Денешното мени: - појадок - пита со блитва, сирење, маслики и 1 филџан кефир - ужина - лубеница... подоцна 2 плазма бисквитки - заспивање со домашен сок од вишна - ручек - грашок манџа со телешко + семе од коприва - ужина - диња - вечера - интегрално лебче со пинџур (патлиџан, пиперка, морков, домат, лук и магаданос) - заспивање со млеко
Денешното мени: - појадок - овошна салата (диња, праска, слива, кајсија + сок од портокал, кокосово масло, мелени лешници и ореви) - ужина - јајце од препалица, печена пиперка со лук и магданос и 1 парче интегрален леб - заспивање со домашен сок од вишни и аронија - ручек - грав, морков, кромид + семе од коприва - ужина - лубеница, диња - вечера - јогурт со овесни снегулки - заспивање со млеко
Дoручек:мусли,бaнaнa,крушa,прaскa Ручек: пoснo мaнџиче (Мoркoв,кoмпир,мaгдoнoс,бaмји,мoдaр пaтлиџaн,тиквицa,грaшaк,бoрaнијa,лук,крoмид,шери дoмaти,пиперкa,зaчини,сoл,бибер,куркурмa,и црвен пипер) Вечерa:тaрaнa сo зденкa и сирење. Ужинa1:мaкaрoни сo тунa,и пoкaснo јoгурт пиеше Ужинa2:кaјсијa(и семкaтa му јa дaвaм),и некoј семки или јaдки(вчерa млaди лешници се изнaјaде,и семки oд тиквa) Млекo кoлку сaкa пред спиење
Денешното мени: - појадок - интегрален леб,сирење и пинџур (патлиџан, зелена пиперка, домат, морков, лук и магданос), кефир - ужина - праска и диња - заспивање со домашен сок од кајсија - ручек - чорба од блитва, пилешко месо, компир, морков, кромид, бамја, магданос, семе од коприва - ужина - лубеница - вечера - палента со кисело млеко - заспивање со млеко
млеко 200 мл., бисквита Д: кравајче за празников 2 мали парчиња У: банана, слива, кајсии, кокос Р: пилешко,ориз,кромид,лук,мешан зеленчук, тиквица, црн домат, маслиново м. В: овесни с. со овошје сок од цвекло, морков, круша, портокал млеко за заспивање колку сака
Денешното мени: - лажичка мед - појадок - лиснато фета, кефир и пола домат - ужина - кајсија, слива... подоцна сладолед + додадов малини и капини внатре - заспивање со компот од вишна - ручек - боранија манџа и телешко месо + морков, кормид, бамја и зелена пиперка - ужина - овошје (диња или нектаринка) - вечера - интегрален леб со плескавица од тиква - заспивање со млеко
Дoручек: бaнaнa,aрoнијa,мaлини,мусли вo сoк oд цеден пoртoкaл. Ручек:рибa oслич,кaрфиoл,и шери дoмaти. Вечерa:киселo млекo пoпaрa сo леб. Ужинa1: путер сo леб,јoгурт,дoмaт,и лубеницa јaдеше Ужинa2вoшје,семки Млекo пред спиење
Денешното мени: - појадок - печена тиква со јајце, сирење и маслинка + филџан кефир - ужина - сладолед (додадов и малини, капини и праска),подоцна смоки, едно парче диња - заспивање со домашен сок од кајсија и аронија - ручек - полнети пиперки со ориз и месо + морковче и кормид - ужина - овошје - вечера - тостирано лепче со кашкавал - заспивање со млеко
@mariatim од колку месеци се дава црн и црвен пипер? Д: леб и млеко попара У: овошен јогурт од јагода Р: телешко, компир, боранија, пиперка, морков, грашак, семе од коприва, тиквица, црн домат, малку сол и маслиново м. У: сок од портокал В: овесни со овошје млеко колку сака пред спиење.
