Лелее ќе ми се смеете ама ја уште не укапирав разлика меѓу шведски и осмици дали има и каква примена имаат
Нема разлика, тие се исти се, се ставаат врз тетрата за да ја држат. Во лето често знаев да му ставам врз памперсот само да му држи тенко маиче, оти многу беше топло а само маичката му се креваше и грпчето голо му беше.
Опρема - пелени, влажни маρамици, κρема, платнени пелени, аспиρатоρче за носе, сиρупче за темпеρатуρа, сапунче за бањање, шампонче, млеκо или лосион за тело, κупκа, спρеј за носе. Отκаκо ќе се поρодиш ќе ти κажат κои κапκи за κосκи да ги κоρистиш. Облеκа - боди, шпилхозни, пантолончиња, сκафандеρ (за зимава), блузичκи, тρенеρчиња, ρаκавичκи, κапчиња, патичиња, хулахопκи. Добρо е да имаш и лигавчиња, ρелаκсатоρ и лулκа.
Zdravo majki! Naskoro treba da se porodam se mi e spremno, osven nekolku sitnci za koi od vas sakam da pobaram sovet. Kade mozam da najdam termofor? Ama da e onakov kako prazno kesence, a jas sama da.mu stavam topla voda? Dali treba uste od sega da spremam nesto preventivno za tempertura? Primer cepcinja? Tuka kaj sto ziveam nema dezurna apteka a jas sum cesto sama doma bez prevoz. I posledno, kakov toplomer da kupam? Mora li da e digitalen? Sakam da zemam od onie obicnite, sega ne se so ziva, tuku so nesto drugo...zaboraviv kako se vika galium mislam Vi blagodaram mnogu! Pa naskoro ke se druzime
Ne ti treba nisto preventivno za tt. Sigurno nema na tolku malo bebe da dades na svoja raka a bez prethodno dr da ti kaze i da go pregleda. A koga veke ke odis do dr ke trknes i do apteka. Ne mu ja misli ti pak na tt sega ziti se. Termometar zemi bezkontakten sto merat od daleku i rezultati za 5 sek. Zivin nemozes da koristis kaj bebe, mrdaat nema sansa 5 min da sedat mirni, barem koga ke prknat se takvi.
Od kade da zemam beskontakten toplomer so titkanje samo? So nego neli moze da se meri I temperqtura na voda itn. Ama vo ciko bese nad 3000- nema sansi! Po aptekive da baram ili isto cena e otprilika?
Eve mene sto mi trebase za novorodence : -Pampersi 3-6 kg -Vlazni maramici -Pavlovikeva krema -Bodinja so kratki i dolgi -Komplet benki i zivri -Spikozni -4 golemi peleni i 4 mali tetra -Kebence ,jorgance Corapki,kapcinja.ligavcinja,rakavicki -Kapki za koski. (Ke vi kazat koi) -aspirator za nos (obavezno) -Kapki fizioloski rastvor za nos -Kupka za banjanje -Koritce -Banjarka -Toplomer Iiiii mozebi ima uste nesto ako mi tekne ke pisam
Mamicki tie sto imate/ke imate zimski bebinja so sto ke gi pokrtivate za navecer za pienje,so jorgance,so kebence so dve kebencinja jas Stvarno neznam a terminot mi e januari vo najladnoto
Majka se zavisi od bebeto ke pratis po nego nie go pokrivame so dve kebenca imame tri meseci ama e pokrieno do pola racinjata ni se nadvor maskite i poveke sakaat poladnicko ke go dopiras od pozadi na vratceto za da vidis dali mu e ladno ili toplo
Вo вреќa ќе гo стaвaш, имa и зa нoвoрoденчињa убaви вреќички зa спиење. Е сегa брзo ги нaдрaснувaaт, aмa вреќите се спaс, aкo гo нaучиш oд бебе, ќе биде пoлеснo пoнaтaму, oти мнoгу се oткривaaт вo спиење.
Јас земав плик кебенце некако ми изгледаше практично... но немам појма дали е добро за новороденче во зима,све си мислам да не му е ладничко напред кадешто се преклопува за ракавчињата (леле ама објаснив) Ќе замолам некоја поискусна мама да сподели искуство...
I jas gi gledav tie plik kebenca mnogu se ubavi mekicki ama nekako tenkicki mi izgledaat,za preku den da,ama nokno vreme kogA paga temperaturata vo sobata ????a jas i ti se mnogu blisku so terminite taka*
Да мила,ептен сме блиску Инаку јас го прашував педијатарот (другар ми е,не бев специјално за тоа кај доктор) која температура е оптимална за преку ден а која за спиење ноќе,ми кажа дека нема логика ептен да се лади навечер,до 2-3 степена пониска од дневната,значи 20 навечер,а 22-23 преку ден, така што незнам дали ќе е малку пликцето - или пак јорганче ќе е многу за таа температура.... Он ми вика па ти ќе си оцениш што е најдобро,отприлика треба за нијанса потопло да е облечено/покриено од нас...
Aha,jas gledav i jorgancinjA vo encimenci idea vo komplet so ogradici bea mnogu mekicki i lesnicki no neznam dali ke mi treba a ne se bas evtini
Јас имам позитивно искуство со вреќите за спиење. Колку порано почнеш подобро за бебето да се навикне. Зимно време зимна вреќа а летно време само на боди во летна ја ставав. Оградичките за креветчиња истотака не користев, само спречуваат доток на воздух па без нив терав.
Uste od prv den da go stavam vo vrekicka taka? I samo so toa da spie ili jas gledav edni takvi ama bez rakavcinja i ne mi bese jasno Kako so sto da gi kombiniram