Vo gradinka jadel spanak so kiselo mleko samo ednas jade tamu zasega deka e do 12:00h Mandarina,banana madzun ovesni snegulki Oriz,oslic riba morkov brokula celer,m.maslo Palenta so rendano sirenje i edna lazica pavlaka
Денешното мени: - појадок - пита со спанаќ и сирење - ужина - 1 мандарина и 2 џиџи бебе бисквити - заспивање со млеко 150мл - ручек - телешко месо, пире од компир и брокула + маслиново, хим сол и семе од коприва - ужина - јаболко - вечера - интегрален леб и сирни намаз - заспивање со млеко 250мл
- krusa+ jabolko+ kajsija+ zitarici - spanac+ oriz+ brokula+ morkov+ telesko+ zolcka+ kiselo mleko - jufki+ pavlaka - Cokolino+ plazma+ mleko
-интегрално лебче,домат,намаз и варено јајце -овошен јогурт(кисело млеко со јагоди и вишни) -пилешко со тиквица,пашканат,домат,пиперка,ориз,магданос -нокна хип каша Измегу грицка бисквити
Orizovi snegulki potopeni vo mleko so banana,krusa i madzun Palenta so rendan kaskaval Spanak,oriz celer mlado kromidce,lebce i kiselo mleko Domasen sutlijas so c.cimet Izmegu gricka jabolcinja i solenki cica kolku saka koga saka pie voda, i caj koga ne e mama doma sokovi nikakvi ne saka i poubavo
Денешното мени: - појадок - овошна салата (1/4 авокадо, 1/3 банана, 1/2круша, грст малини и јагоди + кокосово масло, лимонов сок и мелени ореви) - ужина - домашна кифла со маслинка - засповање со млеко 150мл - ручек - пилешко месо, тиквица, брокула, карфиол, праз и пченка + маслиново масло, хим.сол и семе од коприва - ужина - банана - вечера - макарони со кашкавал - заспивање со млеко 250мл
Kolku ubavi idei...nie imame 10 dena stomacen virus i nemame apetit za nisto osven za biskviti i caj.ke proguram varen kompir i oriz, no epten malku, a da i banana ili jabolko preku cel den i toa e
Вaкa кoгa ве читaм сo секoјдневнoвo мени зa дечињaтa некaкo се oсетив кaкo мoевo детуле е преглaднетo или свaрнo не сaкa дa јaде . Кoгa му дaвaм oвoшни јoгурти или мaнџички бегa кaкo oд ѓaвoл , преку цел ден се нервирaм ништo не јaде сaмo пo 1/5 сoк пие и пo 300 мл. млекo сo Несквик , еве oд сaбaјле е сo млекo , сoк , еднa мaлa мекицa и вaренo јaјце . Нишo не гo пoдлaжувa дa јaде.
Мајκа,не знам κолκаво е детето,но зошто несκвиκ во млеκото? Само непотρебно шеќеρи се тоа. Соκ,давај но сκρатувај,исто и со млеκото. Нуди хρана,ρазновидна,сκоρо19 месеци сме,па сеуште наутρо јаде блендиρана κаша,но таκа знам деκа се најадил. Манџичκи обожава,и ставам се,само месото блендиρано. Млеκото го заситнува исто и соκот и затоа не јаде дρуга хρана. Син ми паκ,деκа често сме само дома,научен е на ρаспоρедот на јадење и ништо дρуго не јаде освен пρиготвеното(ρетκо неκоја соленκа,κвиκи или овошје) Напρави му ρаспоρед во теκот на денот,може ќе се смени.
Домс е не оди во градинка , никогаш нема јадено блендирсно или каши повраќа одма , порано ми јадеше све (пред годинка) а сега никако , едвај , сега има 2год. и 2месеца ,секогаш му нудам разновиднс храна но не сака , благо нккако не јаде ретко-ретко некогаш ако посака лижавче или колаче некое , зготвено скоро ништо не сака , а свежо од овошје и малку обарен зеленчук јаде ама не секогаш . Дали е период некој незнам , а не е слаб и нормално се испразнува . Незнам што да мислам.
