazma+ mleko Obicno na den pie po 300-400 ml . voda.
Денешното мени: -појадок - банана, кајсија, малини и просо -ужина - јогурт -ручек - грав, пиперка, кромид и интегрален леб -ужина- варен компир -вечера - палента со сирење
pojadok - zitni snegulki uzinka - banana mleko za sppiejne rucek - supa od morkov i zvezdi so maslinovo m,i malce kaskaval. uzinka - ovosen jogurt vecera - palenta so sirejne neznam dali davate lubenica,nie koga jadevme i dadov malo parce i malava ja obozava
Da lubenica jademe baba mu vcera mu napravila dinja so biskviti kaza deka e ubav desert i maliot se izlapkal. Vcera imase i plus turli tava za rucek so mevce posle uzinka banana vecera dve kriski piter so sirenje. Imam tri prasanja 1. Kolku kriski leb da mu davam za jadenje saka dve mackani obavezno so namaz ili puter dali e dosta za 2 god. Zboram ona lepce ma kriski od zito luks 2. dali na 2 god. Dete mu davate leb i krem imav ideja ama samo iste mi e idea da mu dadam nutela so lepce ama ete baram sovet ( jade retko kroasani so krem a i koga bese zimoto bolno vo kozle d-r ni kaza ako nesaka dr da jade dajte mu nutela) ama ete jas uste nisto pa da ve prasam sto mislite 3. Pieme cajcinja mnogu ama uste trite vida becutan sakav nekoj dr od paletata na alkaloid za vozrasni neli ama nrznam dali moze a se koga idam kaj maticen zaboravam da prasam pa ete sovet ako moze i za ova.
1. Мислам дека му се доволни 2 парчиња лебче за таа возраст. Јас на мојата малечка која има 15 месеци и давам едно парче лебче интегрално, и кога ептен многу сака и додавам уште половина (инаку ја јаде само средата). 2. Мислам да одложиш уште малку со кремот. Барем до времето кога самото ќе почне да бара, а мислам дека наскоро ќе дојде тоа време. Знам неколку дечиња кои одбиваат се друго и јадат само леб и крем. Затоа мислам колку покасно толку подобро. 3. Јас имам дадено чај од коприва на мојата бебушка без да размислам дека е за возрасни. Откако ме предупреди поискусна мамичка го прекинав. Но ние сме помали, можеби кај вас веќе може да се дава чај за возрсни. Нека кажат поискусни мамици.
1. Капини, третина банана, урма, гриз. ужинка: инстант каша од пченка и банана. 2. Јунешко, боранија, кромид, лук, морков, малце тарана. ужинка: лубеница (мојава не само мало парче, буквално ја ждере! 3. Палента со кремсир (задниов месец ми ја одбива комбинацијава, со молење јадеме). Јас малце претерав со инстант кашиве на одморов, но сега кога ќе се вратиме ќе ја опраам работата да јаде поздраво, зашто ептен веќе ме гризе совест. Чајче почнав да давам нане, набрано од двор, засладено со малку маџун.
Денешното мени: -појадок - овошна салата (третина банана, пола круша, малини, капини, 1 праска, малку сок од лимон и лажица кокосово масло) -заспивање со млеко 100мл -ручек - златна мешавина, брокула и пилешко месо -ужина - јогурт -вечера - тестенини со сирење -заспивање со мелко 250мл
Како го подготвуваш чајот од нане? И јас имам во двор. И дали може да се стави во јадењето како зачин?
Најобично сварено, само помалку, јас ставив две ливченца, и на цела шоља што излезе една лажичка маџун. Па би требало да може и во јадење, нели, после годинка може речиси се само умерено и по малку на почеток.
Јас ставам малку суво нане во леќа, а планирам да ставам и во гравче (кога ќе воведам) Инаку на тераса си одгледувам во саксии нане, мали домати (чери) магдонос и целер
- griz+ 2 praski - banana+ malce magjun - telesko+ boranija+ tikvica+ morkov+ piperka - popara so kiselo mleko Voda skoro 400 ml do segam Da ne e mnogu zenski?
- palenta+ morkov+ tikvica+ kiselo m. - malini+ praska+ banana - supa+ lebce - medilino+ plazma+ mleko
Мамички знам дека не е за тука прашањево.но гледам тука имате поголеми дечиња па да ве прашам за количка троделна да не продава некоја ?
Денешното мени: -појадок- интегрален леб, јајце и домат -ужина- малини, рибизли и една праска -ручек- парче интегрален леб со пинџур (модар патлиџан,домат,пиперка,морков и лук) -ужина-две плазма бисквитчиња -вечера- јогурт со овесни снегулки Преку цел ден 300мл вода.
После годинка, годинка и пол, алергени се. Ако детето е склоно кон алергии, пожелно е покасно да се дадат.