Јас очекувам да се породам во Јуни крајот. Купив неколку боди на кратки и мајка ми одма ми пререче да купувам со долги Не знам ни од болница во што да го облечам. Нормално ќе земам различни, ама и не сакам да го варам само во долги. Што мислите вие? Првите три месеци како да го облекувам?
Јас се породив средина на аввгуст го изнесов во боди на кратки и комплетче на долги. Дома претежно бепе само по боди на кратки преку ден навечер плус шпикозни на долги
Зар на таа од томи типи рацете се внатре? Мене ми делуваше како да не е таква, барем од сликата колку можам да видам. Едит: смотана сум, сега го гледам описот од Оли, ма да сепак, ако не се закопчаат ракавите, ваљда ќе може рачињата надвор..
Значи како што заклучив без ќебиња и огради и плетенки и перници само вреќа за спиење ми треба сега за почеток? А од овие бодиња и шпикозни отприлика колку ми требаат да имам? И што да не купувам зошто направив еден список со милион ставки водејки се по пинтерест... Средина на април ми е терминот
Имаш сетови мене ептен ми ги испофалија од Baby Shopp до 1490ден со се комплет внатре. Кога ќе излезам од изолација ќе го видам материјалот каков е инаку збореа дека е преубав...
Бебе се облекува како што се облекуваш ти, плус еден тенок слој (како тетра пелена). Гревота е крај на јуни да носи боденца по долги, па и шпилхозни/комплетче, па можда и памучно ќебенце. Постои голема опасност од претоплување на бебе, секогаш е подобро да му е поладно, отколку потопло бидејќи не му е развиен терморегулациониот систем. Инаку, имај на ум дека заради слаба циркулација, дланките и стапалцата секогаш ќе му се ладни (одма бабите викаат да се приоблечат, да се покријат), ќе гледаш да не е ладно/претоплено на мешето и градите.
Tuka negde sme so terminot Jas za pocetok zemav 5 bodi benkici po dolgi rakavi, sakam da zemam uste tolku po kratki no nikade ne mozam da najdam da bide bodi benkica a ne klasicno bodi koe se zakopcuva samo megu nodzinjata. Spikozni si zemav pamucni edno 7 para velicina od 0-3 meseci toa e 56ka, se mislam dali da zemam 50ka, mozebi samo za od bolnica kompletceto. Corapcinja nekolku para za pocetok, po potreba ke se dokupi. Tetra peleni zemav 10 pa ke vidam dali ima potreba za poveke. Ogradi i takvo raboti ne olaniram ni jas na pocetok
Јас среќа имам млада мајка ама затоа па имам свекрва што е 10год постара од мајка ми и е мн тежок карактер гледам за внукот од братот на мм цело време го преоблекува детето ова црвено црвено препотено и се си мислам леле ние ептен ќе се раcправаме за ова. Она цело време облечи го или гладен е. А мајка ми дека ем е помлада ем е медицинско лице и па и не е паничар постабилна ми е за чување деца. И двете не имаат исчувано по три деца па со тој факт ќе биде Clash of Titans
Да докупам само на кратки бодиња ја друго имам горе доле 56-ки и едно мини мини комплетче за од болница. Инаку ми кажа докторот дека бебето има образи за штипење се надевам нема да излезе некое бабачко некако сите се родија големки оваа година
Мајки ќе може ли некој да одвои време така подетално да ми каже што да земам, што е основно (не габаритниве равоти како количка, кревет, кадичка). Не се осеќам најдобро, знам дека наскоро нема да можам да одам по продавници, па сакам деновиве да обезбедам од кога ќе се роди, па за наредни неколку месеци. Искрено ме фаќа паника. Синко треба да се роди крај на јуни. Осеќам дека ако ода по свој памет, ќе купам се што не треба. Какви бодиња, шпихозни, колкави, колку, каде? Друго од облека што се да се земе? Од козметика што се треба? Ќебенце да или не? Ако не тогаш што да земам? Од каде? Прво ми е и ништо не знам што да земам. Please don't judge me Знам дека е ептен досадно ама многу ме бунат тука работиве, де цм, де помало де поголемо.
@Emotional123 ова е мојата листа без крупните работи: Облека за бебе -две постелнини -2 крпи за бањање -15 тетра пелени -5 шведски пелени (ако планираш широк повој да ставаш) -10 боденца по кратки ракави 50ка (јас купив 10тина, ама мислам дека реално и 5 се доволни за ако е поголемо бебе да не ги фрлиш неискористени. А ако му се таман, секогаш можиш да прикупиш) -5 боденца по кратки ракави 56 -3-4 шпилхозни (50) -3-4 комплетчиња (50) -2-3 шпилхозни/комплетчиња 56 (0-3) -10 пара чорапчиња -непропуслива подлога за креветче -ќебенце (јас зедов памучни ќебенца, тенки. Ако не ги искористам за спиење, ќе ги искористам за прошетки навечер в количка). За спиење можеш еластични пелени за повивање или вреќичка, макар што мислам дека ќе е топло и за едното и за другото. Постелнина, пешкири, тетри, ќебенца зедов од памук пале и стружанка. Памук пале имаше повеќе избор. Ситни работи за бебе -ножичка -четка -чешле -цуцла лажачка -шише -стапчиња за уши -тупфери -стерилни гази -изотоничен раствор за носе -аспирстор -термометар -топломер -хидроген 3% / алкохол 70% -прашок банеоцин / спреј виоплекс -капсули Д3+К1 -купка за капење -лосион за тело -крем за пеленска регија -пелени кец 1 паковање -влажни марамици -кутивче за цуцла лажачка Работи за мама -градници за доење -мрежести гаќи -вур влошки -пумпица за измолзување -силиконски брадавици (можеби воопшто и да не затребаат) -ланолин -влошки за гради -крема против стрии Се надевам дека ќе ти е од помош. Ситните работи за бебе и за мама буквално од една подобро снабдена аптека се купуваат во пола саат.
Поделени се мислењата на педијатрите и ортопедите за носење широк повој кај новородени без индикација. Не знам искрено што да ти одговорам. Јас лично планирам првите месец-два да му ставам, чисто превентивно заради голем процент на дисплазија на колкчиња кај бебиња во мкд.