Денес: Појадок: јуфки со доматен сос, крем сир и пармезан Ужинка: сокче од портокал и мачмелоу Ручек: зеленчукова супа и џигерчиња со лепче Ужинка: рака индиски ореви и крекери Вечера: печени компири и печурки
Мајки еден совет Веќе имаме годинка но не јадеме парчиња освен леб бисквита банана.. немаме заби. Кога дадовте маџун, мед? Дали ги зачинувате манџите? И од кои овесни давате?
Без разлика што нема заби форсирајте парченца храна што ке може да ја изџвака( варен компир,морков, печено јаболко и сл.). Мед првпат мислам беше година и три месеци. Со оглед на тоа дека готвам исто за сите дома, после година давам малку солена храна, ние си дотураме по потреба. Користам природни и не многу силни зачини. Д. Палента со путер, к.млеко и крем сир абц У. Пола јаболко и пола банана, малку пудинг од ванила Р. Турли тава со младо свинско У. Кива и бисквита В. Пита со праз
Исто би советувала - давајте меки парчиња овошје или зеленчук и нека ги фаќа со раче, или формички од палента, мали палачинки, мафини или проја со подметнати зеленчуци (јас имам правено со грашок, печурки, брокула кога не ми ги јадеше). Инаку и мед и маџун по малку воведував после првиот роденден. Готвам сѐ исто како и за нас, со маслиново, малку сол, сите зачини (бибер, ловор, куркума, ким, буковец, магдонос).Овесни снегулки ги купувам од почеток до сега жолтите германски од Кам.
Д: овошни мусли на хип У: печени лепчиња со јајца, јогурт и моцарела Р: лосос со зеленчук на хип В: домашен бурек со месо и јогурт
П: пржено лепче, сирење, патлиџан У: јаболко, бисквити Р: супа со ќофтенца и просо У: компот од сливи В: палента со моцарела и к.млеко
Мајки на 1 годишни деца од каде црпите идеја ,не знам што да му давам веќе ?? Доручек :Банана со урми и гриз Ручек :Компир,морков,карфиол,телешко месо,кромид ,грашак Вечера :Чоколешник
П: овесни со ленено, чиа семе, банана и јогурт У: лепче со намаз, кашкавал и патлиџан Р: мусака, патлиџан У: авокадо,кива, мандарина В: кифлички со намаз, маслинки, патлиџан
pred nekoj den vareno imas sema 21 den po edno ako sakas pa pauza jas davam 2 pati nedelno po 2. A idei po grupite i od tuka citam ponekogas sto kako obicno za dorucek 3 pati musli nedelno 4 pati lepce sonamaz omlet kifla kaskaval maslinka banicka i sekogas razlicno ovosje i zelencuk.Rucek 3 pati telesko 2 pilesko 2 pati riba ili 1 riba a ednas samo zelencuk miksiram.Navecer obicno bisviti so mleko kaskavalki banicka kiselo mleko so leb.Mozes i palenta moevo ne jade toa.
Имаше една девојка пред 30 години влезе во една маалска продавница кај нас и рече: -Зејтин имате? Да, рече продавачката. - А свеж ли е??? Од тој ден ја викаат Маја зејтинот. Сакав да ти пишам свежо какао па ми текна на случкава. Какаото неварено онака со лажичка од кутија. Јас една ставам правам количина само за неа.
Денес: Појадок: палента со сирење и чварки Ужинка: пире од банана, ананас и кокос, две плазми Ручек: мисиркини медаљони во сос, салата од свежа краставица Ужинка: овесно колаче, пола животинско Вечера: пита со праз и урда, чаша јогурт
И мојата е годинка Јас сега почнав манџите веке да не и ги пасирам/блендирам како се така и ги давам ама сеуште готвам само за неа и ставам малку сол (ова може и пошто свеки готви за нас да готвев јас мое ке давав исто само пред да зачинам) За мед и маџун мислам уште малце да почекам уште некој месец, а овес давам обичен истиот што го јадеме и ние (еден германски што го има во локалниве маркети)
И јас имав еден застој додека не одлучив секој ден нешто ново пак да и давам и дека не мора се што јаде да биде супер храна и да ставам икс на тестенини Од кога почнав да и давам шанса и она подобро јаде а и мене ми е полесно Рецимо до сега јуфки немав дадено кога и дадов со сиренце козјо се најаде беба Исто и јајце се варено.... Вчера и дадов пржено со сиренце на путер и тоа добро пројде Манџите ги пасирав (мн полошо проагаа) сега и ги давам во нормална состојба (подготвени за неа и сецкани ситно ама не пасирани и не блендирани) Пред некој ден дури и пилешкото со ориз само ситно сецкано беше па си го изеде без проблем Така да што повеке му даваш шанса на детето и имаш храброст точку подобро
Д: леб, намаз и зеленчук Р: месо и зеленчук У:домашен колач од портокал и лимон В: макарони во релна со јајце и фета
Ponedelnik D. Palenta vareno jajce i sirenje kozjo U. Kiflicka sirenje i cajce R. Oriz so blitva i lukce V. Griz so vareno jabolko
Почнав јајце од препелица сега на 17+ мислам порано се дава ама сега секој ден давам по 1 или 2 варени или на око со путер или пропржено со урда. Сега заради намален хемоглобин давам. Поздраво е живо да се дава, но не би на дете од година да ризикувам термички необработено. Инаку читав негде дека се вари 90 секунди да не изгуби многу од хранливите материи. Рецепти за бебе, здрава храна здрави деца имаш групи на фб. Само тука да читаш од еден ден што постираме што јадат децата доволно е.
Д: палента со цвекло путер и јаболко Р: динстан зеленчук ( тиквица, морков, батат, компир, кромид) па потпечен во рерна, пилешко месо и уштипци од тиквица У: дуња, јаболко и неколку смокинг В: бебе сутлијаш