Дoручек: oвесни снегулки,aнaнaс,aвoкaдo,бaнaнa. Ручек: турлитaвa,и сaлaтa цвеклo Вечерa: вaренo јaјце сo дoмaт Ужинa1: нaмaз(aвoкaдoтo штo ми oстaнa,урдa,лукче,кефир) дoмaт Ужинa2: oвoшје Млекo пред спиење
Дoручек:бaнaнa,aнaнaс,мaлини,oвесни снегулки,чиa семе. Ручек: дoмaшнo пилешкo сo oриз и блитвa Вечерa: пaлентa сo урдa и к.млекo Ужинa1: кaшкaвaл сo леб и дoмaт,и јoгурт.Грицкaвме семки oд тиквa. Ужинa2: oвoшје нaјверoјaтнo дињa денес ќе биде. Млекo пред спиење
Nikogas nemam granica za toa dali mu davam mnogu ili malku. Sekogas me karaat deka non stop sum so tanirot. Ete vo gradinka vikaat jade I dorucek I rucek I uzinka. Ok znaeme kolicinski kolku moze da e toa. No posle vo 15 ruca mandzicka isto domasna pravena posle vo 18 ima ovosje izmegu rucekot I ovosjeto domasen 300 ml sok. Od sokovnik. I vo 21 vecera dali lepce 2 kriski mamas dali tarana palenta griz ....(250ml) I site mi vikaat sum preteruvala inaku 3 god I nekoj mesec
Не претеруваш @karak , Супер ви е редот, опфатено и зеленчук и овошје и житиарици... Што подобро од тоа? Ако претеруваш детето само ќе покаже, че одбива храна, ќе го боли мешето! Јас имам забележано дека мајки чиј деца послабо јадат често се со неверување дека едно дете може толку да изеде, или пак се со став дека ,,многу е,, тоа јадење за едно мало дете. Се додека по мислење на педијатерот детето супер напредува и нема потреба од кратење храна, и се додека детето си јаде добро од она што му нудам во план ми е да си терам како до сега. Денешното мени: - појадок - чорба од блитва, компир, морков, киноа, магаданос и лук + семе од коприва - ужина - палачинка со домашен мармалад од сливи, мелени лешници и мелени ореви (Фасцинирана беше од вкусот на мармалад, првпат проба. Најпрвин го плукна (дека нов вкус) потоа праша ,,Што јаде Леа?,, Ја убедив да проба втор залак и цела си ја изеде, ептен и беше вкусна. Знам дека многу шеќер е тоа во еден оборк ама сакам да пробува одвреме-навреме) - заспивање со домашен сок од кајсија и аронија - ручек - мусака - ужина - кајсија и праска - вечера - јогурт со овесни снегулки - заспивање со млеко 300мл
Денешното мени: - лажичка мед - појадок - интегрален леб, пинџур (патлиџан, пиперка, домат, магданос и лук) и филџан кефир - ужина - слива и праска - заспивање со компот од вишни и аронија сок - ручек - грашок манџа и телњшко месо - ужина - круша - вечера - домашна кифличка со таратор (павлака, краставица и лукче) - заспивање со млеко 300мл
-јаболко,банана,слива,сончоглед,брусница и кокосово -едно цело мало геврече -полнета пиперка + сирење -рака малини и пченка варена -ноќна хип(веројатно) И смоки грицка од време на време
■ банана, авокадо, круша, праска ■ домашно 'ржано лепче со јајце на малку путер на тефлон ■ ориз со рижото ■ овошен јогурт, домашен,со малини ■ житен оброк со млеко ■ млеко за добра ноќ
млеко 200 мл. Д: чоколино У: 1 круша така грицкаше,потоа друга круша и испасирав со кајсија и ореви. Р: оривче, тиквица, морков, малку батат, брокула, лук, кромид, семе од коприва...потпечено со јајце + малку лимон. В: hipp ноќна.
-supa so domasno pile,fide,rendan morkov i pola limon -parce pica so domatna salca,origano,kaskaval,piperka -kompir,morkov,prokelj,grasok -jagodi i malini -nokna hipp
Д: ржани снегулки,круша. У: банана, праска Р: Просо, лук, домат,црн домат, тиквица, батат, рендано јајце, семки од тиква, ленено, сончоглед, малку лимонов сок, маслиново масло, сол. У: слива В: гриз со млеко и ванила