1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    37.153
    Многу ми е тешко да дадам пари за градникот ама најмногу ми е за да не се шетам дома без градник. Со мм живееме сами ама тие 40 дена ќе седам кај неговите, демек да ми помагале и да ми е полесно, а никој не сфаќа колку само потешко ќе ми биде некој да ми се меша, да слушам бабини деветини, да не можам гола да шетам низ дома ако сакам, да дојам кога сакам и некој да ми виси над глава.
    А за фустанчето баш такво го зедов од 3-6 месеци, ептен ми беше мерак за него си викам да го земам додека го има, толку ми се засвиѓа што мислам дека би го купила и да не бев бремена.

На Elen4e_sonce и vitamina им се допаѓа ова.
  2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.087
    Допаѓања:
    220.894
    Тоа и не е баш добра идеја.
    Првата недела ке бидеш буквално изгубена, болки, несоница, проблеми со гради итд итд. Добро е да си запоезнаена со тоа.
    Ајде свекрва во ред ама свекор никако.
    Најдобра опција би ти била да дојде свеки кај вас или мајкати барем првата недела па после се е полесно.
    Градник сигурно нема да ставиш бидејки боли да не се лажеме, а и целата таа процедура е тешка низ која ќе поминеш. Ќе ти треба воздух и луфтирација а покрај толку народ во туѓа куќа не верувам дека и баш ќе се осеќаш пријатно.
    Тоа е мое мислење базирано на мои искуства секако.

На kikin, Saraa, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    2.242
    @gjoker4e Потполно се согласувам!
    Мене во почетокот ме нервираа само на гости кога ми доаѓаа двајцата, па дали имам млеко па зошто имам/немам, па како го држиме бебето дрн дрн.. па предавања за доење па чуда... Колку бев под стрес уште таа нервоза ми фалеше!
    Сами со сопругот најубаво е,ем мирна глава нема никој да ви се меша,секако и мала помош од страна..

На Lolipop23 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    Bez lanolin i transporter nikako...osobeno lanolinot ufff me spasi toj

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.087
    Допаѓања:
    220.894
    Јас сум задоволна од релаксатор.
    Почнавме да го користиме максимум. Бебе се ниша на него и ужива.
    Плус бонус играчкиве на него што се колку само и се радува.
    Супер справа би рекла за бебе.

@gjoker4e не смееш да го изнесеш од болница со дома со кола без транспортер.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    327.063
    Ке си јадете казни од полиција па пет пати повеќе ке ви се наплати транспортерот него ли првичната цена

За ризикот кој ке го носи бебето кај тебе во скут дур се возите несакам ни да помислам

На mssuniquee, sofi2107, PUPICA и 4 други им се допаѓа ова.
  7. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Transporterot i toa kako mi se najde i za prvoto a i sega,relaksatorot zavisi od deteto,prvoto so 6 nedeli spiese vo nego denski a poslem ne sakase da go namirisa,sega bebeto gledam si uziva lezejki vo nego .Vo odnos na alistata kupov samo dva para spikozni i tri bodi imav od prvoto dete nekolku i gi koristam toe banalno e da se davaat mnogu pari za kratok period,e sega koga e prvo dete mi se cini i kefot e pogolem i roditelite kupuvaat i nepotrebni raboti.Sinko od kako potporasna vidov kolku gluposti sum kupila i nikigas ne najdoja primena.

На victoria му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Мамички, некој читам ги спомнуваат тетра пелените и оние шветски пелени за новороденче, а некои не. Како стојат работите денес, неопходни се за новороденче и тие, или само на памперси да се ориентирам?
    И да... колку по број отприлика бодиња, шпикозни, бенкици ќе ми требат за почеток во првите 40 дена?

