-варена пченица со јаболко,цимет,суво гројзе и портокал -неколку јагоди -риба печена со зеленчук(пиперка,тиквица,домат,лук,магданос) -шпагети со сирење
Од сабајле се чуваат со баба дури сум на работа, па малце менито ни е пообемно од сабајле, дека баба друга работа нема па само го храни детето. Денешното мени: - појадок - колач со суво овошје (сушени смокви и сливи), сецкани лешници и ореви + кокос - ужина - пола круша, компот од вишни, 2 плазма бисквити, малку домашно лебче - заспивање со млеко 150мл - ручек - грав, морков, кромид + маслиново, семе од коприва и хим. сол - ужина - планирам овошка некоја да дадам - вечера - супа од телешка коска, брокула, морков, карфиол, златна мешавина,фиде, киноа (од вчера што ни остана планирам да го дојадеме денес)
-пржено јајце со шери домат -банана,круша,боровинки и житарки -компир,прокељ,пченка,пашканат и тиквица(хим сол и маслиново м) -нокна хип каша Јадеше и јагоди,бисквитки,сок од портокал
Вчерашното мени: - појадок - интегрално лебче, јајце, маслинка и кромид - ужина - сок од рибизла, портокал, цвекло, лимон и морков (засладен со мед) - заспивање со млеко - ручек - риба ослич, варен компир и морко (+ хим.сол и семе од коприва) - ужина - јаболко и малини - вечера - макарони со павлака - заспивање со млеко Денешното мени: - појадок - домашна кифла и таратор (павлака, краставица, лук и секани ореви) - ужина - сутлијаш (млеко, ориз, едно мало киндер чоколадо и канела) - заспивање со сок од цвекло, лимон, морков и портокал (засладен со мед) - ручек - грашак, телешко месо, морков, брокула и кормид (маслиново, семе од коприва и хим.сол) - ужина - круша - вечера - палента со кисело млеко - заспивање со млеко
Вчера ми снема млеко и морав да пробам со чај да ја успијам(дневно спиење). Успешно помина Пробај нахрани ја претходно и пред да ја легнеш кажи и дека ќе пиете чајче/сокче. За да не се изненади и изнервира. Кај нас така успеа.
Доручек: макарони со сиренце, чајче Потоа кога ние доручкувавме јадеше 4-5 маслинки, малку лебче, сиренце и кисело млеко, доматче и краставица по малку. Ужина: Чорба од телешка коска Ручек: Варен компир со тазе кромид, пиперка, мевце телешко, и малку од водичката од чорбата. Измегу ручек и вечера 1 банана, 1 мало монте, 2-3 пржени компирчиња, малку марула салата Вечера; Гриз со млеко и бисквити И во текот на ноќта 500-600 мл млеко
Вчера многу млечни производи ми беа во менито (таратор, сутлијаш, к.млеко) па затоа со сок решив да ја заспијам. Инаку не е прв пат, а и со вода дури ја имам заспиено. Не знам ни јас како, не ми прави проблем, штом го испие веќе е во полусон и ми вика ,,нанам мама,, се гушнува во мене, тапкам по газето и заспива. Цела процедура на заспивање ни трае околу 15-20-25мин. но барем спие 2 часа. Инаку сакам да го намалам млекото на 300мл дневно (за ноќно заспивање) и плус млечни производи. Мислам дека доволно ќе и биде. Тоа ми е планот ама ќе видиме дали ќе успеам. @chocolade Многу млеко е пола литро за 8-9 часа. Претпоставувам ти се будела многу, ама најди друг начин на презаспивање оти со толку млеко може и стомачето да ја заболи па да се буди уште почесто. Добронамерно ти советувам, се надевам нема да ми замериш. Денешното мени: -појадок - домашна кифла и салата (домат, краставица, пиперка, кромид, маслинка, магданос и сирење + маслиново масло, хим.сол) -ужина - овошен јогурт со јагоди, вишни, малини + лажица мелено семе од тиква, сончоглед и ленено -заспивање со млеко 150мл -ручек - боранија, пилешко, лук, морков, брокула +маслиново м. хим сол и семе од коприва -ужина - портокал -вечера - интегрално лебче со павлака -заспивање со млеко 250мл
Денот сеуште го почнува со овошје и жирарици -јаболко,банана,аронија,цимет,сончоглед и ржани житарки -супа,па неколку јагоди и една плазма бисквита -ориз со пилешко ,морков и грашок(од нашиот ручек денес ке јаде) -кисело млеко -макарони со урда(за вечера)
Мојата е пребирач тежок, па не ми се ни пишува веќе. Овошниот доручек со житарици знае често да ми ги бојкотира. Некогаш поминува, некогаш не, па морам да смислувам друг доручек, но најчесто е нешто со леб, како тост и слично. Денес за доручек: палента со сиренце, но бидејќи не сакала втор доручек- краставичка, лепче, сиренце и кисело млеко. Ручек: мусака со тиквици + патлиџанче од страна. Вечера: гриз со банана. Ужинки: двопек, банана, поморанџа, чоколатце, домашно бисквитче.
