- praska+ borovinki+griz - spanac+ oriz+ brokula+ morkov+ tikvica+ kiselo mleko - banana+ zolcka+ palenta - popara so kiselo mleko
Vcera Gradinka namaz dorucek Rucek gradinka kompir mandzicka Doma rucek grasok so jajce ( belka) Uzinka celo japonsko jabolko so edna banana zolckata i 3-4 biskviti maf napraj Vecera zitarki so mleko Za zaspivanje caj mi bese strav zs mnogu jadese Sok od cveklo jabolko kivi
Денешното мени: - појадок - пита со блитва, сирење и јогурт - ужина - печено јаболко со мед и лажичка измешано ленено семе,сончоглед и тиква - заспивање со сок од портокал и аронија - ручек - пилешко месо,ориз, морков, брокула, праз, кормид + маслиново м. и хималајска сол - ужина - круша - вечера - пита со блитва, сирење и јогурт - заспивање со млеко 250мл + преку ноќта се презаспиваме со млеко
Денес нешто се со молење се храниме... - круша, банана, овесни, аронија и маџун - тиква со јаболко и мед - риба, просо, прокељ, лукче, морков, маслиново и хималајска сол - каша од хумана.
-тиква,јаболко,вишни ,јачменови снегулки и кокосово -риба,компир,блитва,прокељ,домат -банана со мелена плазма -макарони со урда
Денешното мени: - појадок - интегрален леб и таратор (краставица, лук и павлака) - ужина - домашна кифличка - заспивање со сок од портокал, лимон, цвекло, морков + засладен со мед - ручек - телешко месо, златна мешавина (грашок, пченка и морков), кромид + хималајска сол и маслиново м. - ужина- варена тиква - вечера - тестенини со сирење - заспивање со млеко 200мл + млеко преку ноќта
Доручек: ржани снегулки во сок од мандарина и цитрон, две суви сливи, пола банана и пола јаболче. Ужина: пола кришка леб со кашкавал и урда. Ручек: компир, морков, пченка, црвена пиперка, путерче. Ужина: 2 коцки чоколадо, јаболче. Вечера: чоколаден гриз со млеко и малку ванилино за згуснување.
@Kitten Зошто чоколадо??? За да престане да јаде овошје, за да му се расипат забчињата, за да нормалните оброци бидат заменети со благотии?!?! Мали се ама учат брзо што е повкусно, за жал понездраво. Знам дека сега ќе следи муабет дека се 2 коцки, ама така се почнува...коцка по коцка. Менито ептен ми се допаѓа, па и ми даде идеја да воведам и јас цитрон... и се би било прекрасно да ги немаше тие двете коцки чоколадо. Најдобронамерно коментирам, бидејќи те имам читано во темата и мислам дека секогаш имате добро мени... па би ми било криво ако доброто мени го заменит со нездраво. Се надевам не те навредив!
Не се навредувам, немај гајле, прифаќам сугестии Напротив, не сметам дека е штетно малку чоколадо, си има тоа и позитивни страни (секако подобро е темно чоколадо)но јас се борам против сите останати "гзарлаци" (јас така ги викам) што и ги нудат бабите, дедовците па и татко и. Подобро чоколадо, отколку торти и куповни тортици, наполитанки...од такви работи косата ми се крева и ги кријам по дома. На моја среќа детево јаде све. Самата си бара јаболче, банана...дури сама знае да влезе во кујна и да си земе јаболче така цело да го гризе Мислам дека се додека немам проблем со разновидната исхрана, тоа малку чоколадо нема да и штети. Важно е да е избалансирано, и со ништо да не се претерува.
Искрено ќерка ми не е по благото, и кога ќе и понудат на пример надвор некој јаде и она го гледа само една коцка јаде и вика нееее. Јас не нудам но не е страшно ако понекогаш проба. Ама така ќе правиме додека можеме, еве кој и да дојде им дава чоколади, и син ми јаде ама еден ред само а децата кој дошле јадат по цела чоколада и син ми прашува дали и он смее толку да изеде, да не му се слоши ( дека и он не е многу по благото) и јас обично викам дека доволно му е и одма реакции- остај го детето, вие како сте растеле....
Исто и κај нас,само што син ми воопшто не саκа благо. Ниκаκво! Убаво си ги јаде обρоците и ужинκите,дои κаκо новоρоденче а онаκа да потκасне дρуго,ρетκо се случува и тоа може да е неκоја соленκа,лепче,смоκи воопшто не саκа. Κога ќе поρаснат сами ќе јадат што им носи душа,сега ние да им даваме здρава хρана да стеκнат навиκа и имунитет. Туκу,во темата Бебе читам,бебињава гуρмани,јадат над 200гρ обρоκ,син ми мислам повеќе од 250 или 200нема шанси да изеде. И уште нешто да пρашам,можеби гρешам но ние уште јадеме пасиρано и потечно јадење. Аκо е суво нема шанси да го јаде детево. Дали уште не. му е вρеме или јас тρеба да пρеземам нешто? А џваκа леб,κифли,соленκи,κρаставици,домат,моρκов.
Денешното мени (19 месеци) - појадок - 1 кришка интегрален леб, 1 шери доматче, 2 маслинки, 1 варено јајце и 1 младо лукче - ужина - 1/3 банана, 1 киви и лажичка мелени лешници - заспивање со сок од цвекло, лимон, морков и портокал - ручек - компир, карфиол, брокула и праз (+ хималајска сол, маслиново масло и семе од коприва) - ужина - овошен јогурт со грст малини, вишни и боровинки - вечера - палента со кисело млеко - заспивање со млеко 250мл + преку ноќта уште 200мл
- palenta+ zolcka+ sirenje+ kiselo mleko - boranija+ melen domat+ + pilesko+ morkov+ lukce - popara so kiselo mleko
Мајки не ми текнува кој од тука дава кефир дома правен? Јас досега давав купечки а ми ветија дека ќе ми донесат од габата па да знам колку често смее на деца да се дава? Претпоставувам нема штета...
Само да ви кажам дека ми недостига и темата и вие. Но, за жал хорор сме со исхраната. Живее на аптамил, тук там овошје по нешто и житарки со мед кога е расположена. Почна процесот на петките, веројатно е од нив, скоро месец е вака, уште со последната тројка. Веќе нерви немам, не знам дали е само до забите или и некоја фаза. Ама ве читам.
Денешното мени: - појадок - 1 парче интегрален леб и салата (шери доматче, кромид, краставица, пиперка и сирење + маслиново м.) - ужина - печено јаболко со цимет и мед - ужина - пита со зеленчук (морков, блитва, магданос, кисело краставички и кашкавал) - заспивање со сок од портокал, лимон, рибизла и аронија - ручек - риба ослич, ориз, лук, морков + маслиново м. и хималајска сол - ужина - круша - вечера - пита со зеленчук (морков, блитва, магданоц, кисело краставице и кашкавал) - заспивање со млеко 200мл, преку нокта уште 200мл млеко