1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Manilla

Manilla Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2020
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    22
    Здраво девојки, дали некоја од вас би можела да состави листа на сите потребни работи (облека, опрема) за новороденче?
    Ви благодарам.

2. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    https://www.encimenci.com.mk/prvo-kupuvanje

На Manilla му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LucyLu

LucyLu Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2019
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.194
    Девојки јас скоро спремна сум за бебка моја ама има некои ситници што ми се дилема дали да ги земам од кога ќе се породам или пред време. Ако може хелп :$
    1. Цуцла
    2. Налажнувач дали е морална работа.
    3. Градник за доење
    4. Гази, алкохол за папочето се што треба
    5. Мрежасти гаќички
    6. Крема за гради
    7. Памперс колку да земам количински за старт? Помалото 26ка или поголемото 50 и нешто
    Ви благодарам однапрееед :hug:

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.826
    Допаѓања:
    18.657
    Цуцла за почеток можеби и нема да ти треба. Ставај бебе на цицка кога и да посака. Додека да се воспостави лактација не давај да влече во празно.
    Навлажнувач јас немам и освен ако не е сув воздухот не ти треба.
    Убаво е да имаш, практичен е.
    Се за папочето обавезно. Јас и банеоцин земав.
    Гаќи не ти требаат, и без нив ке поминеш.
    Ланолин земи си, ги омекнува брадавиците.
    Земи едно пакување 1ца со 50 може и доста да ти се. Мала е разлика од 1 до 2.

На LivingGlam и LucyLu им се допаѓа ова.
  5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Немаш пишано каде ќе се пораѓаш но еве од мое искуство
    1. Цуцла купив на излегување болничка каква што даваа во ремедика се породив. По мене е добро да се има дома стерелизирана спремна.
    2. Навлажнувач немам јас
    3. За почеток ја купив боди од џамбо за низ дома ептен вршат работа ама тоа зависи од тебе
    4.за папоче земи си и прашок знаат во аптека ќе ти дадат се
    5. Мене такви ми дадоа во ремедика многу добра работа ептен ми беше удобно за влошката да не ја стискам меѓу нозе. Вреди да се земе
    6. Ланолин обавезно јас мачкав еден на Леа ама после на медела користев мнпгу ми беше поубав
    7. Пелени јас земав 1 мало паковање памперс и едно бејбилав чисто да вудам кои повеќе одговараат. А и добив 3 4 паковања памперс на поклон-не се трупај може ќе ти праќаат и тебе. Земи мало 1-2 ако одговараат после ќе доземеш големи од таа марка што сакаш а за килажа земи од 3кг мислам така беа тие од 2кг се многу мали. Ако гледаме дека бебето во просек би било 3500. А и подобро земи поголемки ако не чинат одма ќе пуштиш некој да земе помали а поголемиве секако ќе ги искористиш за недела две 8)

Ако ти текне нешто друго прашувај дури ми е свежо:makeup:
    Со лесно!:inlove:

На LucyLu, LivingGlam и jarec6 им се допаѓа ова.
  6. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Jas pocnav da si pazaram zivi radosti, spihozni, nekoja benkicka, cesle, nozicki, pumpica za nos, krevetce, relaksator.

Se mislev kakov tomplomer da zemam mi nudea onakov contactless ko pistol ama kaj ke miruva toa za taka da mu meris...jas znam na bebe vo gazeto mu se stava...vie kako pravite?
    Ostanaa uste mnogu raboti ama da se pocne so stikliranje na spisokot od negde.

На IRBBB, Izzy_0504, Naatashka123 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.674
    Баш обратно , безконтактните се најдобри , и за ноќе и за кога ќе потпорасне , за во секое време , во неколку сек мериш , а в газе со обичен дури расоблечиш па тоа поспано ноќе касно , или плаче , малтретирање скроз и е изводливо дур е ептен мало , та ни тогаш , па покажува плус в газе , за под мишка исто гњаважа , па прета мрда ..

Зимај безконтактен и ич не му а мисли , види низ темава и другите теми ќе видиш , сите таков зимаме и препорачан е ептен , само да а погодиш фирмата ..

8. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    E kolku firmi ima de aman vise, porano se znaese chicco za se sea da se raspametis:D

9. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Пумпица добро што си купила ама не ја користи ако не ти каже доктор, јас мислејќи така е правилно и дека ако хрчи со носе треба да влечам си ја користев па ме опамети педијатарот и еве за три години две деца ја имам искористено 10ина пати. Топломер безконтактен купив кога ми затреба. Ножички одма требаат и чешле, алкохол, гази, стапчиња за уши за папоче што ќе ви користиш и за позади ушиња.
    Ќе испазариш се за бебе ама не се заборавај и себе :) чај за доилки, здрави грицки, крема за брадавици и комотна облека ;)

На Izzy_0504 и Pacient srna им се допаѓа ова.
  10. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Aj uste nesto da prasam, sisinja,cucli,lazicki dali perete vo masina za sadovi ili samo na raka so tie cetkite i vo sterilizator? Dali ima poseben sjaj za detski sadovi kako sto ima za.alista?

11. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.993
    Допаѓања:
    48.283
    Има сјај од Фрош го купувам во Зегин, може го има и во маркети

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    До сега само лажички и тањирчиња во машина за садови мијам.
    Цуцли лажливки и цуцли од шишиња,шишиња премивав со сјај за бебиња Фрош па ставав во стерилизатор

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Цуцла лажливка препорачувам да си купиш од Мам. Отвори ја ,измиј ја и стерилизирај ја деновите пред да се роди. Ќе си купиш кутија за цуцла и ќе ја чуваш во неа. Јас носев и во болница,ама таа беше од Томи типи и не ја прифати.
    Ако се греете на парно обавезно навлажнувач. Зошто во спротивно може да има проблеми со носето.
    Повеќе го користев обичниот памучен градник отколку тој за доење. А како луда 300 продавници свртев за да го купам. Немаш баш многу време откопчи закопчи да правиш,полесно е да дигнеш нагоре. Ама ако планираш да доиш во јавност купи си еден за доење.
    Стерилни гази,алкохол 70% хидроген, бивацин/банеоцин прашок. Овие работи мм ми ги купи дента кога дојде патронажната (5ти ден од раѓање,3 ден дома).
    Мрежести гаќи не купив,крема за гради купив од Медела ,ланолин и многу ми помогна. Безбедна е при доење не треба да се измива. Земи си големо пакување памперс,ќе ти трае една недела;) за во болница стави десетина во една ќеса/несесер.
    До кај 10 месеци му мерев со живин. Најточно покажува,а најлесно ми беше да му мерам кога ми е во прегратка и цица.
    Од тогаш почна да мрда и сам да си го вади од под мишка,па купивме бесконтактен марка Bo hui од некоја аптека во Струмица. Сега баш примаше вакцина, мерев со тој ,ако се сомневав ќе измерев со живин. Бесконтактниот за 1 степен + ,- покажува.

На LivingGlam, Pacient srna и LucyLu им се допаѓа ова.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    @LucyLu
    Мрежестите гаќи јас ги отепав од користење, кога излегував од болница, си купив и за дома додека крвавев. Најлесни ми беа, обични гаќи ме нервираа.
    Навлажнувач за да се купи, треба да се провери најпрво влажноста. Со клима се грееме, пресув е кај нас воздухот, а во викендичка со панел и нормална е влажноста. Имаше членки тука џабе земаа навлажнувач, дома им беше нормална.
    Ланолин велат дека е најдобар на Медела, таков имав и по малку ги мачкав брадавиците уште на крај на бременост. Дали поради тоа дали од други причини, немав никаков проблем. Дискутабилно е колку е чист ланолинот и не е баш најсигурен за да не се измива и препорачувам да се измие, да не го лапа бебето.
    Цуцла џабе купував, не сакаше и воопшто не фати. Има бебиња како моето што вриштат кога ќе им понудиш цуцла, а ете во Ремедика му даваа и таму сакаше. Земи си, тоа не значи дека нема да сака и твоето.
    Бесконтактен термометар е спас, една од најдобрите работи што сум ги зела. Не мерам само температура на бебето, ја мерам и вода за ад, водата за бањање, за плакнење. Го тестирав на мене и речиси ич не отстапува, нешто 0,1-0,2. Го имам тој на Микролајф.
    Градник за доење имам еден и за надвор ептен ми се најде. На пример, на контроли кога ќе одите, ако се расплаче или ако сакаат да видат како цица, најлесно е да откопчаш таков градник, да не се препотуваш со обичен. И маичка/блуза за доење е практична работа за вакви ситуации.

На LivingGlam и LucyLu им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Јас земав чико ама се допура до чело и мери споредував на мене со живин точен е
    Од енци менци го земав

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    21.905
    Овие ги користи ли некој?
    За бебе додека спие, ама искрено јас не гледам зошто би му ги ставила рачињата во тоа наместо да му бидат слободни.
    Screenshot_20210114_125612_com.facebook.katana.jpg Screenshot_20210114_125615_com.facebook.katana.jpg

17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Јас сум користела и ушѕе користам дење кога се мачи да заспие
    Од што се џапа и гребе по лице се буди се корне мислам
    Вака кога сум го повивала одма ќе заспие и подолго денски спие

На Pacient srna и V.odolija им се допаѓа ова.
  18. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    21.905
    Гледам од видеа што ми излегуваат на фб и инста дека ги користат за бебенца, но мислам дека жал ќе ми биде да му ги ставам рачињата така, ќе му се здрват мислам.
    А држи муабетот дека помирно заспива ако му се прибрани, не дека не.
    Јас на син ми ни ракавички не му ставив ниту еднаш. Не сум го повивала вака, па затоа сакав да слушнам искуства.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас отеков со муабетов. Вакво повивање не се препорачува за колкчињата, посебно не кај девојчиња.

На V.odolija и Mantub им се допаѓа ова.
  20. martty06

martty06 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.730
    А од каде ги купувате мрежестите гаќи? Немам идеа каде да побарам. :)