Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Само комплетче по кратки и во транспортер. Не го покривај со ништо,прежешко е.

На IRBBB, Bicka77 и VDT2906 им се допаѓа ова.
  2. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Што мислите за маслото за масажа на стомаче од Веледа? Дали некој го користи и како е задоволен?
    Пишува дека спречува создавање на гасови во стомакот. Јас ги купив кремата за пеленска регија и шампончето од Веледа, а се мислам дали да го докупам плус и маслото за масажа или доволни ми се само шампончето и кремата.

3. BlackSwan7

BlackSwan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    33
    Здраво на сите. Кажете ми по колку тетра пелени отприлика купувате? Јас земав неколку кои би ми служеле за постилање и покривање но не знам дали ке треба и врз памперс да ставам плус за машко бебе.

4. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    5.299
    Јас имам триесет и за све ги користам,земај си и ти отприлика толку :)ќе ти се најдат многу

5. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Јас имам 20.
    Ги користам за покривање, дури го пресоблекувам некогаш постилам.
    Сега на жешково ги користам за дури го дојам и ми е во раце, под глава му ја ставам, да не се поти.
    За врз памперс сигурно мислиш на широк повој. Јас не ставам. Ќе ти кажат во болница дали да ставаш.

6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    Јас го масирам со лосионот, кога го мачкам после капење, немам посебно масло за масажа.

Колку повеќе толку подобро. Никогаш доволно тетри.
    Од почетокот јас имав 15,ама за брзо уште 20тина докупивме и воглавно машината за бебе ја пуштам со тетри.
    И јас имам машко бебе, на почетокот ставав широк повој, ама престанав ради жештините, нема шанси сред лето плус да му доставам тетри.

На Lilijan7 и kostovaivana им се допаѓа ова.
  7. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Колку повеќе толку подобро. Јас имам 20 и си мислам да си докупам уште 10. За све се наоѓаат. Јас ја мијам после какање и со тетра ја бришам и обожава после тоа да ми се помоча :rofl: дневно по 3-4 тетри ми моча. Плус се наоѓаат за у количка, за покривање, за постилање, за у раце додека е сега на жешково. Тетри никад доста :)

На Rubiii и IRBBB им се допаѓа ова.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    Да те дополнам.
    Ако има бебе што повраќа како моето +5 тетри обавезно идат за перење. Во секое време мора да има една тетра во дневна, една во спална.
    После капење ушињата и наброите од кожичката со тетра му ги пребришувам.

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.269
    Допаѓања:
    57.120
    Од маското дефинитивно нема да му мине болка во меше. Ќе му олесни од масажа, тоа да. Сигурно е убаво масленцето ама малку претеруваат со декларациите. :D
    Тоа ќе се постигне со било кое масло, па и лосион.

Јас го имам на Бејби Сиберика, редовно го масирам и му олеснува.

На Lilijan7 и IRBBB им се допаѓа ова.
  10. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675

Screenshot_20210708-125553_Samsung Internet.jpg

Од масла , ова специјално за меше и е баш фино. Делува ептен релаксирачки

На Lilijan7 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    На тоа и мислев. На декларацијата е баш убаво напишано, ама како што вика @LivingGlam може малку и претеруваат. Затоа мислев некој од лично искуство ако може да сподели дали е задоволен. Инаку е околу 800 ден. во Зегин.
    Фала ви девојки во секој случај на споделеното мислење.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Јас го имам и овоа и на хип. Моето немаше грчеви али после капење на старт го масирав и баш се кротеше, и дрн денес ужива и лосион и масло коа хо мачкаме.
    Убави состојки има делуваат смирувачко на телото. Е сега за јаки грчеви нема да делува само масло , овоа онака да го опуштиш малку.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BlackSwan7

BlackSwan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    33
    Здраво на сите. Ако има некоја скоро породена на ГАК да сподели искуство. Дали е потрено да се носи облека од дома за бебето? Знам треба влажни, памперс и павловичева плус работите за мене. Ме интересира дали ги облекуваат од таму или се носи од дома облека?

14. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    535
    Павловичева не ми земаа. Облека за бебе не треба,таму ги облакаат. Јас бев пет дена и бебето цело време ми беше пресоблечено и чисто.

