Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Јас се спремам за пролетно бебе (колку ќе биди пролетно со снегов којзнае) и имам само 2-3 боденца со долги, другото сѐ е на кратки ракави. За летно бебе јас не би купувала ниедно со долги. Ако е случајно ладничко, ќе му облечеш одозгора бенкичка, шпикозни или ќе го покриеш со пеленка, памучно ќебенце.
    Јас имам околу 10-15 боди со кратки број 50 и искрено сега кога гледам мислам дека многу претерав беспотребно. Сега да сум од 5 пара боди 50ки, ниедно повеќе не би зела. (Бодињата се со бројки во цм 50, 56, 62...не се 0-3, 3-6.., барем тоа јас што имам).

За комплетчиња, шпикозни или ромпери мислам 5-6 пара 0-3 се доволни за почеток, чисто колку да имаш нешто. Ако е бебе помалечко, ќе си приземиш уште, ако е поголемо, само по еднаш ќе му ги облечеш и ќе си земеш поголеми.
    @Autumn Love јас би купила 2-3 ромперчиња и 2-3 пара пантолонки, боденца секако ќе земаш. За шеткање со ромпер, за низ дома со пантолони.
    Ова мое мислење, поискусните мајки нека кажат.

Инаку јас не сум за наоблекување на бебе, па макар и 2 дена старо да е. Ми нудат ракавички, хулахопки, плиш шпикозни и плишани ќебенца за бебе што треба да се роди април/мај. Јас сѐ гледам да е екстра тенко ако е со долги или пак по кратки. Не планирам бебе да го варам во скафандер.

А во ваикики има убави памучни, а релативно евтини ромпери и пантолончиња. Па за женски какви алиштенца има... :inlove:

На KittyCat:), kostovaivana, Jana06 и 10 други им се допаѓа ова.
  2. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Како се спремаме мислиш ако ни зафали нешто нема да има од кај да го купиме. Као у фазон што сме купиле додека да се роди тоа е... И ја изнакупував и моите и можно е после да ме видите како држам тезга хаха

На KittyCat:), Kitten, Bella_Stella и 14 други им се допаѓа ова.
  3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Вистина, како тргнав со купување, особено боди, ко небаре смак света ќе настани и боденцата се најбитни во целата ствар. Па со кој ум сите тие 50ки ги зедов, да фати човек со стап да ме тепа. (facepalm)
    Истото сега го правам со ромпери, штом начекам грабам, да не снема в лето. :shake: И на крај и нив ако ги утнам со бројката :x ќе ти се придружам со бизнисот да продаваме бебешки алишта. 8)

На KittyCat:), kostovaivana, Ula и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Мн ти се 10-15 , 50ки боденца :x Ако ти се роде поголемко само ќе си ги гледаш како јас (lalala) не зимајте мн најмал бр од што и дае , освен со сигурност 100% ако знаете дека мало ќе се роде , ако е над
    3 500 родено мн работи неискористени , ни првиот месец нема да му ги износите. Јас и 56ки од c&a што имав боди и ромпер и шпикозни само првата недела му облеков , ама тие ептен се шашави со бр , таму треба се поголем бр да земаш мали моделите им се .. Ее @BabyD0ll имаме исти од c&a со мики маус успеа ли да облечеш нешто ти :lol: Мене мн неискористени ми останаа;(

На Kitten, ivance.., Ula и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.430
    Јас немам досега ништо купено 50ки, може 2,3 боденца само и се мислам дали да купувам уште:?:
    Или барем само едно да си купам за од болница :^) некое комплетче

6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Ако трупате сега ромпери за лето, што ќе правите кога ќе излезат во лето и постојано ќе вадат нови преинтересни? :D
    Моево се роди во мај и ромпер мислам дека му облеков првпат после месец и пол. Сè ги прават да се облекуваат преку глава и страв ми беше, ретко наоѓав со копчање.
    Од Ваикики сите ги купив што ги вадеа, освен некои со златни апликации или со лептир машни. Башка онлајн ако видев, одма сијаличка ми се уклучуваше да порачам :^)
    Еве мене не ми дојде памет за трупање облека. |(

На kukla21, kostovaivana, Ula и 7 други им се допаѓа ова.
  7. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.796
    Допаѓања:
    18.591
    Јас па немам многу работи да ви кажам, имам по неколку парчиња за почеток, ќе си купам накнадно си викам ене кај е стружанка за 2 саати е се суво,не знам ни колкаво ќе се роди ни времето, по неколку пара буквално.

Туку, мајка ми ми вика ако е вакво времето да не му е ладно со памучно ќебенце?Дали да земам од тие како плишанки,или да си терам со памучното?
    Што викате?
    Секако ќе биде во загреана кола, ама ај да прашам за мислење.

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.447
    Допаѓања:
    6.194
    @IRBBB да, така ќе направам и ќе земам 2-3 шпикозни за почеток ако еветуално фати лошо време. И јас не сум за наоблекување на бебе преку лето. Ќе земам повеќе боди на кратки, мислам дека само по тоа ќе сме најголем дел од времето :lol:.
    Туку мислам ти имаше земано од Џорџ бодиња? Кои ги рачунаат за 50ки, а кои за 56ки? Јас ко прашував по групиве на фб за бројчиња ми рекоа 0-3, 3-6.. така им оделе :^).