Последна измена: 19 април 2017
  9. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Velat deka e zastareno koristenjeto na tetra I svedskite peleni, jas gi koristev do pet meseci, bebeto se rodi sitnicko, pa pozgodno mi bese za drzenje vo race so peleni, mada I da bese pogolemko pak ke koristev, steta nema sekako.
    Benkici mozes voopsto I da ne kupuvas, jas kupiv no si ostanaa taka neiskoristeni. Kupi si bodinjakoi celosno seraskopcuvaat, tie se najprakticni, barem 5_6 zemi pomali, I dve tri pogolemki. Spikoznite se mn prakticni od pricina sto celosno e obleceno ne mu e golo polovinceto, vo princip nosat bodinja neli no pozgodni se spored mene. Kupi I 3/4 para. Zemi si tri cetiri para od onie dvodelni so se, I mislam deka e dovolno. Ke ti nosat I na povojnica, ligavcinjata spored mene se najpotrebni kupi si 10 sekako. Kapcinjata se dzabe. Rakavicki mozes da si zemes dva tri para. Corapcinja cetiri pet para. Banjarka edna ili dve, kebenca barem dve, za sisinja I cucli, pred da se rodi bebeto smetam deka nema potreba da se kupuvaat, za toa otom potom.

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    А ова.. Аспиратор или пумпица за носето, што е подобро?

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.797
    Допаѓања:
    202.773
    Аспиратор. Nosefrida, или Носко. Овој вториов на правосмукалка се прикачува и супер вади се'. Не е јак многу, иако така изгледа.

На PUPICA и Natasa. P им се допаѓа ова.
  12. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Jas kupiv aspirator.

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Ме интересира дали вреди да се купи ваква кадички со ногарки. Дали имате позитивно искуство или за џабе дадени пари :) 571_12548894_775232895944031_1558915419336007133_n_thb.jpg

14. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Мене ако ме прашаш,џабе фрлени пари.
    Најпросто,најобично си купив од Пластичарска.
    П.С.Јас ако се прашувам,најнеопходно од опрема покрај количка е маса/подлога за пресоблекување.
    2+7м е синко,уште ја користиме.
    Невиден спас за кичмата на мајката;)

На Natasa. P, Saraa, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    327.063
    Купи си тетра неколку.Немора за повој туку да постелиш кај што ке легне бебето.Јас ги носев со мене секаде на гости.Место директно на туга перница,кревет..постилав прво тетра па го легнував бебето

На manako1 и Natasa. P им се допаѓа ова.
  16. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    48.343
    Купи си тетра ќе ти се најдат за бришење на бебето, за покривање, за под главчето, за кога ќе го држиш јас обично ставав тетра на рамото за ако блуцне, а за широк повој не ти треба, тоа веќе никој не става.
    Во однос на аспиратор за носето јас имам на Исомар, на ист принцип како фалената носефрида но доста поевтин, јас сум задоволна, буквално вади се од носето, но тоа не ти треба за почеток кога ке потпорасне малце бебето :)

На kikin и Natasa. P им се допаѓа ова.
  17. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.131
    Допаѓања:
    2.716
    Јас имам слична и да ти кажам одлична работа е за мене.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Првите неколку месеци ми вршеше работа,добро е за да не се ведниш
    После породувањето нормално грбот ме убиваше и ова корито ми олеснуваше
    Ко почна дете да прета во када ја бањав

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Секако дека за почеток би било олеснување, но малечки се, многу кратко се користат. Знам на внук ми таква му зедоа, речиси нова стои. За 2-3 месеци мораше поголемо коритце. По економично ќе ти биде поголемо да купиш уште на почеток и да си го користиш подолго.

На НаталиЛили, PUPICA и kiki_riki им се допаѓа ова.
  20. MissDaisy

MissDaisy Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    217
    Ме интересира дали пумпа за измолзување треба да се купи уште пред да се роди бебето или не? Кога е најдобро да се купи? Исто така за цуцлите лажалки и шишенце дали треба уште од старт да се купат? За цуцлите лажалки кои според вас се подобри, силиконските или тие од каучук?