И ние сме исто со спанаќот, и обично со кисело млеко го комбинирам, а тоа е најлоша варијанта. Си знам секогаш кога имаме спанаќ со ориз најчесто го спремам, дека малку ќе јаде. АМа тоа е, се радувам што другите манџи мераклиски ги јаде, па спанаќот белким ќе го прејаде во иднина!
Затоа што спанаќот е како претставинк на почајувач на железото, а за таквите не е добро да се комбинират со млечни производи затоа шти го нулират ефектот на ќелезеото
Како и повеќето деца, знам, и ние сме исто! Ама како што кажа @Espadrila железото од спанаќот не се врзува во крвта заради калциумот од млечниот производ. Јас сепак го нудам со кисело млеко, ама и такво многу не го сака Денешното мени: - доручок - пржен компир , сирење и домашен кечап - ужина - банана, киндер јајце - заспивање со чај од нане + лажичка мед - ручек - пире со телешко и салата марула и млад кромид - ужина - сутлијаш со канела, овошје - вечера - леб и намаз абц - заспивање со млеко
- Peceni lepcinja so kaslaval,posle lepce so ajvar - krem banana,urmi - kjoftinja od meleno meso,kompir,sopska salata(bez sirenje,ne jade sirenje) - ako saka ke gricne nesto - przeni lepcinja so jajce i jogurt (Denovive pocna da jade slabo uzinki,no glavnite obroci mu se poobilni. Se si mislam ne e dobro,podobro pomalku hrana poveke pati. Moram da go vratam na star red.)
-лепче со абц намаз и две варени жолчки (татко и ја хранел и го карав дека две се многу) -јагоди и круша -домашно пиле со ориз,морков,грашак и марула салата -киндер чоколада и смоки -јуфки со рендано сирење
Д : Кајгана со младо кромидче и јогурт У : Јаболко, урми и суви кајсии Р : Ориз со пилешко мевце В : Банана , овесни снегулки и млеко
Kakov e toj abc namaz? Kako pavlaka nesto? I malata tvoja samo zolcka jade seuste, a celo jajce i davas? Jas celo jajce i davam na mojata, posle godinkata taka kazyvaat pedijatrite, sekoj den po 1 celo jajce, ma da jas sekoj den ne i davam, 2-3 pati vo nedelata samo.
Доручек:младо кромидче пржено со спанаќ и јајце,и свежа краставица,јогурт. Ручек:грашак манџа со телешко месо. Вечера:кисело млеко попара Ужина1:банана слива јаболко мусли маџун. Ужина2: чај најверојатно. Млеко пред спиење
И ние јадеме од овој мн е вкусен. Некогаш тој со зеленчук што има пиперка земаме ама овој повеќе го јаде.
- Пржено јајце со перца од млад кромид и семе од коприва(син ми обожава јајце во секаква варијанта,денес татко му спремаше,само тоа знаел да му погоди) - пченка,малку баница,монте - полнета пиперка со месо -јагоди,портокали - макарони со кечап Мајки @snegulkata ,@joy1 @mariatim ,кога и по колку лепче им давате на вашите дечиња,знам индивидуално е но чисто за инфо.
Lebce so jajce vaka koga jade edna do dve sredinki poapra so k mleko i supa i sosem nalku vo posna mandjicka inaku dr jade bez leb. I namazi koga mu davam.Ama edna do dve sredinki najmn jade.
И мојата по две парчиња леб преку сила јаде,повеќе не.Најчесто за доручек.За ручек леб никогаш со ништо не јаде
-кисело млеко со леб,па ајвар со лепче -тиквичка печена со пармезан -варена пченка,морков и грашак -праска од компот -тост со кашкавал и домашен кечап
И јас не сум ја сакала како дете и не сум јадела...И ден денес не ми е омилена...ја јадам, ама жолчката ми е поубава. Спанаќот го давам со јогурт или павлака....пред некој ден и го дадов во комбинација со ориз и јајце, додадов јогурт и малку рендано сирење, многу го бендиса. И мене ме бендиса така со сиренце. Инаку го готвам како манџичка го запржувам со кромид и ц.пипер, додавам вода,ориз и зачин. При крајот намалувам температура и кршам внатре јајца. Како идеја да пробате. Инаку исто ми е убав во каравана со ориз,маслинки и сардинчиња, али уште не сум дала конзервирана риба на ќерка...ќе почекаме со таа рецепта.