Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    18.521
    Па земав едно комплетче за од болница, тие 0-3 како позајмени да не ни бидат,не сакам како во вреќа да е, а после дома веќе ќе менуваме секако ќе надрасне одма :)

На Bicka77 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.510
    Допаѓања:
    21.065
    И јас се мислам за од болница 50ка дали да земам? Сакам да му биде точно. Друго купувам 56ки и 62ки, ама мислам 56 ќе му биде големко за од болница. Каде има убави комплети за машки бебиња и со што би го извадила во Јуни? Рано е знам, ама си фантазирам, :lol: па ако ми излезе нешто убаво може и да земам уште сега..ептен ме фаќа мерак. :$

На thelittle17, kostovaivana, Naatashka123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.443
    Допаѓања:
    8.827
    50ка земав комплетче за од болница од Wenice kids, таман беше. Првиот месец точно беше. Има разлика од фирма до фирма, турските шпикозни што ни беа величини 3-6 месеци (62-68 бр) веќе 2 недели има кај што ги спаковав, мали се, а бебе е полни 3 месеци и долго е 62цм. Тие што ми беа за 1-3 месеци од турските веќе вториот месец беа мали. Моментално носам шпикозни 68ки од C&A и тие се кнап веќе. Тритекс боди моментално 62 носиме, а па 62ките од Silvi Style се мали. Од Lupilu бодињата 56ките уште се точни.
    На фб има една страна Облека за деца и возрасни, носат за деца претежно од George, можеш да начекаш таму некој комплет за од болница. Многу убави работи носат и квалитетни се.
    За во јуни би го облекла по боди на кратки, шпикозни тенки по долги ракави (може и без ногавички, со чорапчиња), капче за ако е малку поладно (како што знае да биде последниве години) и покриено со муслинска прекривка или тетра пелена.

На thelittle17 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.510
    Допаѓања:
    21.065
    Фала ти многу, баш ми помогна. :sun:

5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    @Bella_Stella @jarec6 Ако сакате, земете си и број 50, нема потреба да му виси облеката.
    Имав неколку боди и шпикозни тој број и тамам му беа до кај 4,5 кг. Дома си дојде со 3 кг и баш океј му беа, комотни, а не висеа. Не ги износи сите бидејќи имав земено по повеќе во пакување.
    Ќе му ја облекувате и кога ќе го носите бебуш на првите контроли. И 4 кг да се родат, секако малку паѓаат на килажа во болница и дома и нема веднаш, но брзо ќе ги надраснат.
    Ич не сакам да му виси облека. И брзо да ја надрасне, не сакам да плива во неа.

На thelittle17, Thallia, Маја Т и 3 други им се допаѓа ова.
  6. rainbow_bb

rainbow_bb Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.256
    и јас не сум за да виси облеката, без разлика што брзо ја надраснуваат, треба да се има по неколку 50ки за излегување од болница, за првите контроли, генерално за почеток. шпилхозни и панталончиња со ногавички најбрзо ги надраснуваат (за 2 недели во мојот случај), бодињата ги носевме подолго (до пред некој ден). шпилхозните ваикики што се број 50/56 уште ја собираат, во понеделник ќе биде 1 месец. ги цедам максимално последниве неколку дена дека жал ми е кога треба да тргам на страна омалени облеки. :) мој совет е да се има по 2-3 парчиња 50ка или 50/56 шпилхозни и бодиња.

На jarec6 и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  7. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    18.521
    Почекај барем до кај Април, да подизвадат нешто, зошто уште повеќето плишанки работи се.
    И јас следнава недела ќе доземам од најмаливе некое парче, нема да трупам знам ќе ги надрасне ама од неколку нема зијан :)
    Јас во Ваикики си наоѓам убави работи, а овие по нет има многу убави ама се се 0-3 не се за од болница ќе висат...
    Само за девојчиња има многу поубави и поџиџани работи како и секогаш....

На Маја Т, Bicka77, IRBBB и 5 други им се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Број 45 облека има ли некаде? Ова моево во сѐ ќе плива, се ќе ѝ е големо

9. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    18.521
    Ваикики има, нема некој избор ама најмали се тие како premature ги водат за околу 2.5 кг, не знам димензии не пишува само за мали дека е, ама секако е под 50ка...

