Што ручавме денес? (за деца од 1-3 години)

Дискусија во 'Дете' започната од koritsaki, 13 јуни 2012.

  1. Secret-Angel7

    Secret-Angel7 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.892
    Пол:
    Женски
    Пастрмка најчесто од Веро-преубави парчиња имаат. Сите останати риби (најчесто лосос и лаврак) од Платамона
     
    На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ija

    ija Популарен член

    Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    744
    Некој рецепт за проја или мафини со тиква ама солен ми треба?
     
  3. Sun&Moon

    Sun&Moon Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    1.553
    Пол:
    Женски
    Од Веро (пастрмка), некогаш земам и лосос.
    Во четврток добиваат свежа риба.
     
    На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

    Bella_Stella Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.370
    Допаѓања:
    20.758
    Пол:
    Женски
    Д: гриз со капини, банана и грчки јогурт (мисли дека е тота (торта) :D и затоа го јаде, иначе каши тешка работа)
    У: цеден сок од мандарини, соленки, бисквити
    Р: грчки ќофтиња во сос
    В: два залака колач од наут, овес и урми
     
    На dromka, DaisyDream и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  5. Anturium

    Anturium Популарен член

    Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.013
    Допаѓања:
    6.378
    Пол:
    Женски
    Рецепт за колачот од наут ако може? :D
     
  6. Bella_Stella

    Bella_Stella Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.370
    Допаѓања:
    20.758
    Пол:
    Женски
    Уф специфичен е и не знам дали ќе ти се допадне. Кај мене и мали помина, маж ми вика грд бил. :D
    150гр сварен наут (јас користев од тегла, убаво измиен)
    2 јајца
    100гр овесни снегулки
    5-6 урми потопени во 100 мл врела вода
    1/2 прашок за печиво
    2 лажици мед
    2 лажици какао

    Мешаш се во блендер и печеш на хартија околу 40ина мин на 180 степени.
     
    На warrior, Giovanna и Anturium им се допаѓа ова.
  7. Anturium

    Anturium Популарен член

    Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.013
    Допаѓања:
    6.378
    Пол:
    Женски
    Јас и мм нема шанси да го јадеме, тешки сме за вкусови. Ама кај син ми може да помине, ќе го пробам фала ти :D
     
    На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

    Bella_Stella Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.370
    Допаѓања:
    20.758
    Пол:
    Женски
    Без наутот ќе биде поубаво, ама така одеше во рецептот и не го изоставив зошто убав извор на протеин е.
     
  9. Anturium

    Anturium Популарен член

    Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.013
    Допаѓања:
    6.378
    Пол:
    Женски
    Да мене баш за наутот ми е, сакам да го јаде зашто е со низок хемоглобин. Правев домашна паштета од наут и таан, т.с хумус, само кажа блак и не ни проба а купечкиот го јадеше. Ќе ја пробам и оваа варијанта супер ќе е ако го јаде
     
  10. Bella_Stella

    Bella_Stella Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.370
    Допаѓања:
    20.758
    Пол:
    Женски
    Пробај повеќе зачини да ставиш во домашниот хумус и да го камуфлираш вкусот.
     
    На Anturium и kozuf им се допаѓа ова.
  11. Doktor F

    Doktor F Популарен член

    Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.513
    Допаѓања:
    7.952
    Пол:
    Женски
    Од рамстор и тинекс рибарниците и скоро секогаш е свежа и вкусна.
    Иако во последно време и мојата одбива риба, може и да не е до рибата туку да е период и треба искрено упорност за да јаде се.
     
    На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Giovanna

    Giovanna Популарен член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    10.334
    Ова звучи на нешто што јас би го јадела :D а веројатно и кај ќерка ми ќе помине.
    Кажи ми, урмите со се водата ги блендираш или ги цедиш?
    Имам сируп од урми па ќе заменувам со него.
     
