-Просо,круша,портокал,една мала лажица маџун -Банана,мелени бисквити -Грашок,телешко,морков,брокула, кромид,маслиново масло -Тиква печена,ц.цимет
Мамички не сум дала сеуште риба кажете ми која да ја воведам прво бидејќи имаме алергија ја одложив малку планирам да ја воведам брзо фала ви
Па немам некое конкретно сознание освен ,,зелено светло,, од нашиот педијатар. На прашањето ,,смејам ли да давам маслинки?,, добив одговор смееш сЕ освен свинско, колбаси, сувомеснато, кебапи и луто. Всушност јас 3-4 пати имам дадено, а икако е голема (18месеци) сепак постепено ги воведував. Јаде макисмум 1,5 маслинка и засега се е во ред. Грешам ли? Требаше ли да почекам уште малку? Искрено, не знам. А за големината на оброците сакам да кажам дека ужинките ни се помали (пример пола круша и пола јаболко ни е една ужинка), додека главните оброци ни се големки (во споредба со оброците кои мои блиски ги имаат давано на своите деца). Кога правам овошна или зеленчукова салата обично се состои од половинки или четвртинки плодови, ама правам комбинација од повеќе намирници и така добивам количина нормална за моето дете. Сепак мојава малечка си имам апетит, дури на моменти ме загрижува колку е само гурман, ако верувате сама бара (пр.застанува пред фрижидер и вика ,,нјам, нјам,,). Стрвле невидено. Кога јадеше блендирана храна знаев точно колку изедела, но сега веќе јаде сецкана храна и не знам баш да кажам колкава количина јаде. Денешното мени : појадок - пита со блитва, сирење, морков, магаданос и кашкавал ужина - сок од лимон засладен со мед заспивање со млеко 100мл ручек - боранија, телешко, лук, морков, брокула (+ маслиново м. и хималајска сол) ужина - овошје (најверојатно круша) вечера - тестенини со сирење
- banana+ sliva+ zitarici - grasak+ morkov+ karfiol+ lebce - tikva+ jabolko+ sok od portokal+ plazma - popara so kiselo mleko
Доручек: јаболко, овесни снегулки потопени во сок од лимон, суво грозје и две урми. Ужина: лепче на тост со сиренце. Ручек: макарони со брокула и карфиол, рендано сиренце. Вечера: печена тиква, млеко и плазма, но не го бендиса па јадеше само банана со плазма.
4 јајца, 12 лажици брашно, 1 пециво, 1 лажичка малечка сол, 120мл зејтин, и додаваш (морков, маслинки, магаданос, блитва, спанаќ, морков, сирење, кашкавал). Матиш најпрвин јацата и солта, па додаваш брашното, маслото и пецивото и на крај морков ,магаданос, маслинки и сл.
-јаболко,авокадо,експандиран ориз и кајсии -банана,бисквити и сок од портокал -пилешко со компир,домат,блитва и хималајска сол -нокна хип каша
Денешното мени: - појадок - домашна кифличка со сирење и јајце - ужина - банана и 3 плазма бисквитки и хипп сокче од слива - ручек - пилешко со грашак, морков, млад кромид (+ мласиново и хималајска сол) -заспивање со млеко 100 мл -ужина - домашна кифличка -вечера - палента со кисело млеко
Jas maslinki sum i dala pred dva meseci, sega e 19+, ama po edna i nemase reakcija znan samo deka treba odsoleni da bidat. Denes prv pat i dadov med, zbesna barase uste. Za denes: - tarana so sirence - tikva so jabolko plazma i madzun - polneti piperki - batat, morkiv i tikvica.
Денешното мени: - појадок - овошна салата (1/2 круша, 1/4 јаболко, 1/3 банана, 1/4 авокадо, лимонов сок и мало лажиче кокосово масло) -ужина - свеж сок од јаболко, морков, лимон, цвекло засладен со мед -заспивање со млеко 150мл -ручек - пилешко, компир, брокула, карфиол и кромид - ужина - јогурт -вечера- јогурт со овесни снегулки
-јаболко,цвекло и аронија -варена пченка -пилешко со ориз,грашок,морков,кромид -гриз со банана и рогач
Мусли со ленено семе, јогурт и банана ужина цеден сок портокал/лимон Ручек морков, кромитче, прокељ, ориз и брокула со лепче ужина:домашен пудинг ванила со рендано јаболко низ него вечера макарони
Денешно мени Доручек: палента со ќефир и жолчка Ужина: ќефир со 3 малини, 2 зрна аронија, 3-4 капки лимун, малку сок од мандарина, пола банана, пола лажица мелени лешници. Ручек: телешко, брокула, карфиол, морков, магданос, лук, маслиново масло Вечера: хип каша ванила Утрешно мени Доручек: овес потопен во сок од мандарина, варена тиква, плазма Ужина: ќефир, авокадо, 2 зрна грозје, 2 зрна аронија, малку банана, 2-3 капки лимун. Ручек: супа со пилешко, брокула, пиперка, карфиол,лук, кромид,маслиново,малку сол. Вечера: секогаш јадеме млечна каша(гриз со нешто) но утре ќе пробам печен компир со ќефир.
Е се едни те исти сме на темата, малку и незгодно ми станува, помислувам дури и дека сме досадни и неинтересни за читање. Инаку само што мислев да ја пофалам @chocolade за преубавото мени. Браво! Еве го нашето денешно мени (18 месеци) - појадок - интегрално лебче и таратор (краставица, лук и павлака) - ужина - грст малини и 1/2 круша -заспивање со млеко 150мл -ручек - ориз, блитва, праз и пилешко -ужина - сок од мандарина -вечера - пилешка супа со просо, фиде, морков, брокула, карфиол и пашканат