Таман работа да ти замерам. Знам дека е добронамерно. До пред 3 недели пиеше по 350 мл млеко со се заспивање. Плус преку ден 80 мл за заспивање. Не знам што и стана одеднаш почна дупло да пие. Не и дававме со мм 1 недела. Плачеше мн навечер и си бара, вика "на на млеко"(на и значи дај ми). Од нервоза од плачење ми исповрати сред ноќ па моравме да се бањаме менуваме чаршави. Не успеавме. Почнавме да и даваме пак кога ке си побара. Имам пробано вода и чај, сок. Но не прифака ништо. Еве ако има некој нека да ми каже како да намалам со млеко, секој совет е добродојден. Може во лп за да не ја оптеретуваме темата. Позз
Мојава па не е многу мераклика на млеко,ама за јогурт и кисело млеко душа дава(цела е на мајка и),само еднаш пие млеко пред спиење и толку,ноќеска ако стане за кратко само водичка ќе пивне и спие пак,ама ако станува пак и се врти во кревет знам дека сака млеко,најчесто ако јадела слабо преку дента. Ќе пишам од вчера менито,овие два дена не ми отвара уста,ништо не сака,изгледа и се појави еден заб и до тоа ќе да е Доручек- овесни снегулки во сок од портокал,банана,боровинки,вишни,сува кајсија и смоква (не сакаше ни да го помириса,ми го туркаше),па касна само неколку тркалца банана и малку јогуртче Ручек- телешко месо со млад компир,кромид и морков ( за среќа касна малку) Ужина - печено јаболко(исто не сакаше ни да го проба,ми го тргаше) Вечера- макарони со кисело млеко - неможеше да дочека дури да се сварат оти беше прегладнета,па сама сркаше од тањирот
мaми не ме свaќaјте грешнo aмa дa прaшaм,oд прилoженoвo се изедувaaт децaтa?ние кo врaпче aј дa не сум oфф дoручек:мусли пoкиснaти вo сoк oд пoлa жoлт цитрoн,пoлa aвoкaдo,пoлa,бaнaнa,пoлa јaбoлкo,кoкoсoвo м.,и две зрнa сирoвo кaкao ручек:динстaн зеленчук денес(брoкулa,цвеклo,мoркoв,бaтaт,и кoмпир) вечерaa:уште нз ужини цицaње денoвиве нa мени,пoрaди зaби ли нз
@azelea Јогуртот и киселото млеко се многу поздрава варијанта на млечен производ во споредба со млекото кое го пијат. Затоа биди среќна што ти сака јогурт и к.млеко, преку нив внесувате доволно калциум. @mariatim Многу пати се поставувало прашањето колку јадат децата. Дури сериозно размислувам да сликнам и да ставам слика (еднаш пробав ама не знам слика да прикачам од моб, срам сум,знам) . Не знам точна количина да кажам, но разновидно јадење, од се по малку, отприлика едно мало чинивче, и да остане нешто од јадењето тоа ќе биде неколку лажички 3-4 залчиња и тоа е. Некои јадат помалку некои повеќе, не се сите деца исти. Денешното мени: - појадок - макарони, просо и урда - ужина - варено јајце од препалица - заспивање со млеко 150мл - ручек - грав, морков, кромид (маслиново м. хим сол и семе од коприва) - ужина - јаболко - вечера - јогурт со овесни снегулки - заспивање со млеко
