Д: мусли со сушено овошје Р: пилешки прсти со зеленчук и салата У: краставица, пиперка, јаболко и круша и ставив В: кајгана со млад кромид и фета
14+ Д. Палента со урда,путер и кисело млеко У. Пола јаболко и мандарина Р. Гравче В. Урда со јајце и лепче
П: овесни снегулки со ленено и чиа семе, јогурт, банана У: круша, грозје Р: ориз со блитва и пилешко, кисело краставички У: мандарини В: тост со намаз и кашкавал
Денес: Појадок: лепче со хумус, сирење и чери домати Ужинка: компот од слива Ручек: пастрмка и микс зеленчуци Ужинка: интегрални крекери, пире од јаболко Вечера: нудлс со павлака, краставичка и мисиркино филе
14+ Д: круша, јаболко, бадеми сува кајсија И урма У: оризоворизов десерт, не го јаде Р: лосос со компир,морков и лук У: костени В: млечна каша од слива
Мами кога и како воведовте мед? Дали има некој посебен протокол на воведување или не? Ние сме скоро 13 месеци
Јас ја прашав докторката наша ми рече може од 18 месеци. Јас сакав да и направам колачиња што содржат мед ама ми рече да почекам
Мене др ми рече мед од 2 год. Не заради алергија туку заради огромната количина сконцентрирани шеќери кои детскиот џигер не може да ги преработи односно му е тешко. Ова пренесено. Со @FreeMind истово го имаме дискутирано. Имаше таа и слики од студии тука постирано ама не знам точно во која тема. Јас би почекала до 2. И така мојава благо не јаде.
14+ Д: банана жолчка, круша и просо У: калинки така зрнца И јогурт со калинки Р: тестенини со Болоњезе сос домашен В: сутлијаш.
Медот не е алерген туку е опасен за деца под една, а ризичен за деца под две поради појава на ботулизам https://medicalschoolcom.wordpress.com/2016/05/29/ботулизам/ https://www.google.de/search?client...AkgEAmAEAyAEGwAEB&sclient=mobile-gws-wiz-serp После две се препораките. Под една не смее, од една до две не се препорачува. Д: леб намаз, пиперка, краставица и домат Р: тестенини со сирење У: круша и раче боровинки У: суви сливи стоени во вода еден ден со сливи и бадеми на блендер В: проја со тиквица и кефир Од неделата не е какана. И покрај вакви бомби
Денес: Појадок: чиа пудинг со овес, сечкани суви сливи, кајсии и грозје Ужинка: печен сончоглед, крекери Ручек: парче домашна пица, чаша јогурт Ужинка: Холе пире од манго, кокос и банана, смоки, пола животинско Вечера: плазма со јаболко, круша и таан
Jas davam med od 22 meseci ama davam organski med sto ima znak oti e organski med go kupiv okolu 600 den teglata od aptekata za zdrava hrana viola od strumica I stavam go sok od jabolka I vo madzun posto na madzunot dodavam malku voda oti mi e blag a davam I maticen mlec I propolis I defendyl sirup za imunitet
До тоа пак ич не е по 2л пие на ден вода. Баш и се караме оти претерува. Не е ни до храна ни до вода. До ништо не е. На 18ти сум на педијатар ќе побарам лекарства.
Колкаво е малото? Јас почнав на 8 месеци по 1. Сега е скоро 3 по 4 и давам,по совет од педијатар.Возрасен смее до 7-8.
Денес: Појадок: пита со сирење и чаша јогурт Ужинка: печен сончоглед, пире од банана, јаболко и кокос Ручек: чорба гравче и домашен колбас Ужинка: грисинки со путер од кикирики, Холе пире од јаболко и круша Вечера: тост со путер и сирење (тоа побара)
14+ Д: цвекло, палента и јаболко У: пудинг Р: грав со леб У: овошна каша В: варена пченица со лешник, праска и морско оревче