    На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

    Bella_Stella Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.370
    Допаѓања:
    20.758
    Пол:
    Женски
    Со вода да, зошто нема што друго да даде влажност освен јајцата. Ама можеш да експериментираш, пример да додадеш сируп од урми и некакво млеко, билно или обично. Сигурно ќе биде убаво. Јас многу често си изменувам рецепти и правам спојки од тоа што во моментот имам во фрижидер. До сега сѐ што сум направила е јадливо. :D
     
    На Giovanna и kozuf им се допаѓа ова.
  14. Fenix05

    Fenix05 Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.632
    Допаѓања:
    9.162
    Пол:
    Женски
    Дали е мекичко да пробам со моево утре имам многу наут па сакам да искористам периодов да смени малце.

    Денес
    Д овесни со јаболка
    Р манџичка со зеленчук и јајце
    У кива си грчки јогурт
    В спелта со 1/2 круша

    Ми фалат солени варијанти за доручек и вечера...
     
    На Bella_Stella и kozuf им се допаѓа ова.
  15. kozuf

    kozuf Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    585
    Допаѓања:
    775
    @Secret-Angel7 @Sun&Moon фала мајки, многу корисно :inlove: земав вчера од Веро пастрмка, прв пат печам свежа риба, топ испадна и дете јадеше, не многу ама изеде нешто и пресреќна сум.
    @Carolin. Не си згрешила, не се обвинувај, си имаат преференца за текстура и тоа е тоа. Променливо е секако, нуди му секогаш да проба и од вашето и еден ден ќе му светне дека е поубаво така. Кај нас е така уште за доста работи, јадеше се, па прекина, сега е лотарија дали дента нештото ќе го јаде или не. Ама веќе се олабавив и прифатив, ние дојадуваме сега барем не фрлам :D

    На темата
    Доручек, ручек, ужинки во градинка.
    Р2: макарони со сос од спанаќ и брокула
    У: вишни и 1/2 мафин со леќа
    В: леб, домашен кечап, краставичка, абц
     
    Последна измена: 28 февруари 2025
    На Fenix05, Carolin. и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

    Bella_Stella Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.370
    Допаѓања:
    20.758
    Пол:
    Женски
    Мекичко е ептен.

    Еве дел од нашите солени доручеци/вечери:

    *лепче со крем сир или хумус и јогурт
    *просо/палента со урда, сиренце, грчки јогурт
    *тост/тортиља со хумус и кашкавал
    *пржено јајце, лепче и јогурт
    *проја

    Ова ми текнува во моментов.
     
    На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

    Bella_Stella Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.370
    Допаѓања:
    20.758
    Пол:
    Женски
    Денес

    Д: лепче, јајце и јогурт
    У: /
    Р: макарони, свински бифтек со печурки во сос
    У: урми
    В: понудено тост од лиснат кроасан со кашкавал, не сакаше и јадеше леб и јогурт (facepalm)
     
    На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Miss_S

    Miss_S Популарен член

    Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.992
    Допаѓања:
    6.177
    Пол:
    Женски
    @Bella_Stella, бифтек, некогаш читам ребро, на парчиња даваш така?

    Месото често ми излегува потврдо/тегаво при готвење и морам или ептен ситно да го сецкам за ќерка или најлесно ми е за неа рецепти со мелено, било како манџа или ќофтиња.

    Како го спремаш во принцип?
     
  19. Sun&Moon

    Sun&Moon Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    1.553
    Пол:
    Женски
    Д: палента и јогурт
    У: јогурт
    Р: сладок компир и телешко
    У: смоки, бисквити, шмукалче (кога ќе отвори фиоката си мези)
    В: банана и гриз
     
  20. Bella_Stella

    Bella_Stella Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.370
    Допаѓања:
    20.758
    Пол:
    Женски
    Ова денес маж ми го спремаше, негов рецепт е. Прво го запржува бифтекот на маслиново да зарумени, па печурките. Ги вади на страна, во истата тава запржува кромид и лукче, додава путер, малку брашно и вода и ги враќа месото и печурките да се крчкаат. Ако се крчка подолго омекнува, ама сепак не е некое премеко месо и затоа му го ситнам на залчиња. Пример свинската плешка е посочна. Неа ја печам, во маринада стои од вечер и ја печам околу 2 саати на 180-200 степени. И син ми преферира работи со мелено месо. Телешкото пример одмна ми го мелат во месара и со него спремам мусака, лазања, грчки ќофтиња, плескавици итн.
     
    На Splendor. и Miss_S им се допаѓа ова.