Вчерашното мени: -лажичка мед -појадок - проја со сирење и блитва -ужина - круша и јаболко -заспивање со млеко 150мл -ручек - грав, пиперка, морков и парче интегрален леб -ужина - салата (краставица, пиперка, кромид, домат, сирење, маслинка, магданос) -вечера - палента со кисело млеко Денешното мени: -лажичка мед -појадок - проја со сирење и блитва (од вчера имавме останато) -ужина - свеж сок од цвекло, морков, јаболко, лимон (засладен со мед) -заспивање со млеко 150мл -ручек - златна мешавина, магданос, кромид, телешко месо и маслиново масло -ужина - интегрален леб и таратор (павлака и краставица) -вечера- домашна кифла со сирење
Banana+ praska+ sok od ceden portokal+ 3 lazici plazma - prefkusno e. - oriz+ blitva+ brokula+ morkov - palenta+ tikvica+ morkov+ kiselo mleko - keksolino+ mleko
Денешното мени (17 месеци) -лажичка мед -појадок - овошна салата (круша, јаболко, слива, грозје, смоква, лимонов сок и кокосово масло) -ужина - домашна кифла со сирење -заспивање со млеко 150мл -ручек - риба, компир, морков, магданос и маслиново масло -ужина - овошје (најверојатно круша и смоква) -вечера - јогурт со овесни снегулки
За утре: - аронија, вишна, банана, праска, маџун и малку плазма - супа домашна: фиде, пашкант, морков, брокула и магданос - бело гравче, кромид, нане, црвена пиперка со интегрално лепче - авокадо, варена хељда и кефир.
- Banana+ 2 urmi+ magjun+ mleko - boranija+ morkov+ melen domat+meleno svinsko meso - kuskus+ zolcka+ sirenje+ kiselo mleko - Cokolino + plazma+ mleko
Колкаво ти е детето? гледам свинско месо јаде, јас мислам дека над 2 години се дава свинско па уште не сум дала на ќерка ми.
Skoro 17 meseci e. Jade malata od nasite mangji, i i stavam od melenoto meso okolu 2-3 lazici. I imam dadeno nekolku pati dosega. Dosega nemalo problem.
I jas se dvoumam okolu mesoto(mesano meleno doma-svinsko i teleshko). Do sega imam samo teleshko meleno davano..a sme 21meseci
Јас јадам само пилешко и риба, никакво друго месо. Мојот сопруг исто така. На син ми му давам + телешко и јунешко. Свинско немам намера да дадам. Можеби сам ќе покаже интерес кога ќе порасне, јас не планирам да му дадам. Не е здраво, а ни јас и сопругот не го јадеме. Дали воопшто има нешто корисно во свинското месо? Прашувам бидејќи не ми се познати придобивките од истото, ако воопшто ги има.
Јас не и давам никакво освен телешко, придобивки не гледам ни во пилешкото, ако не е домашно. Куп хормони. Особено за оние со девојчиња. Јаболка, малини, ореви и мед Плескавици од тиквичка, компир, морков, јајце, сусам и маслиново. Мешани житарки со боровинки и праска. Ужина една, пола ѓеврече.
Јас давам домашно пилешко ( кога го имам), бифтек јунешкк, мисиркино и лосос и пастрмка. @Nova кога почна со мед? Имам демек добар од проверени избори па се мислам дали по малку да давам. Скоро 19 месеци е
На 19 и јас почнав и тоа од истата причина. Имам чист мед што со години го земаме и ми беше жал да одолговлекувам. Ама јас не и го давам на гладно, туку со овошјето наутро. Почнав со на врв на лажичката три дена, па три дена пауза. Па со четврт лажичка цела недела, и сега скоро цел месец и давам по пола. Од понеделник почнувам пола навечер се до втората година. После тоа по мала насабајле и навечер.
Зошто до толку замарање со медот? Знам дека е алерген но големки се децата за да им воведуваме нешто толку долго. Мојата откако наполни година престанав да воведувам намирници по три дена, давам прв пат малку, па ако нема реакција си продолжувам нареден пат со поголема количина. Со мед почнав на 15 месеци, тогаш најдов чист домашен. Прво и дадов да лижне на врвот од лажичето, а нареден ден и дадов пола лажиче. Од тој ден натаму ставам во доручекот цела лажичка, но не редовно секој ден. Што се однесува до месото, јас давам само јунешко и риба, пилешко не сум нашла домашно. Свинско пробала мелено 2-3 пати (пола-пола со јунешко) но тоа кога одиме кај моите, дома не и давам зашто сметам дека е рано. Свинското е најмрсно но далеку од тоа дека нема ништо корисно. Секој вид на месо е извор на протеини и Б витамини.
Не е само за алергијата кај медот. Во дискусија со медарот од кој земам мед, иако е многу здрав медот сепак е "тежок". Значи тежок за варење во стомакот, затоа и ми рече на деца под три години тој не советува да се јаде на гладно т.е на празно меше. Затоа и јас и давам вкупно рдна лажичка ама распределена на два пати ќе биде, затоа и постепено го давав за да се навикне. Секоја мајка си го знае детето и така постапува, споделив само мое искуство, кое не значи дека е најправилно. Ќерка ми имаше многу грчеви, а и многу осетливо меше се до кај 11 месеци, па затоа прилагодувам се. Мислам дека нема потреба од брзање, кај нејзе, пак ќе нагласам.
Син ми пробал свинско, од нашето јадење, и го сака, но најмногу сака телешко. Јас давав само телешко и риба, и ете свинско. Пилешко немам домашно и поретко давам оти полно е хормони, а и син ми не го сака. Во градинка јаде се. Така да после годинката по лабава сум со исхраната, а и ние јадеме претежно поздрава храна, така да нема потреба од посебно внимание.
Meso i davam na mojata pilesko( domasno) ili eventualno- poretko od Cekin.Majka mi mi nosi od selo domasno pilesko i go zamrznuvam i po potreba odmrznuvam kolku treba. Svinsko i davam 1-2 na dve nedeli, togas koga jademe nie i sekogas gledam meleno da e.telesko i davam na 2-3 dena. Smetam sekoe meso vo normalni kolicini potrebno e za malive deca. Med i dadov nekolku pati no ne saka bas. I ja bacnuvam cuclata lazovka vo medot i kolku tolku vnesuva.
-јаболко,круша,маџун,плазма и портокал -супа -тиква,цвекло,аронија и кокосово -телешко.пиперка,модар,компир,хималајска сол -лепче и крем сир
Мајки досега не сум дал аронија, сега купив свежи и не знам по колку давате и со што ги комбинирате зашто имаат горк вкус? Дали ги варите или ги давате свежи?