@jarec6 ако мислиш за во кола ќебенце, јас мислам памучно ќе е доволно штом се возите со парно внатре, ама нека кажат посискусните мајки :).

На Jana06 и jarec6 им се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.872
    Допаѓања:
    34.012
    Само да ви кажам дека ваква подлога за бањање топло ви препорачувам.Бебето ужива.Ја видов од бекутан .Пред да ја земам бебето зајдуваше од плакања. Screenshot_20210325-101757_Amazon Shopping.jpg

На Избришан профил 156253, Ula, 0ли и 3 други им се допаѓа ова.
  10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    @jarec6 Мислам дека доволно е памучно.

@Autumn Love Од Џорџ се како помали, мислам дека 3-6 имав земено, многу кратко ги носеше, немаше шанси до 6 месеци, а на пример од Ваикики ги носеше до 6 и малку повеќе. Зависи и колкаво ќе е бебето на 3 месеци, на 6 итн.

На Ava.84, Autumn Love и jarec6 им се допаѓа ова.
  11. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    @Autumn Love бодињата на џорџ 0-3 ги рачунаат 56-62. Моето девојче се роди помало, сега на неполни 3 месеци и се кнап. Кога се роди и беа преголеми.
    Имаат и фрст сајз, можда тоа го рачунаат за 50ка.

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Тоа и го реков мила, како мува без глава трупав само без врска. Си имав направено список на потребни работи на кој имав запишано боди 50ки и 56ки. На почетокот купував мешано, после некако се ориентирав за на почеток, па порачав и од џорџ 7 пара и сега имам 13 боди по кратки, 3 по долги 50ки. :x
    Не бидете како мене, не трупајте 50ки!

@Autumn Love еве ги величините од џорџ
    received_458701641835383.jpeg
    Јас ги зедов first size 50-56, a се помалечки од сите 50ки шо ги имам од други места купувано.
    Затоа, ако земате од џорџ, најмала величина нека ви е барем 0-3 за да не утнете.

На Ava.84, azelea, 0ли и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Istiov princip vo mothercare go imaat, jas se od tamu zemav spihoznicki i bodinja ama 56ki.

Posle mi tekna deka benkici sakam za polesno pa tritex i struzanka fativ za bodi benkici:D
    I na kraj maz mi mi naprai tabela so cela obleka za da prekinam da kupuvam poso a vidam neso takvo sarenko odma, encimenci popusti koa imaa gi opteretiv samo stigase nesto doma vo site velicini zimav i 6-9 i 9-12:rofl:

На Ula, 0ли и IRBBB им се допаѓа ова.
  14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Хахаха, добра си, барем и нешто за поголемко имаш. :rofl:
    Јас пред скоро кога извадив сѐ што имам купено за да селектирам за перење, тогаш видов што сум направила. Инаку маж ми ко мене е, сѐ што гледа му е убаво и сѐ сака да купи. На крај заедно ќе продаваме ко што рече Ула :rofl:

На kostovaivana, Ula и Pacient srna им се допаѓа ова.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Болест е купувањево :tmi:

На Избришан профил 156253, Ula, Jana06 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Mi rekoa zimaj dur e na popust posle ke go sakas a skapi im se i jas si poslusav poiskusni....jakna skafander fustani cel kup zimski se isponaracav:rofl:
    E sea use beba da napreduva i raste spored naracanovo i top sme:rofl:

На Ula и IRBBB им се допаѓа ова.
  17. rainbow_bb

rainbow_bb Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.256
    ако некои не ти се отпакувани, чувај ги за поклон за друго бебе. :D

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    @Poppins тоа со мики маус само два пати му го облеков.

19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Отпакувани, извадени етикети :D
    За друго бебе поубави и поголемки. :D

На Pacient srna, Ula, rainbow_bb и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Elena878

Elena878 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    369
    Јој колкави списоци сте изнапишале за облека :)))) јас со две бебиња па толку алишта не ми текна да купам. Родени по 2 кила, имав 6 бодиња 50ка по кратки, 3 по долги и 6 шпиозни исто 50ка, 6 пара чорапи, 2 капи и две скафандерчиња зошто се родија- крај на Октомври. После докупив како што растеа.

подлога за пресоблакање ми е тешка глупост. Од прв ден ги пресоблакаме на кревет со онаква мушамка од Мустела. Тетри имам може 10 што многу ретко ги користам. 2 пешкира и една кадичка. Исто и по две ќебенца, едни потенки, едни подебелки. Земавме и вреќички за спиење кои што фаќаат прашина моментално.

За излагање од болница, излегов во истото што и влегов, со хеланки, маичка и џемпер.

Не купувајте премногу, одма надраснуваат. Сега сум среќна што не купив многу работи од моите иницијални списоци (исто огромни) затоа што многу од работите ќе останеа не искористени. Дојдете си дома и со тек на време ќе видите што ви фали и ќе си докупите :)