Немаш потреба, нека се шири бебе, нека си спие комотно. Ке се штрецка од рачињата на почеток ама ништо не му е, така го осознава светот.
Zdravo za novorodence vo Avgust kon sredina kraj sto e potrebno od obleka posto e leto a i pri kraj na leto da recime Kazete iskustva za rodeni vo Avgust
Немам искуство оти и јас оваа година за првпат ќе имам бебуш, и тоа баш крајот на август ми е термин. Ама, јас почнав да спремам и на кратки неколку бодиња (за секој случај ако биде топло), и на долги. Земав и пижамки и комплетчиња, ама ако е топло на почетокот мислам дека преку ден може и само на боди да си седе, али за секој случај нека ги има. Повеќе работи му ги земав за на долги (различни величини, за кога ќе почне да заладува се надевам дека ќе му се фаќаат), оти ако е жешко не знам шо друго би носел освен боди. Едит: не сум му земала уште тренерчиња, не знам дали воопшто да земам од 0-3, или да почнам право со 3-6 мес. Овие 0-3 ми делуваат ептен малечки, не знам уште како да се ориентирам со величините. 56ки што порачував комплетчиња ми изгледаат ептен малечки, како за на почеток да се, а знам дека не се најмали..
Za prv mesec 50ki i 56ki se dr golemo ke ti bide. Mojata e eden mesec uste 56ki nosi,a se rodi 51cm i 3500gr
I feel your pain. Сакам се да си спремам пред да се роди ама пак никад не се знае. На золва ми малиот за 1-2 недели ги прерасна маливе броеви, многу работи и останаа необлечени. Му земав на моево некои работи најмали и претежно со кратки треба да се роди крај на јуни, во топло баш. Другиве се поголемки, па ако ептен баш треба уште од намалите, ќе пратам некого да ми докупи. Искрено иако имам мерак, се контролирам да не фрлам пари без потреба, за нешто да остане необлечено.
За почеток земете си најосновни работи, како боди, памучни комплети, памучни шпикозни, чорапи, лигарче, не претерувајте со купување, ќе видите како напредува бебето така ќе си купувате. Верувајте има време и за купување, немојте да мислите дека постојано дома ќе сте заробени па отсега да купувате кушишта што може нема да ги искористите. Бебенцата брзо растат, па многу работи остануваат неискористени. Мој совет, посебно имајте повеќе боди само за почеток. Син ми на пример многу повраќаше па некогаш во еден ден и по 5,6 му менував. Најмногу гледајте памучно да ви е се, ќе има време отпосле за дотерување, затоа што кожата во првите месеци им е е многу нежна па најдобро е памук.
Мој совет да си имате 6 до 7 боди и 5 - 6 пара шпикозни. Може 2 - 3 дводелни комплети и неколку пара хеланчиња ако е летно бебе за денски од горе боди долу хеланчиња. За почеток земете повеќе 56 и неколку 50 ки за првите денови да не му висе. Ќерка ми носеше до 2 м некаде 56 ки, после 62 ки ама онака и висеа пак по малце. Неколку чорапчиња, некоја тетра пелена, лигавче и не е баш неопходно за скроз мало бебе, ама ете нека има. Тенки ќебенца за летните бебки и тоа е тоа. Јас од мерак зедов и некое фустанче и румперче да имам за на слика. Ама од искуство мене најубаво ми беше да ја облекувам даде во шпикозни, некако најспастрена ми беше така. Ова сега ќе е летно, па можеби за денски ќе ја облакам само во боди на кратки и хеланки. Здравје само нека се родат еднаш, па се се докупува од после.
Јас денеска зедов: Памперси Влажни Павловичева Хидроген Газички Чај бекутсн од анасон (за секој случај) Влошки за мене викендов ќе доземам шише и козметика за капење. имам топломер, термофорче и пумпица за носе. Нешто дали пропуштам за почеток?
A kakvi cuclinja koristite za novorodence ako mozi so slika kakvi imate zemeno oti ima od avent od 0 do 6m dali toa e za novorodence Pozdrav
Mene vo apteka mi rece zenata ne zemaj odma cucla da ne ja ucam nema moze da saka, i jas se mislev za 0+ kakva cucla. A sise kakvo
А зошто користите цуцла? Познавам една мајка, со сила му буташе на бебе цуцла лажалка уште од раѓање, иако ова ја одбиваше, а и е мирно бебе, не плаче. Откако го видов ова си створив некоја одбивност, не сакам со сила да му нудам ако нејќе. Си викам моето нема да знае шо е тоа цуцла, не би сакала да користам или барем пред пораѓај не би купила.
Моето од прв ден дома е со цуцла, зошто сакаше да виси на града 24/7, битно да има нешто во уста....се зависи од детето, а со сила не би му пикала, особено ако не плаче, на моево ако му падне, сирената на најјако се уклучува. Јас никогаш не сум прифатила цуцла вика мајка ми, ама па и не сум плачела, ова моево урла.
Ako place na presoblakanje i koa ima grcevi/gasovi nekogas ja faka....inace ne i ja davam ako bas ne mora
Ја давам за спиење, тоа е една од препораките за превенција на СИДС. Некад и преку ден знам да пробам, ако ми ја бутка со јазик, не инсистирам.
Фала ти многу, не знаев за ова. Баш сега прочитав, еве и еден линк за тие што не знаеле за ова како мене. https://panacea.mk/shto-e-sindrom-na-nenadejna-smrt-kaj-dete-sids/
Sto mislite za ovie charli baby od Tetovo krevetcinjata za bebinja Dali nekoj ima zemeno ima i so obicen dusek i aloe vera
Јас од таму порачав креветче, фиоки со подлога за пресоблекување, количка 3 во 1, бејби пијано и релаксатор. Душекот е со алое вера, но уште се мачам со ќерка ми да спие во него. Супер услуга, брза достава и супер цени. Топло ги препорачувам.
Sto mislite za George britanskite spikozni sto gi reklamirat po internet dobar kvalitet Kako sto gledam imaat mnogu petlici dali se prakticni za novorodence?