Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    633
    Допаѓања:
    186
    А шишенце за во болница треба ли?
    И дали во болница треба да се носи купка и шампон за бебето или таму си имаат? Ова за на ГАК прашувам. И колку тетра пелени а колку шведски треба за во болница и воопшто да имам купено за почеток?

2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.087
    Допаѓања:
    220.895
    За гак мила ќе ти каже некоја друга мама бидејки јас сум во странство. Знам дека треба шампонче и пелени а за шишиња не во болница.
    Јас земав неколку колку за почеток да имам ако дете цица нема да требаат многу шишенца ако не цица ќе докупувам.

3. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    Постелнината ја земав од ситимол(не се секавам како се викаше продавницата), а содржи оградица+јастук+јорганче+долен чаршав.
    Земав само едно стаклено шишенце од нук, со силиконска S-цуцла кое го земав за секој случај чајче против стомачни грчеви да му давам.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.797
    Допаѓања:
    202.773
    За ГАК ти требаат само марамици, пелени, евентуално крем за газето. Друго ништо. Ќе го избањаат еднаш, ти нема да можеш, немаш каде, а и не верувам дека ќе си способна да го правиш тоа, бидејќи сама ќе бидеш со бебето. Ад млеко даваат со шприц додека не фати да цица, после буквално сте препуштени сами на себе до излегувањето.

5. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    48.343
    Пoстелнини сo oгрaдицa, јaстуче, јoргaнче имaш убaви вo стружaнкa.
    Цуцли лaжливки и шишенцa имaм нa тoми типи и сум презaдoвoлнa бебуш сaмo нив ги сaкa. Ги имaш вo бебе супер мaркет. Зa пoчетoк ти е дoвoлнo пo еднo шише и цуцлa пoсле ќе видиш дaли ќе ги сaкa бебе.
    Инaку лaжливкa му дaдoв прв пaт кoгa имaше 8 денa, a шишенце oд сaм пoчетoк бидејќи гo дoхрaнувaв сo aд.

6. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Zenski mene mi ostana uste samponce za banjanje, neznam koja kolekcija da ja koristam. Nivea ne mi ja preporacaa vo apteka, pa se mislam za mustela. Sto ke koristite vie? Sto mi e potrebno od mustelata? Vidov imaat tolku razl vrsti samponi, kupki itn, se zbuniv neznam sto da zemam.
    Krema za gazeto isto neznam kakva da koristam... Pavloviceva originalna? Skapa mi e na mustela 8 evra 100gr.
    Od bolnica preporacuvaat mackanje so bademovo ulje posle banjanje barem prviot mesec. Ke kupam i toa.
    Pampersi da zemam edni, vlazni maramici isto i koritce ostavivme za na kraj, da ne pravi guzva od sega.

7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Jas za gazeto samo pavloviceva original. Zemav i drugi, no od ovaa najzadovolna sum. Vlazni maramici ne koristam, samo koga sme izlezeni. Ne se preporacuvaat za cesta upotreba. Ja brisam so pamuk natomen vo voda topla. Moze i so parcinja od tetra pelena. Kozmetika koristam na eucerin maslenata i samo toa, nisto drugo, niti mackam maslo ni krem, super si e i vaka. Ne kupuvaj se predvreme, ene gi eden kup raboti stojat dzabe od sto sakav se da imam. A ķoritceto mi e najgolema greska. Zedov anatomsko 2500 denari i od tolku delovi vnatre za potpiranje, za sedenje drn drn...nema mesto bebe kaj da stavis. Za se drugo ima mesto :) Pa sega ja banjam vo najobicno

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Не ти треба многу козметика, што помалку толку подобро. Јас за газето земав Weleda Calendula од невен и сум многу задоволна. Не мачкам секој ден, од време на време или кога ќе забележам дека му се вцрвенува газето. Од едно мачкање поминува. Е сега и таа е малку поскапа, 75 мл е околу 11 евра, ама ептен бавно се троши, ко што ми се гледа до годинка ќе имам од неа. ;)
    За бањање земав на Хип 2во1, благ е и убаво мириса, ама и од тоа не користиме често т.е. еднаш во три бањања. :)

9. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Fala vi na odgovorite mami!
    Vo bolnica rekoa ulje za glavceto i telo posle banjanje da ne se susi kozickata.
    Za eucerin pa mi rekoa posle godinka, do togas ne.
    Za vlazni ne planiram cesto da gi koristam, tuku ke montirame nova cesma vo kupatilo, bas za bebe banjanje ima mlaz, kako tus e, pa ke mieme gaze koga sme doma. Taka najlesno nekako mislam ke mi bide.
    Mustela edna ke zemam i pavloviceva pa ke vidime ponatamu kako ke bide. Ke koristam po potreba.
    Za koritce i jas mislam obicno i eden bokal za polivanje ke zememe. Sekoj dodatok mislam deka e visok, polesno sum gi banjala vnucinjata na raka dodeka gi drzam.
    So garderoba i oprema sme zavrsile, uste ova i da se frlam na perenje peglanje i spremanje torbica :)))