15. kosmodiks

kosmodiks Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    251
    Дочекав и јас во оваа тема да пишам.
    Сакав да прашам што се ми е потребно од облека за бебчо (термин имаме во септември), имам една листа како водич ми ја дадоа да се послужам при купување ама некако се малку ми е. Пример пишува 3 бодиња за новороденче и 5 бодиња бр.56. Нели е тоа малку? Зарем бебе не го пресоблекуваш три пати во денот :D или планираат секој ден да пуштам машина.
    Колку бодиња(и какви), колку шпикозни, што од панталони, блузи, капчиња и слично.
    Најмногу ме мачи бројката, некаде ми кажуваат 50, некаде 56.
    Исто сакав да прашам за во креветче, освен душекот нели нормално и ќебенце со кое ќе го покриеш дали уште нешто ми е потребно?
    Колку ќебенца да купам за почеток?
    Ве нападнав со прашања ама ова е само почеток :D

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Па јас моево не го пресоблакав воопшто често, немаше потреба. Бљуцкаше на тетра, памперс не пропушташе.. Имав 3 50ки и 7 56ки. 56ките до скоро 3 месеци ги вртев. Тие што ги викаат боди бенкица, на преклоп се најлесни у старт, барем за мене, додека да си фатам ред со бебе. Шпихозни 5-6 ги вртев исто првите месеци.
    За покривање земи си памучно ќебе, а бидејќи септември е топол, би ти препорачала и муслински пелени да си земеш, таман со нив ќе покриваш во почетокот.
    Блузиња, панталончиња почнав тек после 3ти месец да облакам, полесно ми беше со шпихозни дека прво бебе.

Околу бројките 56ка се смета за 1 месец, додека 50ка и 52ка како за штотуку родено.
    Некаде ќе видиш и 0-1,тоа е 56ка а 0-3 у превод е 56/62 цм.

На komsika, kosmodiks, Емина1 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Јас мојава за навечер ја облекувам во едно за преку ден во друго. На 2-3 дена пуштам машина. Јас купив од џорџ 7 бодииња од 0-3 по кратки. На почетокот и беа маалце големки ама нишо страшно. За првиот месец ако сакаш да му се точни земи 50ки за после од 1-3 56ка бројче. Имај си барем по 5 бодиња по кратки и 5 по долги и 3-5 пара шоикозни за навечер за спиење. За почеток мислам дека е ок, после ќе си докупиш по потреба.

На kosmodiks, Bicka77 и MissChievous им се допаѓа ова.
  18. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Јас имав за почеток 10 бодиња по кратки и долги, 56ки. Имав и дводелни комплетчиња, ама шпихозни се полесни за облекување. 3дводелни, 4шпихозни имав.
    Два пати го пресоблекувам, еднаш сабајле, еднаш вечер.
    Капчиња, лигавчиња имаше во комплет со сите, но топло беше од почеток, не употребив ни едно.
    Моето се роди мало, 56ки му беа огромни, па докупив после 50ки неколку.
    Искрено ако има над 3кг бебе не ти требаат 50ки.
    За во креветчето јас имам 2 постелнини за сменување.
    Ќебенца за почеток земав памучно и дебело. Памучното го користев на почеток, после ептен топло фати, или со тетра или отпокриен спие.
    Друго ти треба крпи за бањање, тетри пелени, чорапчиња, не ми текнува друго..

На kosmodiks и MissChievous им се допаѓа ова.
  19. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    И јас сум термин септември и наш сакав да прашам за сè што треба, зошто колку повеќе читам во темава, толку повеќе се бунам, сè и сешто се спомнува.

Мене па 50ките ми се сите бодиња без ракави и ногавици, само на потенки и подебели прерамки. А од 56 има неколку и со ракавиња. Ладно би му било на бебе? Најмногу варијации имам 62ки, ваљда може и нив да ги искористам евентално со подвиткување некако, ако е ладно.

Туку што друго е must за почеток? Освен облека, креветче, количка, транспортер и кадичка? Да си земам уште сега пумпа? Шишенца одма требаат? И цуцли? Од козметика доволно е 1 купка, 1 масло и 1 крема со ѕинк? Или треба уште нешто? За мене ми треба нешто козметика, некакви креми можда? Да си земам уште сега мрежести гаѓи?

Кои се работите апсолутно потребни за почеток?

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Најмалите 50ки ќе ги користиш одма. Моето на 4кг мислам 56ки му беа таман. Добро е да имаш и со долги, не знаеш какви ќе бидат ноќите на пример. Јас ако лето, пред некој дожд врнеше, залади, му облеков со долги боди и чорапчиња за спиење, пошто не сака да го покривам.
    Пумпата мене ми е најискористена работа од се. На почеток за градите само таа ми беше спас.
    Шишенца земав едно стаклено, едно пластично, но не ми се употребени. Само на доење сме, не давам ништо друго, така да немам потреба. Земи едно на пример стаклено да имаш.
    Цуцла една имав за почеток,после купив уште 100, не ги сака. Цуцла сите ја земаат медицнската на Авент.
    Од козметика доволни ти се да. Можиш да земаш влажни марамчиња по состав 95%вода(виолета).
    Тетра пелени обавезно,колку сакаш парчиња.
    За тебе мрежести гаќи и влошки Вир.
    Друго не ми текнува.
    А и да ти фали нешто секако можиш да купиш.Мм секој ден одеше по нешто во аптека или продавница.

На kosmodiks, MilaSs12 и MissChievous им се допаѓа ова.