-јагоди,банана,аронија,семе од коприва и житарици -гриз со праска ,маџун и ленено семе -жолчка со просо,морков,грашак,пиперка и хималајска сол -кисело млеко и лепче
- јуфки со сиренце - круша, банана, плазма една лажица, маџун и сок од портокал - полнети пиперки - хељда со авокадо и кефир.
Мамички во последно време толку многу се оптоварувам со храната за ќерка ми што некогаш мислам дека ќе полудам Се трудам секој ден да и давам разноврсна храна, домашно приготвена, внимавам на готвењето... Единствено овошје не сака да јади и не знам како да и го дадам. Ако имате-споделете рецепти со свежо овошје. А риба како му приготвувате? Би дала предлог да составиме мени со јадења за цела недела, рецепти како истите ги приготвувате... Дали им давате бел леб или интегрален?
Мaмички,ние пoчнaвме пaсирaнo дo сегa блендирaнo јaдеше,мaлиoт имa еднa гoдинa нo прoблемoт е штo сегa кoличински јaде мн пoмaлку,ќе кaсне и плукa a убaвo си јaдеше се сегa скoрo ништo и нз штo дa му дaвaм и кaкo ве мoлaм сoвети идеи,дoбрa е идејaвa нa @Вини-пу. Еднo мени нее лoшo,јaс секoе сaбaјле мусли,житaрки сo oвoшје блендирaнo aмa ни тoa веќе не сaкa a др пa не ни oтвaрa устa.oчaјнa сум и нз веќе штo дa му дaвaм.плс некoј сoвет
Знсчи дека бебето не е спремно да јаде пасирано. Немој со сила, демек година е па мора да јаде пасирано. Зависи и кооку запчиња има. Постепено оди тој процес и сите различно реагираат.
Целата тема е со мени,разгледај ке добиеш мн идеи.Лично рецепти немам бидејки за неа ниту печам ниту пржам.Овошје неколку вида ги блендирам со семиња,житарки,цеден портокал..изборот е голем.Тоа е доручек и ужина. За ручек секогаш иде зеленчук со месо,риба или жолчка(се варено) плус сушен зеленчук,просо,маслиново,хималајска сол(се по желба) За вечера е млечен оброк:хипп каша,бисквити и млеко,кисело м со тарана,палента. Мојата наскоро ке прави 14 месеци ,има само 3 заба и се е блендирано. Риба давам пастрмка бела само варена. Леб давам од ржано брашно или купен.Тоа 2-3 пати неделно уз кисело млеко. Намази,кремови мојата не јаде.
-Visni+ banana+ praska+ griz -Grasak+ telesko+ morkov+ kompir+ melen domat+ lukce - tarana+ tikvica+ zolcka+ kiselo mleko - Cokolino+ plazma+ mleko
Pojadok-jogurt i leb Uzinka -banana Rucek-jufki so riba Uzinka -jabolko Vecera -tikva +mleko,voda i sok od borovinki. 20meseci.
Здрaвo мaјки.. Ми требa aкo некoјa знaе некoј рецепт сo меленo јунешкo месo зa гoдинa ипoл дете некa ми пише.. пoзз
polneti piperki i tikvicki polneti patlidzani isto kako sto gi pravime za nas zamo zaprzi go mesoto i se ostanato ili na voda ili na piter
- tikva+ jabolko+ plazma+ sok od portokal. NJAAAMMM - oriz+ pilesko+ brokula+ morkov - palenta+ banana+ praska - popara so kiselo mleko
Pojadok-zitni+mleko+banana+krusa Uzinka-plazma Rucek-piperki so domasno sirejne Uzinka-kakao puding Vecera-supa(morkov+zvezdi+fide)
Денешното мени: -појадок - нектаринка, слива и круша -ужина - домашна кифличка со сирење -заспивање со мелко 150мл -ручек - ориз, блитва, морков, лук и маслиново масло -ужина- интегрален леб и таратор (краставици и павлака) -вечера - млеко со плазма и пола банана
Vcera kupiv od onaa aronija vo vero zapakuvana smrznata 500 gr po kolku vo sto i kako ja davate. Vcera mu ja dadov 5 zrna vo kasa ama golem e veke za kasi neli pa vo sto mozam i kako
-јаболко,јагоди,малини,портокал,маџун и плазма -банана,ананас и експандиран ориз -жолчка,блитва,лук,морков и маслиново -супа -тарана со кисело млеко и домат
-Просо,банана,ќефир -Печено јаболче со ц.цимет -Ориз,пилешко,морков,брокула,кромид,м.масло -Кисело млеко.домашно лебче
-Tarana+sirenje+ kiselo mleko -Supa( brokula+karfiol+ morkov+ kompir+ fide) - jabolko+ banana+krusa+griz - keksolino+ plazma+ mleko
-појадок - проја со сирење и јогурт -ужина - круша и нектаринка -ручек - златна мешавина, брокула, кромид и телешко месо (+ маслиново и хималајска сол) -заспивање со млеко 100мл -ужина - сок од цвекло,морков, јаболко и лимон (засладен со мед) -вечера - тестенини со сирење
-банана,јаболко,пола портокал,суво гројзе и маџун -супа со фиде,морков и лимон -телешко со макарони,лук,домат и пиперка -житарици со малинки и капини -нокна хип каша Вода сеуште слабо пие и цица околу 4 пати преку ден и плус ноќе
Како спремаш телешко со макарони... Се заедно блендираш? Исто лененото семе како се дава и колку? Се продава мелено или може да се изблендира? Прашање до сите: Кои тарана и јуфки ги давате? Дали и нив ги блендирате? Дали е препорачливо да се дава од тие пудинзите и овошни јогурти по маркети? Или прашањето ми е што може да се даде како ужинка а да не се спрема дома Наполнивме годинка и што сега? Треба да и дадам сол и шеќер? Сите ме критикуваат што не сум и давала Малку ме фаќа страв, дека има годинка а сме со исто мени како до пред годинка. Дали треба нешто да сменам во исхраната.