За почеток земи едно стаклено шише од најевтините колку да имаш шкртнато на листата . Ако сте си на доење и тоа може нема да го искористиш. Во меѓувреме разгледај си кое шише би го купила ако имате и ад, па ќе си земеш, да не фрлаш пари унапред. Вода не се препорачува до 6 месеци да пие бебуш, се си внесува преку млекото, било ад или мајчино. Лажиче ќе ти треба за пробиотски капки, силиконско меко да е на чико имаш 350 ден мислам дека е. Цуцла ние користиме на томи и типи и не сме смениле до сега.
Nikakvo, jas iam 2 doma za dzabe...edno so pumpata u komplet,drugo od sto slusav da sum imala medela calma cucla doma i sisinjata i cuclata neiskoristeni. Gi imas vo sekoja apteka ne frlaj dzabe pari
Авент 120мл со цуцла 0+. Јас едно такво купив, за старт е доволно мислам. Малку побрз проток има, dr. Browns шишињата се со побавен. И само млеко, вода не се дава.
Мене 10 ми се доволно, секако се пушта често машина за бебе. Не купувајте беспотребни работи, како пумпа, шише цуцли, јас купив се од ова, ништо не употребив. Две имам. Пумпа никогаш не ми затреба, цуцла не прифати првото, на второто не ни пробвжав, а шише никогаш не дадов. Според мене за тоа нема потреба пред време да се купува. И да затреба може да се купи веднаш.
Кој има вовлечени брадавици пумпа и те како ке е од корист. Или ако има вишок млеко. Ама може подоцна да се купи ако треба тоа си во право. Пумпа и попотребна е од шише за доени деца.
Потврдувам. 7+++ е синко, уште ја користам пумпата, не ќе преживеев без неа. Од сѐ што купив, шишиња, цуцли, облека, опрема, средства и триста тракатанци, пумпата ми е најискористената работа.
Јас не ја купив од почеток а сум требала. Имав и јас триста тракатанци а пумпа подоцна купив. Мислам дека да имав пумпа ке немав потреба од силиконски.
Пza Па затоа реков, не мора да се избрзува со купување пред време, се е достапно и може да се купи по потреба. Јас на пример за џабе ги купив и пумпа и шишиња и цуцли, може на некоја мајка нема да и бидат потребни како мене, а нормално дека на некои мајки ќе им бидат неопходни, се е индивидуално.
Мајки кои сте породени крај на март, почеток на април, како ги облекувавте бебињата? Во колку слоеви да го облекувам? Како да го облечам за изнесување од болница? Што ми е најпотребно?
Jas se porodiv pocetok na april, bebe izleze vo bodi na kratki,corapi,spihozna,kapce i kebe vo trabsporter. Doma imavme parno pusteno ladno bese,a nea ja oblakav vo bodi na kratki i spihozni so corapcinja pod niv. Kapa ne nosese doma. Pokriena bese so jorgance. Bodi na dolgi i oblakav posle banjanje mada mislam deka mozda mnogu bese. Se ova pamucno. Znaci bodinja na kratki/dolgi,spihozni,corapi toa od obleka ti treba. Na pocetokot dosta vreme spie taka da groto od denot ti e plus pokrieno bebeto,a koga ne e ke e kaj nekogo vo race
Јас се мислам за почеток-средина на март што да земам за изнасање од болница Тој период е баш непредвидливо, може да има снег а може да биде и 15 степени
Па истото што пиша Срна погоре, боди, шпихозни, евентуално капче и покриено со ќебенце во транспортер. И да има снег нема во скафандер да го ставиш пошо ем е мало ем не е безбедно така во транспортер да се вози.
Мамички, ајде некоја мамичка ако може и сака да ми направи список што се е потребно од ситни работи како шишиња цуцли, аспиратори, термометри, колекции, прашоци, помпа за измолзување.... За една недела сум на прво цтг и се мислам дека може скоро ќе станам мама бидејќи сум со абдоминален серклаж. Од големите работи и од облека имам се...
