Палента, макарони, корнфлекс, компир, ориз, морков, тиква, тиквица, козјо кисело, нема потреба од бисквити. Мада јас све безглутенско давам ради уртикарија.
Се тоа давам, ова со бисквитиве е ужинка, давам банана,2,3 бисквитки и јогурт. корнфлекс некако рано ми е да давам, некако груб ми е за бебе. Макарони нејќе
Банана јас сама ја давам, јогурт навечер, а корнфлекс сам си грицка. Не знам, може јас грешам, ама јас давав плазма ради маж ми, еве покажа траги од лешници и кикирики во Авицена, а немам давани. Плус давав гриз и овесни снегулки. Све тоа прекинав дека покажа и траги од пченично и 'ржано брашно, па сега све безглутенско. Не знам, може претерувам, не излезе позитивен за алергија, ама сега ми е страв. Башка од Козле ми рекоа само ориз и пченка да давам. Сега е ОК.
Со броење мајка јас давам 5-6 одприлика. 15 и пол месеци е. Ама ова за оброк, доручек или вечера, а за ужинка една му давам да ја грицка.
1 год и 7 месеци Д: интегрални мафини и јогурт У1: две шмукалчиња, јаболко У2: чоколадно млеко Р: компир, морков, брокула, пилешко У: крекери В: палента со сирење и кисело млеко
15 месеци Д: Мусли од холе со козјо млеко (формула од холе); У: Ѓеврече Р: Телешко со компир, морков, тиквица и лукче У: Животинско царство У2: Шмукалче В: Ноќна од хип (какао, банана и житарки) после неуспешен обид да јаде овесни палачинки
Шала на страна, по цел ден јаде нешто. Мислам да има храна пред нејзе цело време, без прекин ќе јаде. Он топик денес на мени: Д1: овесни со јогурт, банана, малини и аронија Д2: лепче со абц У: шмукалче Р: лазања У2: јаболко В: просо со кисело млеко
Д: Палента со јајце од препелица и грчки јогурт У1: Шмукалче У2 Ѓеврече (дека ново па сега хит му е) Р: Неуспешен обид за риба со лукче, компир и морков па јадеше од хип готова пилешко со компир и пченка и таа со молење У: Смоки В: Козјо формула со бисквити Кажете совет како да го убедам да јаде пример пржено лебче, проја... Ѓеврек и кифла знае да гризи да џвака лебче обично исто, му сервирам исто како обучно лебче, прженица не ја ни погледнува.
Za przeno lebce probaj na puter przi go. Mene taka poveke mi go saka,a i pomalku mirisa. Vo projata stavam sirenje zaso inace vkus nema i i davam jogurt poso suva e dosta da ne e toa problemot
На путер ги пржам ама изгледа грешно му ги сервирам. И сечени на парчиња и цело лебче сум дала не и не. И пројата исто не сака ни да проба. Ми ја турка со раката. Ставам козјо сирење дека алергијс ми пројави на кравјо. Не само тоа ни овошје не сака да проба. Што не пробав. А најмногу ме нервира што граддинка се јаде, ми кажува учителката денес јадеше лебче со намаз, дома му давам не брее. Го оставам и да игра со храната некое време ете да истражува ама па се на земја лета. А последно и каши одјаде ќе ја погледне само и врти главата ела стај му во уста нешто.
И мојов во градинка ми кажуваат дека јаде се, дома ми ја ишка раката за истите работи. Изгледа до моево готвење е проблемот.
Јас правам овесни каши со овошје, проја, палента со јогурт, тарана, тост со кашкавал, омлет, лепче со некој намаз, бисквити со млеко…
Доручекот обично вака го планирам, 1 ден леб, 1 ден каша, 1 ден јајце, 1 ден овес и така ги вртам постојано. Леб намачкан путер/абц/хумус/авокадо некогаш наросувам семиња + патлиџан/краставица + јогурт. Каша кускус/палента/просо/спелта, првиве најчесто со урда/к.млеко/спанаќ + јогурт, другите со овошје. Кајгана со урда/перца кромид/брокула/пиперки/блитва/спанаќ + јогурт. Овес или каша или палачинки + овошје нешто. А за вечерите сум тапа, еве денес ѓеврече јадеше немав идеја . Проја, мафини, палачинки, бисквити со млеко, јуфки, макарони, тоа вртам навечер.
Дојде ред и во оваа тема да пишам. Не по прв пат, али со друго дете Веќе наполни годинка, сеуште јаде блендирана/пасирана храна, каснува лепче, смоки, бисквитки, но ако заглави парченце веднаш повраќа и тоа обилно. Прашањето ми е, што да давам за ужинки со оглед на тоа што сеуште јаде каши? Првата пред пладне би била овошје, но што со другата ужинка? Пробав деновиве и прифаќа шмукалче со овошје, смоки, домашен пудинг и толку... Пробав лепче со павлака, тешко одеше. Давајте идеи зошто јас немам ич.
16++ Д: Медолино после неуспешно понудени овесни палачинки со банана; У1: Шмукалче; У2: Кифла од Силбо; Р: Риба лосос со компир, морков и кромид (едвај пола); У:3: Кифла со јогурт (додека ручавме ние со нас на маса); В: Тарана со козјо сирење @LaDyDoLl јас на таа возраст давав овошје блендирано со тоа што како шмукалче давав има од твист шејк да купиш за повеќекратна употреба. Исто давав бисквита да ја јаде сам за да се вежба за гризење и џвакање. Сутлијаш можеш да дадеш, од лино има грисолино и јоголино со какао и ванила малечки како за ужина, овошен јогурт домашен.
Здраво женски, не знам дали е во ред да се поставуваат во темава прашања ама многу ми треб совет и некои идеи што да им праќам на децата (3 и 5 години) за ужинка во едукативен центар. Посебно идеи што се здрави а не мора да се готват? Инаку одат во градинка во Германија и таму се им даваат а тука скрос не знам што носат другите деца.. Носат благо? Фала ви!
Д: проја со сирење и спанаќ и кисело млеко У: плазма, јаболко Р: макарони болоњезе и патлиџан салата У: шмукалче, малце животинско В: плазма со банана