1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.861
    Допаѓања:
    18.722
    Немаш потреба, нека се шири бебе, нека си спие комотно. Ке се штрецка од рачињата на почеток ама ништо не му е, така го осознава светот.

На thelittle17, dromka и Dancewere им се допаѓа ова.
  2. Емина1

Емина1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    105
    Zdravo za novorodence vo Avgust kon sredina kraj sto e potrebno od obleka posto e leto a i pri kraj na leto da recime
    Kazete iskustva za rodeni vo Avgust

3. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    Немам искуство оти и јас оваа година за првпат ќе имам бебуш, и тоа баш крајот на август ми е термин. Ама, јас почнав да спремам и на кратки неколку бодиња (за секој случај ако биде топло), и на долги. Земав и пижамки и комплетчиња, ама ако е топло на почетокот мислам дека преку ден може и само на боди да си седе, али за секој случај нека ги има. Повеќе работи му ги земав за на долги (различни величини, за кога ќе почне да заладува се надевам дека ќе му се фаќаат), оти ако е жешко не знам шо друго би носел освен боди. :D
    Едит: не сум му земала уште тренерчиња, не знам дали воопшто да земам од 0-3, или да почнам право со 3-6 мес. Овие 0-3 ми делуваат ептен малечки, не знам уште како да се ориентирам со величините. 56ки што порачував комплетчиња ми изгледаат ептен малечки, како за на почеток да се, а знам дека не се најмали..

4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Za prv mesec 50ki i 56ki se dr golemo ke ti bide. Mojata e eden mesec uste 56ki nosi,a se rodi 51cm i 3500gr

На thelittle17, Емина1 и nevermet18 им се допаѓа ова.
  5. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.624
    Допаѓања:
    40.112
    I feel your pain.
    Сакам се да си спремам пред да се роди ама пак никад не се знае.
    На золва ми малиот за 1-2 недели ги прерасна маливе броеви, многу работи и останаа необлечени.
    Му земав на моево некои работи најмали и претежно со кратки треба да се роди крај на јуни, во топло баш. Другиве се поголемки, па ако ептен баш треба уште од намалите, ќе пратам некого да ми докупи. Искрено иако имам мерак, се контролирам да не фрлам пари без потреба, за нешто да остане необлечено.

На thelittle17 и nevermet18 им се допаѓа ова.
  6. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.376
    Допаѓања:
    12.381
    За почеток земете си најосновни работи, како боди, памучни комплети, памучни шпикозни, чорапи, лигарче, не претерувајте со купување, ќе видите како напредува бебето така ќе си купувате.
    Верувајте има време и за купување, немојте да мислите дека постојано дома ќе сте заробени па отсега да купувате кушишта што може нема да ги искористите.
    Бебенцата брзо растат, па многу работи остануваат неискористени. Мој совет, посебно имајте повеќе боди само за почеток. Син ми на пример многу повраќаше па некогаш во еден ден и по 5,6 му менував.
    Најмногу гледајте памучно да ви е се, ќе има време отпосле за дотерување, затоа што кожата во првите месеци им е е многу нежна па најдобро е памук.

На thelittle17, dromka, Oneo и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Мој совет да си имате 6 до 7 боди и 5 - 6 пара шпикозни. Може 2 - 3 дводелни комплети и неколку пара хеланчиња ако е летно бебе за денски од горе боди долу хеланчиња. За почеток земете повеќе 56 и неколку 50 ки за првите денови да не му висе. Ќерка ми носеше до 2 м некаде 56 ки, после 62 ки ама онака и висеа пак по малце. Неколку чорапчиња, некоја тетра пелена, лигавче и не е баш неопходно за скроз мало бебе, ама ете нека има. Тенки ќебенца за летните бебки и тоа е тоа. Јас од мерак зедов и некое фустанче и румперче да имам за на слика. Ама од искуство мене најубаво ми беше да ја облекувам даде во шпикозни, некако најспастрена ми беше така. Ова сега ќе е летно, па можеби за денски ќе ја облакам само во боди на кратки и хеланки. Здравје само нека се родат еднаш, па се се докупува од после.

На kostovaivana, Oneo, nevermet18 и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Јас денеска зедов:
    Памперси
    Влажни
    Павловичева
    Хидроген
    Газички
    Чај бекутсн од анасон (за секој случај)
    Влошки за мене

викендов ќе доземам шише и козметика за капење.

имам топломер, термофорче и пумпица за носе. Нешто дали пропуштам за почеток?

9. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    физиолошки раствор монодозни што се пакувани, ножички, чешле. Мада се се докупува и одпосле.

На thelittle17, dromka, Bicka77 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Емина1

Емина1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    105
    A kakvi cuclinja koristite za novorodence ako mozi so slika kakvi imate zemeno oti ima od avent od 0 do 6m dali toa e za novorodence
    Pozdrav

11. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Mene vo apteka mi rece zenata ne zemaj odma cucla da ne ja ucam nema moze da saka, i jas se mislev za 0+ kakva cucla. A sise kakvo

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Јас од тие 0-6 земав, после 2 недели и дадов, ја прифати.

На thelittle17 и Емина1 им се допаѓа ова.
  13. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    А зошто користите цуцла? :?: Познавам една мајка, со сила му буташе на бебе цуцла лажалка уште од раѓање, иако ова ја одбиваше, а и е мирно бебе, не плаче. Откако го видов ова си створив некоја одбивност, не сакам со сила да му нудам ако нејќе. Си викам моето нема да знае шо е тоа цуцла, не би сакала да користам или барем пред пораѓај не би купила.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.796
    Допаѓања:
    18.594
    Моето од прв ден дома е со цуцла, зошто сакаше да виси на града 24/7, битно да има нешто во уста....се зависи од детето, а со сила не би му пикала, особено ако не плаче, на моево ако му падне, сирената на најјако се уклучува.
    Јас никогаш не сум прифатила цуцла вика мајка ми, ама па и не сум плачела, ова моево урла.

На mamaJana, thelittle17, lovely91 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ako place na presoblakanje i koa ima grcevi/gasovi nekogas ja faka....inace ne i ja davam ako bas ne mora

На nevermet18 и Lili4e им се допаѓа ова.
  16. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Ја давам за спиење, тоа е една од препораките за превенција на СИДС. Некад и преку ден знам да пробам, ако ми ја бутка со јазик, не инсистирам.

На thelittle17 и nevermet18 им се допаѓа ова.
  17. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    Фала ти многу, не знаев за ова. :hug:
    Баш сега прочитав, еве и еден линк за тие што не знаеле за ова како мене.
    https://panacea.mk/shto-e-sindrom-na-nenadejna-smrt-kaj-dete-sids/

На Маја Т и Bicka77 им се допаѓа ова.
  18. Емина1

Емина1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    105
    Sto mislite za ovie charli baby od Tetovo krevetcinjata za bebinja
    Dali nekoj ima zemeno ima i so obicen dusek i aloe vera

На Inana123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Inana123

Inana123 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2020
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    742
    Јас од таму порачав креветче, фиоки со подлога за пресоблекување, количка 3 во 1, бејби пијано и релаксатор. Душекот е со алое вера, но уште се мачам со ќерка ми да спие во него.

Супер услуга, брза достава и супер цени. Топло ги препорачувам.

На Емина1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Емина1

Емина1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    105
    Sto mislite za George britanskite spikozni sto gi reklamirat po internet dobar kvalitet
    Kako sto gledam imaat mnogu petlici dali se prakticni za novorodence?