Еве што имам јас и што мислам дека ти е доволно за почеток не трупај ствари ако треба ке си докупиш. Шише не купив има со секоја пумпа за одмолзување и шише јас имам на чико рачна задоволна сум. Цуцла имам на авент одат по 2во паковање. Купи си ланолин крема за брадавките ке ти треба на почеток. Аспиратор за носе имам што се влече со уста, прашок одбери си каков сакаш сензитив, колекција исто одбери каква сакаш само да биде една иста да не биде гел од една фирма шампон од друга туку една иста,јас имам на уријаж задоволна сум,пред тоа имав мустела ми ја сушеше кожата повеќе. Термометар дигитален исто има повеќе фирми јас веќе имав стар со стрелка ама си брка работа. Со лесно мајка
- Топломер телесен- јас имам Chicco супер е и плус за вода. - Тетра пелени- 10-15 - Памперси - Крема за пеленска регија - Купка за бањање (Еуцерин, Бекутан, Веледа...) ствар на вкус, најдобро е да е маслена. - Бањарки - Ќебенца - Газички - 70% алкохол и бивацин за папок, стапчиња за чистење уши - Цуцла (ако планираш да му даваш) јас купив од Авент - Ножички за ноктиња - Корито за бањање - Аспиратор за нос (јас користам Носко) - Чаршафи со ластик, шпихозни, боденца, капи, чорапчиња, нешто зишско за надвор, јакниче некое, вреќичка за спиење. - Ланолин за брадавици - Детергент за перење (Фрош, Персил, Виолета се најчесто фалени) - Лажички можеш, а не мораш пред време (babylove се баш фини) - Влажни 99% вода, но поубаво е да го миеш со вода, а влажниве за надвор. - Прекривка за дожд за количка * Опција, ако мислиш дека сакаш силиконски брадавици, но подобро да почекаш, да видиш дали има потреба. Најмногу ги фалат на медела. * Опција, јас моето додека не му падна папоче го бањав со babylove тупфери, ми беше страв директно под вода. Такви се големи, специјално наменети за бањање. * Шише имај некое предвид, но немаш потреба одма да купуваш, ако ти е на доење не се дава вода, џабе ќе ти седи. Пумпа за одмолзување исто ќе видиш дали ќе ти треба, не фрлај пари пред време, но имај некоја предвид, после само да ја купиш по потреба. За тело мачкање млеко и сл, види што ќе ти каже педијатар, зависно од тип на кожа.
Не знаев во која тема да пишам, но да ми препорачате практичен ранец каде би собирало се што е потребно за бебе, од пелени, шишенца, алишта за пресоблекување понатаму и храна, да нема потреба на излегување со бебе да носеме торбици/ќеси. Некој што би можел да го носи и мм и да се закачи на количка. Ги гледав тие од kikkaboo, околу 2000 денари, па дали се квалитетни оти не ми се баш евтинки.
Ние го имаме овој https://m.facebook.com/kidslandmkd/...698417/?type=3&source=48&refid=52&__tn__=EH-R Собира сѐ, го користиме и за патување дури од шо собира доста работи. Ама за секојдневна употреба не е. Значи да ставиш внатре само пелени, шише и влажни џабе е да го влечкаш празен.
Јас имам мала коцкаста торбица заедно со количката што доаѓаше и сосема ми е доволна за до ваму таму еве веќе 6ти месец ќе тераме. Во почеток и нема нешто многу да шетате. Имај си помала торба за почеток па ако ти треба ќе си земеш и поголема
Таа со количката ми е многу мала, ништо нема да ми собере во неа. Затоа барам нешто поголемо што ќе може да го користам и понатаму. И да не шетаме, со нашите нема да бидеме во ист град, па некогаш кога ќе одиме на еден ден да ми собере се.