1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. ariel30

ariel30 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    300
    Ви благодарам на сите многу :*

2. viva.la.vida

viva.la.vida Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2011
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    307
    FB5F7DC0-FEB7-4528-ADB0-D841A3B60691.jpeg

Еве убаво списоче за нас новите мами, можеби ќе ви помогне како чек листа

На januari19, Ljubova и Калатеа им се допаѓа ова.
  3. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Пола од овие работи или воопшто не ги земав, или ми се покажаа како некорисни. Јас би рекла само да не се брза, особено со шишиња/пумпи, брадавици, перници за доење, не е сигурно дали ќе доите или ќе сте на АД.
    2-3 пара чорапи се малку, и воопшто сѐ што е напишано од облека.
    Според ова што читам доста мајки купуваат работи без кои може да се помине, а чинат премногу пари, и секако се користат само неколку месеци. Кога читав по форумот за време на бременоста се извадив од памет, од кај ќе најдам пари за релаксатор, за фенси кортце со адаптери, со сталак, со вакви онакви додатоци. Мислам дека е важно да се каже дека се купуваат од ќеф, а не дека постои вистинска потреба, бидејќи има многу мајки што не можат да си ги дозволат, а се прави некоја лажна слика дека нешто е "must have".

На Knizhevnik11, Hristinakiki02, Tinkerbell11 и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Се сложувам.
    Со шишиња, брадавици, стерилизатори, апарати разни за шишиња греење, пумпи и сл. треба да се почека.
    Треба да се разгледаат и да се има предвид од каде и кои и конкретно да се купат, во случај да затребаат, да не се распрашува во последен момент. Се ова може да се купи накнадно, по потреба, но не на сите им е потребно. Пола од работиве мене не ми требале.
    Е сега баш дека спомна коритце со сталак.
    Јас купив обично и 100 пати се покајав.
    За здрава особа, нема потреба од фенси додатоци. Но, за луѓе како мене со огромни проблеми со кичма или мајки кои тешко се опоравуваат тоа би било супер.

На nevermet18, viva.la.vida, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    И јас да се надоврзам за коритцето со сталак после царски рез тоа ми е најголемо олеснување кога треба да ја бањам. Кој го измислил сталакот му се поклонувам:D

На ivani30, viva.la.vida, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. viva.la.vida

Се зачлени на:
    5 декември 2011
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    307
    Баш убаво што споделивте, и јас од тука што читав решив да не купувам толку многу додатоци околу доење/прихрана, само една цуцла и едно шише засега па за понатаму ќе видиме. Сталак за кадичка зедов исто бидејќи многу ми го посочија како корисен, а во однос на не толку потребни работи јас го сметам и бебифонот, мислам дека секако и преку ден и навечер ќе спие во моја близина, а понатаму кога ќе го оставам во друга соба за дневни дремки или слично тогаш може ќе го земам. Релаксатор и да седи во него, во најдобар случај е до 6 месеци, јас сеуште немам купено, ќе видам и за тоа откако ќе се роди.

Фала ви за советите :inlove:

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Mene mi izgledase nesiguren stalakot za ponataka i si koristam masa od terasa imam mala metalna se sklapa lesno i sea vo kupatilo si stoi. Taman kadiceto na nea i sega na 7 meseci koa mrda bajagi bebe masickata mi e mn posigurna nekako.

Se slagam pricekajte...realno obleka tetri i pampersi treba i kozmetika. Se drugo naknadno. Moeto ni cucli ni sise sakase dzabe gi zemav. Pumpa za nos, cesel,toplomer za doma i za voda ic pa ne trebaat

На nevermet18 и viva.la.vida им се допаѓа ова.
  8. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Бебифон е или најнепотребна или најпотребна работа. Јас сум во стан отворен систем, нема врати, само од спалните. Кога ќе ја легнам во спална јас и во дневна да сум ја слушам (со отворена врата од спалната). Ама ако ти е поизолирана спанлата и ако го легнуваш бебе у спална ќе ти треба. За дневни дремки поише треба него за ноќе.

На Pacient srna и viva.la.vida им се допаѓа ова.
  9. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Бебифон ако е во друга соба или на различни спратови. Мене не ми треба, се е отворено па и во друга соба се слуша.
    Релаксаторот мене ми се џабе фрлени пари. Се користи кратко,само дури е новороденче до кај 3 месеци најмногу стоеше, после досадно му беше. Најмногу од се ја искористи подлогата за на под, а и таа можи од 2 месеци некаде. Еве уште во неа си лежи, се врти .