-печено јаболко и тиква,аронија,ореви и цимет -пола палачинка -телешко со модар,тиквица,млад компир,кромид и пашканат -празен корнет сестра и јадеше сладолед па имаше плачки -ноќна хип каша
-кајсија,јагода и банана -кисело млеко со леб -јајце со блитва,ориз,млад кромид,прокељ и домат -варена пченка -макарони и сирење 20 месеци задутре полни Вода од сабајле едвај 30 мл
Нашето денешно мени: - појадок - овошна салата (пола банана, 5-6јагоди, пола круша + лимонов сок, кокосово масло и мелени ореви) - ужина - јајце од препалица варено - заспивање со сок од цвекло, морков, портокал (засладен со мед) - ручек - златна мешавина со телешко месо (маслиново, хим.сол и семе од коприва) - ужина - овошка некоја - вечера - јогурт со овесни снегулки - заспивање со млеко
Pojadok: banana so kompot od praski Uzina: 2 biskviti i sok od portokal i limon Uspivanje so 150 ml mleko Rucek: spanak so kiselo mleko Uzinka: barni Vecera: kornfleks so mleko Uspivanje so mleko koe nekogas i go preskoknuvame vo zavisnost od toa vo kolku veceral, a vo kolku se uspivame. Voda si pie, nekogas poveke nekogas pomalku vo tekot na denot. Koga mu davam sok, caj go pie vo eden zdiv zatoa nekoi denovi sme samo na voda, da ne zaboravi da mi ja pie. Inaku pred nekoj den prv pat mu dadov jagodi, ne gi sakashe. Prethodno ima jadeno mesavina od malini, ribizli, visna i si gi jadese. Jajceto celo otkako mu go vovedov samo dva pati go ima izedeno celosno pomeshano so zelencuk. Sega vo shto i da mu go dodadam mi go odbiva ne go saka, verojatno e do belkata, so zolckata nikogas ne mi napravil problem.
Дoручеквесни с.јaбoлкo,сливa,кoкoсoвo м.и aрoнијa ужинa:јaјце нa oкo сo пaтлиџaн Ручек:кoмпир мaнџa oд нaшaтa(кoмпир телешкo месo,мoркoв,бaмји,зaчини) ужинa2:грчки јoгурт гo измaтив сo бaнaнa и јaгoди му иссецкaв вечерa:пaлентa сo кoзјa урдa зaспивaње сo цицaње
Д: кришка со маргарин и крем , само средината ја јаде, јас остатокот и имав уште една намачкана со џем од јагоди па и од тоа пола изеде Р: тиквица сварена со морков кромид домат и не знам што ми текна да стаам црвена леќа внатре ( не и се допадна нешто посебно , па само неколку лажички касна) салата домат после со нас се намести ни буричкаше по тањири па влезе по нешто и во уста У: пола банана В: палента изблендирана со вишни и сливи од компот со мед и павлака... Вкус ко овошно јогуртче Вода денес испи многу , во меѓувреме си грицка од експандираните 4 вида житарки , и цица кога сака колку сака Вчера на мени Д: лепче со павлака и кашкавал и сувомеснато , и малку млеко испи Р: боранија заеднички јадевме +салата домат и краставичка В: мафин со зеленчуци Ужинки: малку млеко со несквик (не љубам да и ставам додатоци ама понекогаш за промена ѓи добива) гризини сончоглед и кој што стигне и нуди