Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Читај упатства и препораки од производител, на чашки за поголеми деца сум гледала дека може, на шишињата нук што најдолго ги користевме пишуваше да не се перат во машина за да не се оштети пластиката од јаките средства за машинско перење садови. Цуцли дефинитивно не, ем не се мрсни од храна, се стерилизираат за 10мин со вриење или стерилизатор

2. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Pa ke si baram dishwasher safe togas:)
    Mene nekako sekogas mi e poisprano vo masina nego na raka baska polesno. Imam od najmalite masini i ic ne mi e problem samo so niv da ja pustam da izvrti na program od pola saat i plus stelirizarot za sekoj slucaj. Sekako so mrsni sadvoi u kombinacija ne bi ja pustala:D

На Autumn_ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Како изгледа повивање само на раце, а колкови слободни?
    Имаш некое видео како пример?

Со раширени нозе треба да спијат, па затоа @kukla21 цело време повторува дека не треба да се повиваат поради колковите.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Да не копирам линкови зашто има премногу, а и различни техники на повивање, пиши baby swaddle на Youtube и ќе ги видиш, апсолутно слободни колкови практикуваат, само на нашиве простори се повивало како фишек (за да биле прави коските(facepalm)), повивањево што ќе го видиш на видеата е нешто што во многу земји е пракса до 3месеци па и повеќе и никогаш не повивале колкови. На бебињата им дава чувство на сигурност освен што им ги ублажува рефлексните движења

На le.soleil, LivingGlam, Milkiway и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Да моите се еластични имам до 6 и за над 6м ама не ми се од тука. Колковите се слободни рацете се повиваат. Сега не толку ама кога ќе беше во скок стај го во тоа во количка и кома за секунда ама ноќе не го оставав ми беше шубе само денскк

На Autumn_ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.265
    Допаѓања:
    57.077
    Може ли да ми препорачате природна козметика за новороденче?

Гледав Weleda, Little Siberica, Lavera и Urtekram.

И што е неопходно да се земе? Крема за пеленска регија, гелче за миење, масло за масажа... што друго? Нејќам да претерувам со шлапање.
    Мислев и органско арганово масло да нарачам, па тоа да го користам и за телце и за лице... Искуства и препораки?

Последна измена: 18 јануари 2021
  7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Јас го бањам со веледа не го мачкам ништо на тело после бањање многу му е мека кожата.
    Правам масажи со масло бекутан и мачкам хип за тело по потреба многу ретко.
    На лице не ставај ништо почекај ако се појави нешто тогаш ќе купуваш тоа што ти треба. На пример јас земав веледа за лице испадна не одговара се исфрли и сега биодерма мачкам па го смирува.
    За пелени ставам веледа за пеленска и најкритикуваната павловичева оригинал бидејќи имав проблем кога мачкав само веледа со јако црвенило па павловичева го опрај.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Мајки направив еден список, ќе го напишам и тука. Ве молам корегирајте ме, што да сменам, додадам, одземам.

Крупни работи за бебе
    -количка
    -транспортер
    -торба
    -креветче
    -душек
    -кадичка
    -сталак за кадичка
    -фиокар/комода
    -подлога за преслекување
    -релаксатор
    -гнездо со тврда подлога
    -бејби монитор

Облека за бебе
    -две постелнини
    -бањарче/крпа
    -15 тетра пелени
    -5 шведски пелени (освен за широк повој имаат некоја друга улога?)
    -10 бенкичиња по кратки ракави (56-62)
    -10 бенкичиња по долги ракави (56-62)
    -5 шпилхозни (56-62)
    -5 комплетчиња (0-3м)
    -10 пара чорапчиња
    -5 капчиња
    -5 лигавчиња
    -еластични пелени за повивање
    -непропуслива подлога за креветче
    -ќебенце

Ситни работи за бебе
    -ножичка
    -четка
    -чешле
    -цуцла лажачка
    -шише
    -стапчиња за уши
    -тупфери
    -стерилни гази
    -изотоничен раствор за носе
    -аспирстор
    -термометар
    -топломер
    -хидроген 3% / алкохол 70%
    -прашок банеоцин / спреј виоплекс
    -капсули Д3+К1
    -купка за капење
    -лосион за тело
    -крем за пеленска регија
    -пелени кец 1 паковање
    -влажни марамици
    -кутивче за цуцла лажачка

Работи за мама
    -градници за доење
    -мрежести гаќи
    -вур влошки
    -пумпица за измолзување
    -силиконски брадавици
    -ланолин
    -влошки за гради
    -крема против стрии

Некако многу работи ми се гледаат, сакам по малку да почнам да купувам, барем поголемите работи.

На i13dk, Naatashka123, Bella_Stella и 9 други им се допаѓа ова.
  9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Лично гнездото не би купила веднаш. Никогаш не ми затребало дома седел во количка и релаксатор дури е мало и секако во неговото креветче. Почекај може ќе добиеш и на поклон.
    Наместо бањарки имам 3 пешкири за бебе одма бришеш и облакаш. 3 се супер да не мораш ббар секој ден машина за перење да пушташ.
    И мрежа/сунѓер за во кадичка секако од прв ден не ти треба дури не падне папокот ама земи си ја заедно со кадичката.