10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.087
    Допаѓања:
    220.895
    Жени од искуство сакам да ви споделам да не фрлате пари за се и свашта што ќе видите и што ќе ви кажат.
    Еве, скоро секоја мајка одпосле се соочува со проблемот и јадот фрлање на работите земени без везе.
    Само едно знам, секој си се раководи по негови желби и секој знае што е најдобро за неговото бебе.
    Секој е приказна за себе, ќе се изнаслушате милион работи од тоа што треба а што не треба и секој различно ќе ви кажува.
    Вие пробајте и видете што вам ќе ви одговара и на вашето бебе пред се бидејки секое бебе си е приказна за себе и на секој организам одговараат различни работи.
    Како за сам почеток во треба
    Неколку пелени
    5 6 шпикозни помала величина
    5 6 бодиња
    2 3 чорапчиња
    2 3 капички
    2 3 ракавички
    Памперс
    Крем за мачкање
    Крем за бањање
    Една играчка за 0 плус на мелодија
    2 кебенца
    Топломер
    Количка
    Коритце
    И тоа..
    Не фрлајте пари за се и свашта бидејки како расте беба и се поголеми трошоци, најпрвен видете што сака вашето бебе па потоа купувајте што е потребно.
    ;)

Од козметика препорачувам валеда, скапа е да но најдобра и кога ќе го земеме фактот дека се става скроз малку трае со месеци и месеци.

На kalinaka, Mari-Ja и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  11. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.248
    Допаѓања:
    2.239
    Мамички кој е од Куманово да ми пише бутик за облека за дечулиња кај може да купам за бебче и исто кај се продава опрема за бебе, креветче, количка, релаксатор?

12. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.131
    Допаѓања:
    2.716
    Butik Dijana, jas poravuvav super krevetve od tamu.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  13. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
  14. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Mamicki, od kade ja kupuvavte najgolem del od oblekata I opremata vo Skopje? Jas ne sum od Skopje pa da znam koga ke mi dojde denot na kade da fakjam. Kade se cenite ponormalni?

15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.677
    Во Стружанка имаш квалитетни комплетчиња за бебиња. Јас од таму планирам да си купам здравје кога ќе почнам да купувам. А за колички, креветчиња имаш Локо Кроко, Енци Менци... Е сега можеби ќе звучам глупаво, но не знам дали тоа Чико е истото Енци Менци или?

16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Kvalitetni i ubavi i so normalni ceni imash vo Tritex ( ramstore trgovskiot i city moll) od tamu zemav mnogu rab mn ubav materjal i epten shtosni ( gi imash na fb, ama nemaat na fb od cel asortiman sliki)
    Vo Loco Croko (Kisela voda) imash isto taka ubava i eftina garderoba, krevetcinja, dusheci, tasni, postelnini itn ( bukvalno sve za oprema za bebe) i ceni eftini.(na fb vidi)
    Vo Baby blue isto taka imash eftini kolicki, transporteri, duseci, postelnini itn. ( garderoba nema kaj niv)
    Sitnici od tetra peleni,, ligavcinja i sitnici imash vo Jambo ( pa i eftini bodenca po 120-180den top se).
    Isto taka naj fraerski i ubavi pa i eftini imash vo LC Waikiki buticite.
    Jas od ovdeka imam sve iznakupeno i sum zadovolna, ceni normalni i em kvalitet, em fraerski modelcinja :)
    Ima i drugi nekoj butici, ama na ovie sega mi tekna samo od kaj imam kupuvano. Mi ostana ushte kolicka da kupam i zdravje ke e od Loco Croco ili kd Baby Blue.
    So lesno bremenosta i so merak kupuvanjeto da ti bide :inlove:

На Elen4e_sonce, Lolipop23 и Libra88 им се допаѓа ова.
  17. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    4.045
    loco croco imas prodavnici na 3 mesta ( gorce, kisela voda, ilinden) spored mene gorce im e najsnabdena , imas tamu bukvalno se, potoa struzanka , pamuk pale vo trgovskiot vo beverli isto bukvalno se imas od obleka, postelnini...za bebinja isto dosta imas i vo waikiki kako bodinja, corapcinja, pantaloncinja..mnogu ubavi a so pristapni ceni.