На kostovaivana, nevermet18, sani99 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    1.420
    Izvini sto se nafrluvam vo muabetot.. Od kade ja kupuvas podlogata? Vo plan sum da zemam sega za brzo vreme da si lezi

11. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Незнам душо јас уште сум со сталакот 6м е стабилен ми е само што проблем веќе го ја мијам одпозади легната не ја бере во коритцето тесно и е:rofl:

12. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Од Енци менци ми е купена. Не можам да ја најдам моментално на нивната страна, но ги има во секоја продавница за бебешка опрема.
    Screenshot_20211110-103624.png

На viva.la.vida му/ѝ се допаѓа ова.
  13. viva.la.vida

Се зачлени на:
    5 декември 2011
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    307
    Заклучок: не им верувајте на списоците од продавниците за тоа што е потребно за новороденче :D:D:D

На iamnotaquitter, Hristinakiki02, kostovaivana и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.960
    Допаѓања:
    10.056
    Да се надоврзам на муабетот. Ќерка ми е 3 месеци, до сега не сум употребувала: бебефон, столче за хранење нормално, термометар за вода, стерилизатор за шишиња, сталак за када, на маса ја ставаме кадичката, гнездо, музичка вртелешка, кенгур сега почнав, чај за грчеви, перница, ракавица за бањање.
    Најупотребувано до сега ни е аспиратор за носе, чешле, пресоблекувална и мрежичка за кадичка за бањање. Релаксаторот од 2 месеци почна да и е интересен.
    Ако си во можност земи си креветче со механизам за лулање, спас е да не успиваш во раце.
    Мој совет за облека, не купувај многу 50ки, одма ќе ги израсне. Јас имам цела ќеса омалени, необлечени. Подобро земи си 56ки.

На nevermet18 и viva.la.vida им се допаѓа ова.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    @Tea SK сори шо упаѓам во муабет, па и во несоодветна тема, ама морав.
    Зошто аспираторот најискористена работа кај 3 месечно бебе? Толку имате проблем со секрет? Оти ако нема, не се употребува, знаеш?

На Oneo и Autumn Love им се допаѓа ова.
  16. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Вртелешка над кревет е многу корисна. Пред се, да следиш развој, дали прати со очи и треба да бидат шарени, а не во неутрални бои. Со нив е најлесно да се следи. За успивање исто така помагаат.
    И секако корисни се за развој на моторни вештини.

Последна измена: 10 ноември 2021
    На Oneo и IRBBB им се допаѓа ова.
  17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.960
    Допаѓања:
    10.056
    Има секрет, почна уште на 3 недели. Сега додуша се намали последниве недели. Педијатарот рече слободно да влечеме со аспираторче.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.960
    Допаѓања:
    10.056
    Има обрач над релаксатор со шарени играчки. Сега и подлога ќе и земам. Не сакам да и виси ништо над нејзе додека јас спијам, шубе ми е.

19. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.383
    Допаѓања:
    6.110
    И јас вака на почеток со отворени врати, па не зборевме и не мрдавме со мм цело време ко ќе спие, седевме ко укочени со телефоните во дневна :drunk:.
    После си ја наместив камерата, затворив врати и ако ништо друго можев да седнам да јадам на пр. без да се мислам дали ќе се разбуди на секое шушкање (а се буди).

И плус пред некое време ко го заспав навечер, го гледам дечкото се сврте во спиење и со носот в душек :drunk:.
    Па за кратко почна да кенка дека не можеше сам да се намести.

Така да од мене едно големо ЗА камера (не само бебифон), секако ако ви спијат бебушите во различна соба, а верувам дека нема постојано да седите до нив.
    Секако најмногу зависи од детето и од ритамот што ќе го воспоставите.

На pamelche, IRBBB, kostovaivana и 2 други им се допаѓа ова.
  20. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.401
    Допаѓања:
    4.951
    И јас потврдувам за сталак, ако не беше тој ќе требаше на маса, а масата дрвена па се лизгало не се лизгало сега како што мрда со си корито ќе заминеше, вака на сталак нема каде да оди коритото...плус спас за кичма

Бебифон немав до 3 месеци ама бебе посекако во дневна на гарнитура спиеше не ми ни требаше за денски дремки...навечер немаше ни ред па не ми недостигаше...е сега јас живеам во куќа и спалната ми е едно ниво под дневната, можам да поминам со отворени врати пример на лето...ама кога го купив беби фонот сфатив колку ми е корисен...на мира можам се да завршам во дневна во кујна да не морам да трчам насекое до спална или да ладам со отворени врати на зима кога се грее...ама ако живеете во стан на едно ниво не гледам голема корист

Некој пиша погоре играчки над креветче дека се многу корисни...никогаш не купив...сега после и не стигнаа на ред, ги заборавив...моево ако имаше играчки никогаш не ќе заспиеше, се ќе му беше поинтересно :D...значи зависи од бебето

На Oneo, IRBBB, Tea SK и 2 други им се допаѓа ова.