На Izzy_0504, LivingGlam и IRBBB им се допаѓа ова.
  10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Гнездото ми е во план за преку ден кога ќе спие бебе во дневната, бидејќи не планирам да го мкнам креветчето низ соби. Или е подобро и преку ден в спална да си спие?
    Во право си за пешкирите, сигурно се попрактични, ич не помислив.
    И за сунѓерот не се сетив. Можда и од ова што ми е напишано нема сѐ од почеток да ми е земено, ама горе - долу ориентација што сѐ е потребно.
    Фала ти. :*

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Нема на што ако ми текне уште нешто ќе ти пишам одма.
    Инаку бебево од прв ден во креветче ми спие никогаш ов дневна или на спална. Реално стануваат на саат саат ипол за цицање и стави го во креветче можеш раат да јадеш и да се истушираш. Најбезбедно е. И еве го 3м заспива во креветче, валда тоа имало ефект не знам..
    Види како ти е позгодно тебе така :)

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Лошо се изразив, не ме сфати. :)
    Креветчето планирам да ми биде сместено во спалната соба. Дали е подобро преку ден кога ќе спие да го оставам во креветчето во спалната соба (за да не го влечам креветчето низ соби) или да си земам гнездо за да можам во дневната соба да го легнувам?

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  13. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    18.521
    Ај сеа мене некој да ми каже што е бенкичка,што шпилхозни(овие се тие целосните?), бодиња знам,ама ова бенкички не го научив...

14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Користам Веледа од раѓање, презадоволна сум од козметиката. Сè што сум зела, му се погодило. Масло не знам дали е во ред да се мачка толку мало, затвора пори и не би му мачкала. Баш дискутиравме дека куферчињата за почеток се супер, може да побараш од оние со три работи. Дури толку мало не мора ни со купка да се бања, доволно е само со вода, а и нема потреба од шлакање кремови ако си е во ред кожата.
    За другите колекции немам искуство.
    На моево кремот за пеленска му е одличен, еднаш мачкам ако се зацрвени и до следно менување пелена му поминува.
    Помрсен крем за газе почнав подоцна да користам, кога почна почесто да кака од цврста храна, хранливиот крем сосема добро си ја брка работата.
    Ти како што мислиш дека ќе правиш, така. Зависи како ќе ви дојде, нема правила и зависи како ќе се организирате. Мене гнездото многу ми се најде. Првите денови бевме толку изгубени, што во дневна бевме преселени иако креветче чекаше наместено. Во дневната во гнездо спиеше, до него јас, на другиот крај од гарнитурата мм. Отепани бевме за спиење и само гледавме кога ќе заспие малиот, во истиот момент да затвориме очи и да дремнеме и ние. Мене лично ептен ми се најде гнездото за да не го м'кнам креветчето, немавме желба да сме во спална. Кога малку од малку се прилагодивме, се префрлиме сите таму. Сè зависи од тоа вие како ќе се организирате.

На Thallia, Autumn_, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Бенкици се како блузички на преклоп.
    Шпоикозни се целосни, има со ногавици, без ногавици, летни со куси ракави и ногавици.

На IRBBB и jarec6 им се допаѓа ова.
  16. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    18.521
    И друго нешто ајде вие што се породени, на пример мене термин ми е 28 март, пример боди со долги и некои долепанталончиња/тренерчиња што и да е , а одозгора облекувате ли блузички над бодињата?Ич не знам за облекава

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Па да, долу боди и горе или шпикозни или блузичка со пантолони. Мене најлесно ми беше боди на преклоп и шпикозни со копчиња. Откопчуваш долу ако треба да смениш пелена, а и за целосно облекување и соблекување е полесно кога е ептен мало. Мене страв ми беше на почетокот, гледај преку глава да не се облекува облеката ако немаш искуство додека добиеш самодоверба.

На jarec6 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.246
    По мене следново:

Супер е општо листава. Мислам дека ти е доволно за почеток. Јас би додала и такви подлоги за пресоблекување како пелени што се постилаат непропустливи од еднатс страна за врз пресоблекувалната. Друго не ми текнува, супер си покрила се :)
    Спремна мама :inlove:

На Bella_Stella, 0ли, Milkiway и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Фала @Izzy_0504 :*

Да ве прашам уште нешто. Терминот ми е во мај и се двоумам за облеката дали да ја земам повеќе по долги, по кратки ракавчиња или мешано? :?:

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Аа и јас не го носам во дневна не ми го собира низ врата седи во спална и го ѕиркам дека спие сум го оствала т.е. и сега он во спална спие или си игра сам во креветче ја во дневна ама станов ми е 2 соби се се слуша.
    Зависи како ти е кај тебе ама на душече во креветче најубаво сето спиење да го тера.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.