1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.192
    Допаѓања:
    5.745
    Можеш ако најдеш плетени и од локални продавнички, само види да не боцкааг и да се пријатни на кожа. Не порачувај online такви бидејќи нема да знаеш какви се.

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Тоа апсолутно, се откажав од онлајн купување после две лоши искуства.

3. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    770
    Истото ко јас да сум го пишела само моето ќе е јануарско на почеток ако издржам до сеа и ништо не ми се бендисува или ми се претенки и кичести или скафандер ко космонаут мислам ќе ми е незнам што ќе правам само дебело волнено ќебе имам.

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    6.656
    Јас засега имам купено/планирам да спакувам
    Потенко памучно комплетче од овие со 5 дела што се.
    Боди на долги
    Чорапчиња
    Плус за резерва хулахопки, плишани шпихозни, екстра капче за со шпихозните, меко кебенце како со крзно и едно ептен меко имаме како скафандерче памучно.

Од сето ова кога ќе го облекуваат таму (или јас го облекувам???) во зависност од времето ќе решаваме што ќе носи. Сепак во февруари знае да има и денови каде температурата е и околу 10+ степени.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    И јас си кажувам февруари, камо да се издржи дотогаш, ама ми е страв да не ме изненадат порано, па сакам да имам повеќе опции. Овие обичниве сетови ми се повеќе за касна пролет/есен, а февруари знае да биде стварно ладно. Плиш мразам, на себе не поднесувам, не па на бебе. И на крај изгледа ќе земам и обични и плетени, па нека одлучат сестрите во болница што да им облечат, може и ќе ме поднаучат нешто.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Може да биде +10, ама и -15, ептен е бош период. Затоа изгледа ќе требаат барем две опции, стварно не сум паметна.

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    6.656
    Баш за тоа и јас размислувам за две опции.

8. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Ова за од болница зборуваш? Не ти требаат хулахопки. Рачунај дека патот од болница до кола е 2 мин, во кола парно, од кола до дома уште минутка и дома пак на топло. Нема потреба да го облекуваш претерано, нема да измрзне во никој случај. Боди на долги и комплетче ти е доволно, плус со ќебенце ќе го покриеш.
    Едит: не се трупајте со сетови од 5 или 10 дела. Тие се ептен за новороденче, многу се мали, првите 2 3 недели само ќе ги носи. И плус скапи се. Купувајте од локални продавници, има доста поевтини работи, плус ќе ви дадат попуст ако купите повеќе работи. Бидете опремени со бодиња, бенкици и панталонки. Не се трупајте многу со шпикозни. Шпикозничките првиот пат ќе му се големи, вториот пат кога ќе ги облечете таман, а третиот пат веќе ќе му се мали. Плус не се практични за облекување.
    Ќебето за излегување до кола и од кола ќе ви служи, за дома ќе му држи многу топло. Земете си потенко ќебенце за спиење.

На ija и Tiny Love им се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    6.656
    Јас имам засега по 3-4 од сите типови

И тие со 5 дела, како блуза, пантолончиња (со ногавици и без), ракавици, капа/стегач и лигувче/марама.

2 пара памучни шпихозни, 2 пара плишани.

4 комплетчиња триделни - боди на долги во истите, пантолончиња без ногавици и горно како тренерка/дуксер.

Неколку пара чорапи, 1 пар хулахопки (за резерва рековме), неколку капчиња, неколку боди со долги, 2-3 со куси, вреќа за спиење и тоа сега воглавно.

За гардероба мислам сме таман. Па со поголемите работи треба да се почни.

Ова сето 50ки само 2, 56ки и 0-3 големина и физички се сите различни

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    5.322
    таман си за почеток, што ти треба ќе докупиш, бодиња не знам колку имаш може да ти фалат

11. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Jas fustance i kupiv na pufkata moja, pa kako bide neka bide. Za od dolu pamucno bodi na dolgi rakavcinja i pamucni hulhopcinja, od gore fustance (ke ja pokrie cela :lol:). Imam skafander ako e ladno mnogu, kako i kebence ako ne e mnogu ladno. Zasega toa e.