На Bicka77, IRBBB и forumce им се допаѓа ова.
  10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    ваикики :)

11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Пушти на сушење на најјако и ќе се соберат :) Имам 50ки од ваикики, да ти дадам да пробаш?

На IRBBB и forumce им се допаѓа ова.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Имам 50ки и јас ама некако ми стојат помали, да си одиме дома денес па да ги пробаме. Од ваикики тие помали ли се или стандарт?

13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.510
    Допаѓања:
    21.065
    Да уште се подебелки работи сегде. Земав по нешто од Тритекс, Ваикики и Зара, што најдов..ама ќе почекам, стварно нема избор сега. А за девојчиња стварно има мноогу повеќе избор, јас и во тој дел си прошетувам обавезно. :lol:

На CareTee, Naatashka123, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.510
    Допаѓања:
    21.065
    Да да, така ќе направам. Не ми изгледа и мене ич убаво кога не е точна облеката. Секако сите работи од почеток се носат по малку, ама нема врска. Како што кажа ќе ги искористиме за прошетки до болница. :D

На 0ли, IRBBB и jarec6 им се допаѓа ова.
  15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Анжи во Скопје имаат колекција за помали родени.
    Двете ќерки ми се јуни, сестрите во болница избраа да им облечат по долги ракави. Еднослојно е доволно. Првата беше само во тенки шпилхозни, втората во боди на долги и панталончиња. Колку и да велиме дека бебе треба да е облечено колку нас, сепак е новороденче кое уште нема своја терморегулација. Моите цел месец јуни по дома беа облечени на долги.

Земи си 50ка за искачање од болница, верувам ќе му бидат точни. Еден совет само, не зимај шпилхозни зашто тие ептен ограничуваат во должина. Јас така се зезнав, од пусти ќеиф земав едни за зимање од болница, но кога се роди долга 53см на маж ми му реков да ми донесе друга облека :lol:
    Убави комплетчиња ѕирни и во Hello baby.

На Bella_Stella, IRBBB и forumce им се допаѓа ова.
  16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Каде да најдам убаво бебешко памучно ќебенце, убави пешкири (убаво да успиваат вода) и резервна постелнина? Памук пале, стружанка...?

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    18.521
    Во Стружанка земав памучно ќебенце убаво е мекано, а пешќири со капуљача земав од Ваикики, е сега како ќе упиваат не знам...вака се убавки мекани 100% се памук,па ќе видиме.
    Има убав избор Стружанка и на постелнини само гледам на излог.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  18. rainbow_bb

rainbow_bb Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.256
    јас добив за поклон од локо кроко плишана играчка што гушка мало меко ќебенце, ептен ми се погоди за покривање во транспортер и за дома кога дреме во гнездото. други ќебенца што сум гледала сѐ биле преголема димензија, би висело од транспортер на пример, или ќе треба на четири пати да го здиплуваш за покривање.

за почеток, поучена од обуката во систина, ја упивав со една тетра пелена, па после ја замотував во втора сува пред да ја облечам. дури сега почнав да користам бебешка бањарка, од оние со капуљача во едниот агол што се, од ваикики ја зедов, задоволна сум како упива.

а за постелнини бев скроз во збунка затоа што никаде не најдов со точни димензии како за 120х60 креветче, па си ги однесов на шнајдер да ми ги средат.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.138
    Допаѓања:
    10.426
    Леле сега и мене ме замисливте. :(
    Баш си имав одбрано од оние комплети што се за новороденчиња, но сега гледам величина од 0 - 3 месеци е. :^) можно е да и биде големо :sweat:
    И јас сум во јуни имам време, но едно комплетчеее ми е на срце и сега се збунив :sweat:(facepalm)

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Шаренко е јарче кебенцето? Колкаво е вака од око? :wasntme:

Како нема 120х60? Додуша мене со некој цм поголеми ми требаат оти поголемо ми е креветчето од стандардот, ама пак, шнајдери, средување... Небаре малку пари се, па уште корекции. :shake:

А тетри од кај земате? Сакам шаренки, не чисто бели, ама да не се 400 ден две тетри. :|