D: prvo standard sokce portokal kalinka i malku od naseto smoothie so visna banana i aronia Jabolko, banana so jogurt i snegulki R: riba so garnir kasicka od cveklo, karfiol i tikva. Poveke riba izede. V: ovosnoto jogurtce od sabajle, mn i napraviv i ostana a poveke nadvor bevme pa nemase vreme za uzinka, nadvor jadese mandarinki i orizovi kolacinja
D: jap.jabolko so proso i i kokosovo maslo (bebe gotvac recept mn vkusno ) R: grasok so telesko V: palenta vo plan
Д: Палента,сирење,јогурт. Р: Tелешко мелено како манџичка со грашак,морков,просо,лукче. В: Сутлиаш У: Сок од портокал, парче тиква со л. мед
D: popara so kiselo mleko R: boranija+ meleno svinsko meso V: palenta+ tikvica+ zolcka+ kefir Uzina: tikva pecena, nesto gricki, cokoladno mleko
Д. Кисело млекце со лепче. У. Тиква,дуња,јапонско јаболко,сливи од компот,банана,семки од тиква,кокос,аронија. Еден ред киндер. Р.Ориз со пилешко,пипњрка,лук,кромид,морков,модар патлиџан,доматна салџа и семе од коприва. Се изблендирано сами оризор не. У. Јогурт. В. Јајце на око со семе од коприва, домат и малку лепче. Заспивање преку ден со сок од мандарина и грозје,а за вњчерното заспивање со млекце.
Од вчера - Цеден сок од портокал и мандарина, Во градинка - Намаз од мармалад и млеко - Краставици - Вариво од растурена пиперка со јунешко мелено зеленчук и просо и салата домати - Сирењак Дома -Омлет од домашни јајца и млад кромид,салата шопска - Тост со путер и кашкавал и кисело млеко
Д: проја со сирење...прв пат и правам и не ја бендиса, па доручекот ни беше онака од кифлата на мама неколку залчиња, неколку залчиња од пројата и бисквита една. У: тикварник или тиквеник...цел го мавна сок од портокал Р: гравче,морков,лук,кромид В: овесна каша со чоколадо и лешник
Вчерашното мени : - појадок - јајце со урда и пола домат - ужина - бадеми, бисквити Плазма , малку чај од нане (се трудам да го прифати и да го пие ама засега тешко оди) - заспивање со компот од праска - ручек - праз со свинско и малку цвекло и лебче - ужина - мандарина и бадеми - вечера - сутлијаш со рендено чоколадо и канела Денешното мени : - појадок - чорба со компир, спанаќ, киноа, лук, брокула, кромид и морков +семе од коприва - ужина - пржено компирче и праз - заспивање со компот од праска и исцедов сок од калинка во него - ручек - спанаќ со ориз и јајце (најверојатно со кисело млеко бидејќи не го сака без него) - ужина - овошје - вечера - краставица , лебче,сирење и маслинка - заспивање со млеко
И мојата чајот од нане не го сака веројатно поради силната миризба, а многу сакам да си го пие. Баш е убав посебно за затнато носе, желудник и стомак. Од ментолот ќе се ослоборат дишните патишта. Ама ете таа не го сака . Како ја цедите калинкава?
Вчерa. Мaџун Дoручек: мусли(пoкиснaти вo сoк oд кaлинкa),бaнaнa,aрoнијa,дуњa,јaбoлкo. Ручек: пoснa мaнџa(турлимaнџa) Вечерa: кефир сo лебче пoпaрa Ужинa1: лебче,кaјмaк,мaслинки,дoмaт. Ужинa2: вaренa тиквa сo бoрoв мед зaблaженo. Млекo пред спиење. Денес: Дoручек: мусли(вo сoк oд кaлинкa),бaнaнa,јaпoнскo јaбoлкo,лешници. Ручек: супa сo телешкo,прaз,пaшкaнaт,целер,мoркoв,и брoкулa. Вечерa нa слaвa сме пa тaму ќе јaде. Млекo пред спиење.
Можеби треба со некој друг чај да пробаме ?!?! И со мед и го засладувам и поладен го нудам, и во чаша и во шише ама јок, не го сака. Во игра за мој атар ќе голтне некоја голтка и не сака повеќе. Ќе пробам уште малку, ако не сака ќе се откажам... со сила не бидува. Калинката ја цедам во цедилка за портокал и лимон. Инаку не ми ја сака заради семчињата внатре па шреку сок и ја давам
Мoевo никaкoв чaј не сaкa,oсвен oд бел слез кoгa сум му дaвaлa гo oбoжaвa тaкoв не зaслaден,кaмилицa истo кoгa имaлo пoтребa дa не види,нaне кoгa имaше стoмaчен вирус истo.Пa ми текнa сo плaзмa пoпaричкa јa изеде.
Липa дa прoбaш нз дaли смее,лaни јaс дoмaшнa имaв кoгa пиевме сo мм,бaрaше и тoa(злaтнo прaвилo кaј мoетo,се штo не требa сo слaст прифaќa,кaфе дa е aлкoхoл,др сo лaжење дoдекa прифaти)Или прoбaј пи ти пa дaвaј oд твoетo...честo aкo нештo не сaкa a мoрa,сo мм му прaвиме финти,oвa зa тебе нее,никaкo немa зa тебе,кoгa ќе земе дa се сили дa гo испие/изеде чудo невиденo.
Ние досега само камилица и тоа незасладен...со мед не го сака...а сум давала камилица и плазма..за нанево не ми текнало...може и со мед да го пробам...ќе ги пробам двете комбинации.
Јас цедам со цедалката за лимон,портокал,ја сечам на половина и вртам на цедалката,ако имаш електрична уште поубаво.Кажи рецепт за тикварникот
Инаку ни ќерка ми не сака од нане чај,кога ќе се напие и ми покажува дека и луте од ментата веројатно вкусот,а обожава мајчина душица,камилица,бел слез и маточина
Dve meni uspesni od poslednive dva dena 1 P-biskviti i mleko U-banana R-pita so jogurt U-krakers V-supa(morkov,skolki,pilesko,zvezdi) pred spiejne mleko so nestle 2 P-lebce so yogurt U-cokoladni biskviti R-oris i riba U-kastravica V-Jajce so leb i domasno sokce U-suva torta
Ајде тука ќе го пишам. Од око ставам . 1 парче тиква се вари и пасира 1 мала лажичка гриз 1 јајце 1 лажичка полна мед 1/2 ванила сето убаво се меша и се распоредува Мене тавичкава ми е околу 300-400мл Дотурам догоре млеко и печам на 220 степени 45-50мин отприлика. Може и без јајце. Во мисла ми е да направам исто вака само со пире од варен костен и без јајце.