На Libra88 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    37.153
    Јас за мојата принцеза купив: памперс 2,5-5кг 43 парчиња, павловичева за бебе оригинал, јекодерм, влажни марамици канбебе, две шишенца и две цуцли лажливки силиконски, три капчиња, 4 панделки, 2 пара чорапчиња, 1 пар ракавички, 4 лигавчиња, 4 боди, 1 шпихозни, ќебенце, комплет постелнина со ограда, креветче, пешкир обичен, четка и чешел чико, ноктарче томи типи, чепкалки за уши септона, бекутан 2 во 1 т.детергент и омекнувач, хип 2во1 шампон и купка, фустанче. Нешто е доволно, нешто не е. Со облека не сакав да се расфрлувам бидејќи брзо растат а трошокот е голем. И онака за наш ќеиф е повеќе облека, тие ништо не разбираат па повеќе би сакала да штедам дека се поголемо се повеќе ќе разбира и ќе сака ќе бара. Транспортерот и релаксаторот скроз ги исклучив од купување, па ако има ептен потреба ќе купам или едното или другото.
    За мене купив торба, влошки со мрежа, влошки за гради, ми остана да купам уште градник за доење. Знам дека се потребни уште многу други работи ама се водам од тоа што порано не имале ни посебен градник за доење а не пак нешто друго како спаваќа или пижами за доење, ланолин маст за брадавици и ред други работи. Од сето тоа се одлучив само градник да купам кој и онака е прилично скап од 400 до 600 денари а не е направен од злато што се вика.
    Не сум некоја штедлива личност ама не сакам да претерувам.

На Mari-Ja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    2.242
    Ланолин обавезно ќе ти треба, градникот у старт нема шанса да го облечеш, најчесто многу болат брадавиците и смета било што врз нив :)
    Инаку, од мое искуство, шпилхозните најбрзо ги надраснуваат, поубаво е да земеш онакви комплетчиња бенкица со панталончиња затоа што во старт обавезно еден дел од истите или ќе е бљуцнато горното или ќе протече пелената на долниот дел... И исто така и да се малце поголемки не е страшно, не плива бебето во нив многу.
    Од бодиња земи си повеќе јас трчав докупував у средина на зимата, и да се бројче поголеми нема проблем, јас секогаш имам поголем број перено/пеглано и спремно за употреба, па ако снемам од овие кои се точни со величина за еден ден не е страшно и да е поголемко.

Инаку за релаксатор и така и така.. Но транспортер за превоз во кола задолжително! Бебето не е безбедно на ниеден друг начин освен во специјално седиште. Препорачувам да си купиш седиште 0-25 на кое му се мести положбата за лежење и е погодно за бебе, долго време ќе се користи и не екстремно поскапо од обичен транспортер. (ова доколку имате кола,а за секоја друга опција транспортер.. баш скоро читав дека про нагло кочење бебето не е безбедно во ниедна положба освен во специјално седиште свртено контра правец на движење затоа што сеуште не можат да ја држат главата и може проблем со вратот да настане)

Исто би земала и плус кебенце потенко и долни чаршафи за ако се намокри/измочка...
    Генерално јас препорачувам вреќичка за спиење, откако почнав да ја користам можам поубаво да спијам - не се будам на секоја минутка да проверувам дали бебо се открил, за разлика од неа плик-кебенцето не ми беше практично зашто бебо многу риташе од грчевите како помал и некако чудно го ротираше кебето околу лицето и ми беше страв да го оставам така.

Мене кичма ми спасува даската за повивање, и многу маки ми спасија и подлогите за повивање зашто бебо како помал обожаваше да мочка на менување пелени :)

Се надевам моево излагање ќе помогне некому :f:

Едит: Тетра пелени заборавив да напишам не можам ни да набројам за што све ги користам

Последна измена: 4 април 2017
    На sofi2107 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.087
    Допаѓања:
    220.895
    И повеќе од доволно е верувај.
    Изнакупив се и што треба и што не треба и пола од тоа заврши во канта а беше доста трошок.
    Убаво си смислила, што треба еве го кај е ќе се купи не избрзувај бидејки не знаеш што ќе ти треба а што не.
    Според мене не купувај градник додека не се научите на цицање, ако е потребно подоцна ќе земеш.
    Од облека 4 бодиња и 4 шпихозни се сосема доволни, мерак е и за фустан знам ама размисли дека на тоа бебе штотоку родено нема да има потреба од фустан ни најмалку туку напротив нелагодно ќе се чуствува.
    Можеш да му се земеш фустан од 3 до 6 месеци, нека пркне малку па ќе се радувате :).
    Сепак твоја одлука си е тоа ова е само совет и мислење.