Се согласувам со @0ли за загревањето и за мрдањето со ноџињата, да имав син и да беше рпден во лето немаше може цело време да го носам ама вака и полесна за држење ми е, или што знам може се навикнав. Јас обавезно во текот на денот кога сме дома го тргам повојот за да може да си игра со ноџињата..Е сега јас консултирав 2 ортопеди и матичниот, и во Ремедика, и сите беа со став пожелно е да се носи заради што спомнав погоре (и покрај доброто ехо) Сега сме 4 и пол месеци уште носи. На следната контрола ќе ми кажат што да правам. Ние како деца на сите у фамилија ни ределе широк повој и тоа 3 тетри и шведска пелена (замислете кои бумбари сме биле наоблечени ) до 9 месеци...Тогаш така ги советувале ете што знам, и машки и женски. На крај на денот и за се останато како што гледам поделени се мислењата на педијатрите и во други работи не само за ова, па секоја мајка нека си прави како што она смета дека е најдобро. Во ниеден случај одлука погрешна нема да донеси и да реши да става или да не става.
За широкиот повој, во Систина ми кажаа дека можело да се прави широк повој со две пелени памперс. Прави некој така? Демек педијатрите таму биле за таков повој а не со тетра + шведска.
A do koga vikaat da se nosi? Jas mislev 2-3 meseci max. Moevo ke se rodi april, julii i avgust da ja tuntam so sirok povoj na 40 stepeni.mi e skroz nelogicno
Немој Ставај два памперси ако ептен сакаш или некои гакички имало. Ама и немораш ако нешто има потреба уште во болница ќе те насочат.
Мислиш бидејќи е така наместено? Моето до крај беше карлично и мислам во 37 недела се сврте, а пред полна 38 се породив. Колковите му беа супер, не би требало положбата да има влијание. Инаку, лани и во мај беше претопло Во Ремедика на сите им велат да носат, и на тие со и на тие што немаат уредно ехо. И педијатри и таа ортопедот што им е таму. И најмногу ми пречеше што не добив снимки од ехото. Кога побарав на контролата кај Марина, ми рече дека си стоеле снимките во компјутер Гаќичките ги имам, се залетав по советите од Ремедика и џабе ги имам, еднаш мислам дека му ги ставив, баш без потреба ги купив. Дебелки се, но и тетри ако се ставаат, и така е истото.
Pa da be najdov edno video od taa Marina rece na karlicnite im preporacuvame osobeno i me isplasi. Jas sum.38 aber nema od vrtenje gospozava ama ako e pretoplo nema da maltretiram bebe da se prepotuva
Не се секирај, поставеноста не значи дека ќе направи проблем со колковите. Ќе ја однесеш госпоѓицата на преглед кај добар ортопед, кој убаво ќе ти објасни и љубезно и заинтересирано ќе ти одговори на сите прашања. Сум го гледала видеото со Марина, ептен инсистираат педијатрите таму на повој. Токму поради инсистирањето во Ремедика, рано го однесов на друго место на ехо и разговор, ми покажа и објасна докторот зошто да не ставам ни пелени ни гаќички.
Јас како заклучок на дискусијава широк повој донесов дека треба консултација со неколку доктори и да се најде нзс од нивните ставови и совети
Ова со широкиов повој и ставот на ортопедите ти е исто како како сите гениколози шо имаат различни мислења. Да се чуди чоек кого да слуша. А тоа за спиењето не можете така да судите зошо децата спиеле со родителите до касни години. Моите се разведени од кога сум била 2 години, сме живееле со дедо ми и баба ми до мои 6 години и не сме имале услови да спиеме посебно, сме спиеле во една соба на еден кревет јас и мама на друг вујко ми. Во другата соба дедо и баба. После кога купивме стан уште цела година си спиев со мама пошо ми било страв да спијам сама иако си имав своја соба. Па еве ме жива здрава права, ништо не ми фали. И ден денес кога мм не е тука си идам кај мама и си спиеме заедно. Ама јас и мама сме си преблиски и како сестри сме
Баш така ќе му дојде да не знае човек што да прави. Оф леле не осудувам особено кога се нема услови се нема...Сите имаме различни животи, различни маки така да секој со својата судбина ќе се справува. Поентата ми беше дека ние некогаш безпотребно креваме паника за некои работи, а со тоа не им помагаме на децата или па си наштетуваме и на нас и на нив. Јас од тоа што се случува околу мене можам да заклучам што мене не ми се допаѓа и слично, а како ќе правам или што ќе ми наметне животот тоа е сосема нешто друго
@Pacient srna Да додадам само дека според ортопед и да има проблем со колкчињата, не се решава со широк повој. Посакувам ова да го знаев пред да се породам, немаше воопшто ни да купам гаќички. Не дека многу му ги ставав ама пак во јуни го мачев на топлото. Кога ќе се породиш здравје, одма закажи си преглед кај ортопед, нека биде после месец дена и според ехото ќе ти каже дали и што треба да се направи.
Ние ги купивме тие гаќичките за широк повој и дали 5 пати им ги ставивме, еве ги супер се децата и одлично поминавме на ортопетски преглед
Јас би ти рекла да, ама не вака на невидено да порачаш. Провери го материјалот на лице место. Сумлива ми е цената, ова е најефтино што имам видено, заради тоа...