Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Јас се породив во мај. Боди со куси и шпикозни со ногавици му облекоа, покриен со ептен тенко памучно ќебе. Ни капче немаше.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ko jas da se citam istite prasanja mi se, termin 10april.
    Mi rekoa da se orientiram na benkici i spihozni za pocetok, se sto se raskopcuva skroz za poslesno. Spihozni za doma ko pizama dezence i pofensi nekoi za setanje. Ponataka trenerki fustani i slicno-moeto e devojce. Taka da jas samo toa gledam: struzanka/tritex ima top benkicinja i spihoznicki pamucni(ne plisani debeli bile) i za tie za "doteruvanje" zavisi kolku ti se trosi. Jas od kejf si kupiv 2 od encimenci za doteruvanje, a ima i vo mothercare kompleti od 3 ili 5 super izgledaat,pamuk odlicen.

На mila89, Bella_Stella, LivingGlam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Ја сум најзадоволна од ваикики за 300-400 ден комплети тренерчиња некои шпикозни бодиња одма ги надраснува и за таа цена се супер. Убав е памукот. Имаат и 50ки бројчиња
    Во стружанка шпикозните први 56ка што му ги купив душата им ја извадив.
    А па за девојче во ваикики што убави работи има мераци

На Bella_Stella, LivingGlam, jarec6 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    18.521
    И мене од Ваикики ми се свиѓа многу памукот,ќе разгледам и по другиве,ама Ваикики и дезените ми се убави, има и за машки ама за девојчиња што викаш убавини :inlove:
    Јас сакам во шпилхозни(онакви целосни со се ногавички) да го изнесам од болница или не ми е паметно?
    Гледам 0-1 месец во Ваикики е од 52цм,не знам ова 50кава да не е мала ептен.
    Имам уште 2 месеци ама летаат мора да се купи веќе нешто :sweat:

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Моето се роди 51цм 3520кг 56ките му беа големи ама секако го облакав а 50ките таман 2 недели ги носеше отприлика. Тие за до лекар ваму таму ги облакав.
    Инаку такви ми се најпрактични целосни само соблакаш копчаш особено на полчеток дури се уходаш со облакање соблакање после се ќе ти биде лесно

На Осе, LivingGlam и jarec6 им се допаѓа ова.
  6. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Тритекс за мене се врв, за првите месеци за по дома а понатаму само како пижами. Не мрда памукот и ептен ми личеше дека му се комотни на бебе

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.826
    Допаѓања:
    18.656
    Јас немав гнездо, кога го ставам да спие во друг кревет (во дневна, кај мајка ми итн) постелам тетра пелена и готово. Гнездо ми изгледаше фрлање пари за џабе, брзо ги надраснуваат.
    Можеш и во количка, ако има корпа (ама одделна корпа, не оние што се спушаат и дигаат за седење), јас на тераса во корпа го ставав да спие.

На Bella_Stella, Осе, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Купи си и панталончиња.
    Мене шоихозни ми се за спиење само. За надвор не ми се. Не џиџе, не шарено, пижама :)

На 0ли, Thallia, mamaJana и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Исто... Шпихозни ми се баш пижами, никако не ми иде за преку ден да облечам на бебе, колку сака нека се убави и згодни :)

На kukla21, 0ли, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.443
    Допаѓања:
    8.827
    Ваикики се убави, ама од оние bioorganic cotton од BiBaby (мислам така се викаа, во hellobaby.mk ги има на фб) значи најубав памук од сите што ги имав за шпихозни. Да не добиев на подарок не знам што ќе облакав првиве 2 месеци. А имав од повеќе места купено ствари, некои дури не ги ни облеков од што ми беа тешки за облекување (нерастеглив памук на пример). Овие ги скапав од носење, пери-носи. Од боди, дефинитивно најдобри за материјал ми се покажаа тие на Lupilu од Кали. Евтини, а убави. 50ка шпихозни една имав од Ваикики, првите 2 недели ја ја носев и толку. Од овие биоорганик 50ките ги носев малку подолго (бебе се роди точно 3.030гр, 50цм) Пошо после 2 недели почнав да ставам широк повој почнав да облакам поголеми шпихозни, 56ки а бодиња 50-56 користев до скоро. Дури сега веќе 56ките станаа мали (2 месеци и 7 дена сме)

На thelittle17, Izzy_0504, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Florina :)

Florina :) Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2017
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    25
    @IRBBB od kade gi kupuvate elasticnite peleni za povivanje i kako izgledaat nemam videno tuka kaj nas.

12. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Хидрогенот и алкохолот за пупаче би се користеле само, или имаат и некоја друга улога?
    А прашокот и спрејот за што се користат?

13. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    778
    Од списоков не ти требаат шведски пелени, пумпица и силиконска по потреба, не купувај однапред. Исто и непропустлива подлога јас не купив и сметам дека многу жешко држи. Ставам од тие подлогите за една употреба што се под чаршавчето. Градник за доење исто не е неопходен. Можеш и со обичен без корпи. Јас купив за доење градник ама никогаш не му го користам механизмот :). Бејби монитор немораш. Јас земав камера на xiaomi ептен е корисна, си ја врзуваш со телефонот и си гледаш/слушаш, можеш и кога не си дома да шпиунираш :D
    Јас да ти скратам по нешто :)

На mila89, thelittle17 и IRBBB им се допаѓа ова.
  14. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    21.905
    Од каде зема таква камера, може ли со слика да ми ја покажеш?
    И јас сакам бејби монитор да земам, но ова ми изгледа исто добро.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    @Florina :) сеуште не сум купила, нека кажат поискусните каде ги има. :)

@thelittle17 да, за тоалета на папче. Некаде препорачуваат да се чисти со алкохол и после тоа да се става прашоче банеоцин или спреј виоплекс, некаде пак наместо алкохол препорачуваат 3% хидроген за да врие на папчето и бидејќи или едното или другото ќе е, затоа ми е така напишано. :wasntme:

@MinnaAnne кажи ми, шведските само за широк повој се користат или можеби имаат и некоја друга намена? :^)
    Пумпица нема да ми треба уште во болница за стимулација?
    И дали може линкче за камерата? :D
    Кратете, заглавив кај креветчето, а тек кога ќе стигнат тие ситните ствари за бебе... :x

На jarec6 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Хидроген и алкохол за чистење на папоче. Некој ги користи двете,некој само едно.
    Прашокот или спрејот се антибиотици за третман на папочето. Или едното или другото се користи.
    Јас по совет од патронажна чистев со алкохол 70% и хидроген 3% и ставав Банеоцин прашок.
    Исто така потребни се и стерилни гази за чистењето.
    А за друга намена да ги користиш, ќе ти се најдат за не дај боже ситуации,кога ќе потпорасне па ќе се гребне,исече, за третирање на ранички.

На thelittle17 и IRBBB им се допаѓа ова.
  17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Јас си носев електрична пумпа во болница и многу ми помогна за да ми надојде млеко.

На Autumn_, thelittle17 и IRBBB им се допаѓа ова.
  18. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Јас имам купено 90% од работите што ги има по списоциве, за електрична пумпа или обична се мислам се уште, што да правам, и дали би ми требала за почеток одма.
    Друго што се мислам, дали камера, дали бебифон, што е подобро од нив и покорисно?
    И се мислам и за топломер, имам онаков "живин" имам посебен за во вода, е сега сакам безконтактен, некој добар со прифатлива цена, и што се може да мери тој?
    Кај да најдам термометар за мерење на собна температура, во многу аптеки прашав, немаат.

19. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    778
    Еве ја камерата, од Xiomi store во ГТЦ
    https://www.mi-store.mk/product/mi-home-security-camera-360-1080p/

@IRBBB
    Да шведска е за широк повој за кој ортопеди кажуваат дека нема потреба. Мене во Систина ми кажаа два памперси да ставам до 4 месеци. Јас ставав до 4 месеци за секој случај.
    Не ти треба пумпица за во болница, бебето ќе те стимулира. За дома за почеток рачна стимулација и чаеви се доволни според мене. Пумпица ако имаш потреба подоцна земи.

На IRBBB и thelittle17 им се допаѓа ова.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Камера е покорисно дефинитивно. Има и во Анхоч камери, во Енци Менци што се врти 360, разгледај си на повеќе места и земи си која ти одговара.
    Со бесконтактен ќе мериш и вода за бањање, температура и додека спие без да го будиш, а најмногу го искористив за мерење на водата за ад.
    За собна температура има препоставувам од обичните во Меркур, Бриколаж, Џамбо и сл. А може да си земеш и дигитален, кој ќе ти кажува и влажност на воздух.

На jarec6, IRBBB и thelittle17 им се допаѓа ова.