За нега на папоче ќе ти треба хидроген, 70% алкохол, стерилни гази или стерилни стапчиња за уши. Можда ќе ти кажат плус прашок да ставаш, ова колку што гледам варира од болница. Ама и ова може мт пример да купи додека сте вие уште во болница. И нешто за ноктињата, ноктарче или ножички. Тетри според мене барем 10.
Moeto bese 3.5kg.i 51cm.pa. 56ki i bea golemki. Generalno bodinjata i da se.pogolemi ne e strasno ama kaj spihoznite epten ko vo vreka izgleda. Jas terav so 56ki bodinja i bodi benkici ama spihozni si dokupiv 50ki. Baska ima i razlika od prodavnica do prodavniva. Od mothercare 1-3 i bea golemi kupiv up to 1 month, a od chicco i 50ki i 56ki i bea ok od start....zboram za.spihozna
За поголеми бебе не вреди купување мали, многу брзо ќе ги надрасне. Моето дури сега му се таман 56ки,2 месеци има. Да, шпихозните ако се големи ептен висат и му заглавуваа нозете на моето хаха.. На моево бебе само 50ки од okaniys mini пиши на нив, тие му беа точни, друго се висеше ако 50ки, само подвиткував. Мм се нервираше, викаше ми иди да земам да ги сечам сите. Ми се смачи од барање мали алишта. Ги ангажирав мајка ми и сестра ми, тие ми најдуваа малечки хаах..
Ние сме месец ипол, 4 кила 62ките и се уште како торби големи. Имај си облечиња и по долги и кратки. Бодиња или боди бенкици, шпикозни и неколку панталони. Тетра пелени едно 20-30, ќе ти се најдат за се и сешто. Едно тенко кебенце и едно подебелко. 2-3 пешкирчиња. Шише барем едно имај за старт, ако сте само на доење не ти треба. Козметика купка за бањање, лосион за мачкање,павловичева, влажни, 70% алкохол и прашок банеоцин за папочето. За тебе вир или она влошки со мрежичка памучни, пумпа обавезно.
За што користите тетра пелени? Јас имам неколку но досега еве 3 недели не ми биле нешто потребни. Кебенца имам неколку тенки памучни за покривање. Од сите алишта што ги изнакупив неколку вртам во круг со честото перење најмногу е по боди на куси преку ден и за спиење шпикозни. А и малечка е уште па повеќето 0-3 и се сеуште големи. За папочето нас тука ништо не ни рекоја да мачкаме ни да ставаме. Само си падна по отприлика една недела и фала Богу супер си е се. Шишенцата ни се најдоја многу, јас се пумпам преку ден и ја дојам а со шишенце мм станува навечер ја рани.
Тетра ставам во количка или транспортер, да не е директно на текстилот со лиценцето. За бљуцкање, за бришење лиги, за бришење рачиња направени со лиги. За покривање понекогаш оти претопло е тука. Каде и да сакам да ја легнам, местам тетра и завршена работа. Едно време и за бришење после бањање ги користев и покрај 4те бањарки.
Скрос исто како Бицка, само што јас после капење очиња, ушиња, вратче и превоите на рачињата и ножињата ги бришам со тетра. Исто тетра постилам на адаптерот за капење за да не ми лизга. Во ранецот секогаш носам 2 тетри.
Не бе одма. Откако ќе падне папчето пошо широкиот повој иде преку папчето а не треба да се покрива папчето нели.
Исто, пред да ја легнам било каде ставам тетра. И после какање јас си ја одмивам и со тетра ја бришам. За покривање исто со тетра ја покривам.
Мене ми кажаа на болница да ставам одма, дека памучни пелените за повој па диши. И плус за дома ми го пуштија со широк повој,а папчето не беше паднато. Јас не ставив ни еден ден широк повој, ова само што ми кажаа тие.
Мајки, еве што имам до сега од облека за почеток. Боди*23 (и на долги и на кратки, тие на кратки почнуваат од 50ка па нагоре) панталонки*7, бенкици*5, пижами*3, тренерки комплет*3 шпикозни*1, чорапки*20, лигарчиња*12, ракавички*4, капи*5, тетра пелени*5. Тетра ќе докупам, исто и пижамки и тренерки. Мајка ми е многу против шпикозните, вели само еднаш ќе може да ги носи, па ваљда нема да купам уште. Нешто друго да не ми фали? Инаку термин ми е крај на август.
Баш шпихозните се за новороденче поточни. Дводелни потешки се и за облекување. Како си сакаш. Ракавици не се препорачуваат да се става и плус август е топло. Тренерки исто за мало бебе незнам. Пижами јас исто целосни имам, како шпихозни. Ама 2-3 пати ги обелковме топло беше исто важи и за вас во август. Друго од облека незнам, мислам тоа е тоа Останати работи : крпи за бањање, козметика, памучно ќебенце, цуцла, шише едно за почеток доста.. Друго не ми текнува.
Ракавиците беа во комплет со некои сетови, затоа. Не би користела и јас. Тренерките ми се поголемки, за од 6 месеци па натака. Бањарки имам, ќебенце едно есенско имам, дебело за на зима ќе купам и имам уште едно тенко, шишенца земав две, постелнини тие работи имам, само би земала и оградница за креветчето. А од козметика земав само шампон и крема од цинк, не знам што друго треба. Гледав во ДМ купки, масла ама не ми е јасно зошто се користат.
Аха за поголемки добро, супер. Оградици има во Тила, убави, еднобојни. Од козметика јас користам шампон, крем со цинк и лосион за тело мачкам 2-3 пати неделно, го масирам, ужива тој. Не користам јас купки и масла. Ноктарче можи да земиш.