П: плазма и млеко У: млеко, овес, малини и банана Р: блитва и ориз В: крокети со морков, брокула и карфиол
19 месеци Д: палента со урда У: сок од портокал и бисквити Р: боранија со телешко У: бебе смоки, павлака со лепче В: овес со јаболко
13 месеци Д: Гриз и банана У: Лубеница Р: Телешко со ориз и тикцива У: Праска В: Палента со кисело млеко
16+ Д: палента со јогурт Р: варени, па потпечени макарони со грчки јогурт, јајце, сирење В: варена тиквица со рендано сиренце Ужините се кога сака, јадеше малини, бисквит и цицање кога ќе посака.
23месеци(вчера) Д: пржено лепче, кечап и маслинки. У: грозје Р: пастрмка со компир,тиквица,пиперка морков и кромид У: сладолед и еден ред чоколадо, после лубеница, пак грозје В: шпагети
13 Месеци Д: јајце со домат и кајмак У: геврек Р:ќофтиња(телешко,кромид, морков) компир варен со маслиново У: Банана В: кори со моцарела и кашкавал
13 месеци Д: Просо со банана и кајсии У: Бисквити од холе Р: Црвена леќа со морков и патлиџан У: Смоки В: Тарана
16м Млеко Д:макарони со доматен сос У:бисквити,смоки Р:Пита со урда+јогурт У:праска В:овесна каша со малку какао,банана и праска Млеко
16м Млеко Д:макарони со сирење У:праска,банана Р:пире со гулаш У:палачинки В:ќофте од тиква,домат сирење Млеко
17м Оброци во градинка Дома Р: компир манџа со телешко У: милкшејк од малина, боровинка, млеко, путер од бадем, мед+плазми В: банана лепче со јогурт
12++ Д: рендана праска и просо У: банана Р: од нашиот ручек, мевце од кокошка и лепче В: лепче и кисело млеко Утре: Д: инстант Бејбилав каша боровинка и јаболко + рендано јаболко У: шмукалче Р: печен ослиќ со компири и моркови В: ноќна каша Холе со банана Леб, банана, зеленчуков, месово давам по мали парлиња, ко што е без ниеден заб супер се снаоѓа иако јас преплашена стојам и гледам дали џвака голта
Мамички ве читам кога ке можам и барам идеја за сите три оброци и ретко што ми успева да се најадеме. Близнаци се 2 год и 4 мес. Ручек мора да е манџа, суво не сакаат. Идат во градинка и таму демек се јадат, дома не. Мака мачам за јадење. Едниот ке изеде 2 3 залчиња и ги држи во уста не голта, некогаш и саат време му стои во уста и ниту голта ниту плука. Другиот подобро јаде ама и тој држи исто во уста и не голта. Месо мора са е смелено, парче не сакаат. Ќофте кебапче тост било какво мевце печено или варено не сакаат. Абц или било кој друг намаз никако. Пржено јајце никако. Неколку работи вртиме во круг и толку. Како да ги натерам барем да пробаат? Ке затвори уста и со ништо не можам да ги прелажам са пробаат. Риба едниот проба и толку, другиот никако да проба барем. Како вие ги научивте вашите да јадат парчиња мевце? Давајте некои предлози и идеи зашто ме пореметија веќе.
Исти сме. Од очај почнав пак да купувам кашички во тегла за да ми се најдат кога не сака ништо.. хаос сме
12+++ Д: просо и рендана диња У: банана Р: пилешко, компир, морков, тиквица В: млечна ноќна каша на Холе Утре: Д: овес и рендана праска У: шмукалче Р: јајце, палента, Абц крем сир В: лепче и кисело млеко Од сите оброци, само ручекот е со плачки и одбивање, едвај 5 залчиња..без разлика дали е парчиња или пасирано.. Парчиња и сам да зема да става во уста и јас да му кинам да му давам не сака никако