Kako gi pravis koftinjata? Jas uste so kasicki ja teram moze malku so pokripni parcenca ama ne sum pocnala uste kako cel obrok da i dadam a da ne e kasa. Nekako jas ne sum spremna izgleda ☺. Gledam i mleko obicno davas od koga pocna, ne cica veke? Jas i toa uste ne sum pocnala sega pred 1 nedela pocnav so belka da ja vovedam skroz i belkata pa moze mleko ama ne i davam vo sise uste cica mnogu eventualno so zitarki ili biskviti. Kakvo davas tetrapak ili za varenje? Inaku denes za dorucek jadese cveklo, jabolko, bademi, ovesni i jacm.zitarki so urmi i madzun. Malku cudna lombinacija ama ja izede Rucek sakam zelka da i napravm so patlican u morkov a za vecera jajce so nesto ke vidam
Eve recept za kjoftinjata : 2rendani kompiri, 2rendani kromitcinja, 2jajca, 5-7laz brasno (integralno), 3laz lebni troski, pola kg meleno telesko, 1pecivo, malku biber i him.sol i peceno na hartija. Ova e pogolema kolicina pa nekad pravam sve upola Inace davav ad ali sea pocnav kravjo i malku madzun mu stavam i si pie samo navecer pred spienje. A za cicanje uste si cica ali denovive go pie mlekoto i zaspiva pa poleka ke pocnam i dnevni podoi taka da ukinam. A belka odednas mu dadov t.s mu dadov kolku da proba i barase uste i uste i taka si izede celo jajce D: Avokado, krusa, malini, semki od tikva, orevi, mleko i 1laz kakao i 2laz med (domasen berovski konecno najdov ) U: Ceden portokal R: Polneti piperki (se sprema) V: Jufki so mocarela (planiram)
млеко 220мл Д(англиски ): бисквити со чај + малку мед,орев,бадем. сок портокал, цвекло стандард....ќе ја пробам деновиве со друга комбинација Р: просо, мешан зеленчук, јајце, лукче. В: пудинг планирам ако има време помеѓу ручекот и вечерата овошје нешто ќе грицне.
Компириве колкави по големина? Можи со пченкарно наместо интегрално брашно? Баш сакам да ги пробам да сменам...не сум правела многу ќофтиња.
D- proso,banana,krusa,jabolko,dve biskviti U- kiselo mleko i lepce Malku jabolko R- telesko,morkov,tikvica,kompir,paskanat,lukce V-tarana so kaskavalce,sirence i .mleko
Znaci gore dole kako standardni Kjoftinja. Fala bas koga ke pravime za nas ke i odvojam malku so pomalku zacin da vidam dali ke jade. Da go dovrsam.menito: R: zelka so patlican oriz i morkov V: kinoa so suvo grozje madzun i k.maslo Uzinki banana i k.mleko so gevrece
Ne e bitno koja golemina, sredni ete neka se Inace moze i so pcenkarno jas do sea gi imam so pcenkarno integralno i r'zno integralno
Д: кисело млеко и леб Р: ориз, брокула, јајце варено, мелен сончоглед и семки од тиква В: јогурт, урда и овесни снегулки Ужина 1: банана, јаболко, цреши и пченични снегулки Ужина 2: чоколаден пудинг
Вчерашното мени: - појадок - кајгана јајце од препалица и брокула + кормид и двопек (го купувам двопекот за мене ама малата повеќе од мене го јаде) - ужина - слива и пола банана - заспивање со сок од кајсија и аронија - ручек - манџа со грашак,пченка и морков плус киноа и свинско месо + семе од коприва - ужина - грицки (чипс, смоки,квики), торта, парче пица (на роденден бевме) - вечера - јогурт со овесни снегулки - заспивање со млеко 200мл Денешното мени: - појадок - крофни со сирење - ужина - смокви - заспивање со сок од кајсија и аронија - ручек - ориз и пилешко месо - ужина - овошје (не знам сеуште што) - вечера - макарони со кашкавал - заспивање со млеко 200мл
Д: леб, млеко попара со лажичка мед У: круша и малку јаболко Р: лосос,компир,брокула на пареа + морковче варено и вода од гравче што варевме и малку лимонов сок,сол,маслиново м.- 2/3 изедено веднаш потоа сок од портокал В: пудинг.....вчера наместо пудинг хип ноќна беше, па за денес пудингот ни остана.
D-palenta,jajce sirenje U- banana,krusa,praska R- blitva,morkov,oriz,paskanat,kromid V- posto e vanredno stanje- zemjotres,biskviti dve nadvor uz setnja Mleko i vo krevet
Доручек: baby musli со млеко Ужина: банана Ручек: подготвив омлет со кашкавал и лепче, што му е од омилените јадења, ама не сакаше да проба, освен две лажички на лажга после пробање еуро крем. Решив да не давам еурокрем наместо ручекот, не смее така да се научи и остана гладен Ужина: требаше домашна кифличка, ама исто како ручекот Вечера: шпагети со павлака и сиренце - иако гладен пак не сакаше да јаде, додека не ги префрлив во празна тегличка од чинијата. Се изеде и уште бараше Заспа со 200мл млеко
Vcerasno meni: Dorucek: kefir+ lebce- popara Rucek: posen grav+ lebce Vecera: krusa+ dinja+citron Uzina: jogobela ovosen jogurt od kivi, pola banana, pola parce komat so blitva i sirenje.
Вчера П- Овес со банана,јаболко и слива У- Супа со зеленчук и некоја бисквита Р-Летна манџичка од пиперки,домати,модар патлиџан,бамја и сирење У- Надвор -цеден сок од портокал и соленки стапчиња В- Интегрален гриз со млеко,банана и какао
Денешното мени: - појадок - овошна салата (јаболко, банана, слива и малини + кокосово масло, лимонов сок и мелени лешници) - ужина - домашна кифличка со кашкавал - заспивање со компот од вишни - ручек - манџа боранија, морков, пиперка и просо + семе од коприва - ужина - бадеми и овошје некое - вечера - палента со кисело млеко - заспивање со млеко
Д: палента со јајце,кашкавал, јогурт У: банана и сок од портокал Р: супа од зеленчук У: ако има време овошно јогуртче вишна В: бисквити, млеко
@alana kakov kaskaval davas? Moeto e 13+ pa dosega mu nemam dadeno kaskaval, a sakam Vcera D: Marmalad od malini (domasen so kafeav seker) so integralno lepce U: Banana, mleko i med R: Losos na parea, morkov i kompir (i samo kompirce jadese ) V: Samo sise mleko i zaspa Denes D: Mleko i biskviti so madzun i banana U: Sok od cveklo, aronija i portokal R: Mafini so urda i kiselo mleko V: Palenta i jajce Zaspivanje so mleko 200ml
Осоговски кравји кашкавал...претпочитам наше производвотство...уште верувам дека нашето си е најздраво.
Денешното мени: - појадок баница со сирење и јајце + кефир - ужина - интегрален леб со мармалад од слива - заспивање со компот од праски - ручек - полнети пиперки со ориз и мелено телешко - ужина - лубеница - вечера - домат, коримид, лебче - заспивање со млеко 200мл
Д: тарана со сирење и павлака Р: компир, пченка, грашок, морков, цело јајце В: чоколино Ужина 1: лубеница Ужина 2: лепче печено со путер и сирење