I mojava skoro 21 mesec ima i uste jade blendirano Kifla, kroasan... si jade si zvaka, no glavnoto jadenje - rucekot mora da bide blendiran. - Borovinki+ 7 zrna aronija+ slivi+ griz - grasak+ telesko+ morkov+ tikvica+ melen domat+ magdonos - tarana+ zolcka+sirenje+ lebni troski i puter popareni vrz taranata+ kiselo mleko- vcera mnogu i se dopadna, denes povtorno za vecera. - Medolino+ plazma+ mleko
Денешното мени: - појадок - палачинка со мед, мелена плазма, банана, мелени ореви и лешници, рендани две коцки чоколадо - ужина - круша - заспивање со млеко 150мл - ручек - златна мешавина, кромид, брокула и карфиол + маслиново масло, семе од коприва и хим.сол - ужина - мандарина и 7-8 џиџи бебе бисквити (многу се знам, ама со баба и се чуваа па...) - вечера - палента со кисело млеко - заспивање со млеко 250мл
Денешното мени: - појадок - 1парче интегрален леб, пола варено јајце, 2маслинки, малку млад кромид и 1 мало шери доматче - ужина - 1 мандарина - заспивање со млеко 150мл - ручек - телешко месо, боранија, брокула, праз, морков + маслиново м, хималајска сол и семе од коприва - ужина - јогурт со вишни, јагоди и малини и една лажичка мелени семки од тиква,сончоглед, ленено семе - вечера - макарони со кашкавал - заспивање со млеко 250мл
Od ova sto go napisa se ti izede? I kolicinski kolku davas/jade.Prasuvan bidejki moevo 15 meseci do 12 jadese se sto ke mu izblendirav, a sega ne saka bega i pluka.Jade samo k.mleko, testo i ponekoe ovosje ili zelencuk, no ne blendirano, tuku vo raka, sam saka da drzi i taka neznam kolku kolicinski jade i dali e sit ili ne.Dajte nekoj sovet
Ќе ти одговори и Снегулка,но јас имам една реплика.А зошто сте прекинале со блендирање? Дека направило годинка или не сакаше да јаде? Мислам дека таа ,,граница,,што ја знаеме дека од годинка детето мора да јаде она што ние јадеме,за мене е ,,гола вода,,. Син ми е 19месеци па јаде и блендирано,и пасирано и дробено. Наутро обавезно јаде житарици со пасирано или блендирано овошје. Ручекот зависи,но некогаш е и блендиран и не се срамам тоа да го кажам,знае да џвака,јаде се,и мерак ми е да му готвам,зошто ништо не фрлам. Остави си бабини деветини,и гледај детето како му одговара да си јаде,така готви.
Син ми оди и во градинка така да не знам што точно јади таму, но менито преку ден му изгледа (отприлика) вака: -330 мл млеко (чисто млеко) - 6 мали бисквити со една банана и малку млеко пасирано (доручек во градинка) - ручек во градинка - јас сум задоволна со тамошните ручеци, најчесто е некоја манџа - ужина во градинка- кифла или бисквити со пудинг - дома- лепче интегрално- сам да си го изгрицка - манџа домашна - 330 мл млеко Не знам дали е ова малку или многу, ама детето си напредва во висина и во тежина. Задоволна сум од неговиот апетит, фала богу, За детенце со скоро две години мислам дека ова јадење е солидно
Воглавном јаде речиси сЕ, или останува по некоја лажика или залче. Малце сме со ,,војнички режим,, и многу внимавам на термините за оброк, пр. да не дојдат ужинката и вечерата едно по друго оти нема да биде гладна и вечерата ќе остане недојадена. Имам пишувано низ темата дека не знам да кажам точно колкав ни е оброкот бидејќи одамна не мерам, но јаде солидно, и често (3 оброка и 2 мали ужинки, и плус млеко). Јаде сецкана храна (веќе во поголеми парчиња), се храниме низ игра или пред компјутер ( лоша навика,свесна сум) и јаде разновидна храна. Си има апетитче! Мој совет, направете ред на јадењето, па ако треба и прескокнете ужинки и сконцентрирајте се на само 3 оброка (појадок, ручек, вечера и помеѓу нив не давај ништо друго освен вода) можеби кога е погладен повеќе ќе јаде, најди начин да го занимаваш додека јаде (хранете го мечето играчка, или гледајте цртан филм), штом к.млеко е омилено тогаш комбинирај го со компир, со ориз и сл ама барем и од зеленчукот ќе јаде помалку, овшјето пак спремај го во сок можеби така ќе го сака повеќе. И ова, немој да се грижиш премногу, знаеме многу дечиња кои не се големи јадачи па растат во здрави личности... Твое е да преземеш сЕ за да стекне навика на јадење, ама ако не успееш немој да се разочаруваш, некои јадат повеќе некои помалку... Важно нека ни се здрави и живи! Поздрав и убаво денче! Нашето денешно мени: - појадок - пита со спанаќ и јогурт - ужина - сутлијаш со банана и цимет - заспивање со млеко 150м - ручек - грашок, кромид, морков и пилешко месо + маслиново м, хим сол и семе од коприва - ужина - 1 киви - вечера - јогурт со овесни снегулки
Izgleda ne sme se razbrale ne saka poveke blendirana hrana...probav na nekolku navrati i ja pluka, a koga istata ja stavam vo tanjir iseckana na parcenca ja jade.Pojma nemam zosto.Ne znam za kakvi babini devetini mi zboris.Jas sekoe sabajle za mene si pravam smudi i negi mu davam no ne saka, a porano sakase i koga ke mu dadam parcenca kivi, mandarina ili banana jade.Nema veze da ne se dokazuvame sea koja znae najdobro ocigledno ne si me razbrala.Si imam ubavo napisano koja mi e nedoumicata.
Fala ti mnogu za sovetot. Eve denes pred dorucek mandarina za dorucek palenta so urda.za rucek mu napraviv oriz,grasak,telesko i morkov so him.sol i ladno cedeno (kasna 4-5lazicki i so race pokzuvase kon lebot) sto da mu pravam da ne mu davam?!zal mi e Vecera: tostirano lebce so urda pak