На Tess36 и ija им се допаѓа ова.
  12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.123
    Допаѓања:
    40.486
    Гледам дебатирате вреќа наспроти ќебе. Јас ќе го споделам моето искуство. Малиот буквално после 2-3 недели правеше ротации од 180 степени низ креветче. Значи го легнував на едната страна на креветчето, по некое време го наоѓав целосно изротиран (нозете кај што била главата претходно и обратно). Не ми беше јасно како толку мало успеваше да го направи тоа. И седнав еден ден до креветче да го следам. Успеваше да ги крене нозете и со залет како се спушташе се извртуваше (ова го повторуваше неколку пати и по некое време беше свртен целосно).
    Според мене вреќа е посоодветно прво зошто и посигурно ќе се чувствува така ушушкано и нема да може да прави вакви маневри, а и да прави нема да има ризик да се поклопи со ќебето. И од мое искуство за почеток може и целосна како шпикозни поленти ако ви е поладно дома, а за понатаму вреќа без ракави зошто стануваат склетчии и со ракав ќе се потат.

На 0ли, nevermet18, Tess36 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    770
    Каде успеа да најдеш толку мало фустанче?

14. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    https://instagram.com/bp.fashion.kids?igshid=YmMyMTA2M2Y=
    Od ovde. Cel komplet si naracav, im kazav deka mi e novorodence, i deka mi treba za od bolnica. Mnogu fini se, mi ispratija sliki so site modeli tolku mali i si odbrav i si naracav. :inlove:

На Ano, Tess36 и ija им се допаѓа ова.
  15. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Се согласувам со тебе. Не знам како се препораките кај нас, ама што имам блиски во странство, ми кажуваат дека педијатрите, ортопедите буквално им забрануваат покривање со ќебенце и единствена препорака се вреќи за спиење. И ми се нудеа да ми донесат (да не немало тука ), ама јас веќе си купив такви малецки без ракавчиња. Во стан ни е многу топло и мислам дека ќе им се таман. А да паничам да не се покријат преку глава или да се свртат и да висам по цела ноќ над две креветчиња, немам намера. Ќе ги научам да спијат во вреќи, без никакви тракатанци наоколу и точка. Гледам по инста кај нас ги натрупуваат креветчињата со гнезда, перници, мечиња, дебели огради. Се тоа убаво за сликање, ама не ми личи воопшто практично. Јас земав само едни претенки оградички, колку да не бутаат глава/нога во решетките. А претпоставувам дека тоа ќе го прават, со оглед на лумпувањево во стомак

На Ano, Lavica2602 и nevermet18 им се допаѓа ова.
  16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    5.737
    Пред да се родат маливе се убив од барање малечки за бебиња. Едноставно толку мали бројчиња нема. На крај нарачав од Carter's ама у друга држава ми стигнаа зашто немаат достава до мк. Има доста избор и на некст, може да нарачаш од таму со ризик дека ќе ти акнат царина и лежарина и чуда или преку џорџ кидс на инстаграм да ти нарачаат они со тоа што ќе ти ја наплатат дупло :D
    А баш има штосни, со патенти за менување пелена, различни дезени, има и тенки од муслин за лето.
    Види тука

На Discovery му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.980
    Допаѓања:
    4.792
    Тие што се по 10 парчиња мене никогаш не ми изгледаа практични. Или нешто нема да искористам или дел од комплетот не ми се допаѓа. Затоа по мене најубаво посебно да си земеш што ти душа сака.
    Во однос на топлина, ако е слоевито облечено не може да му студи, тоа се 5 мин дур е надвор, покриено е со ќебе, не се преоптеретувај. И најтенкото боди и шпихозни по долги да ги облечеш ќе го завиткаш во топло ќебе и капче и нема гајле.
    Реално фаќаш крај на зима па и јас мислам дека не ти треба скафандер пошто нема да сте толку често и долго надвор.
    Јас земав од зара нешто вакво лани за од болница, плетка е ама е 100% памук и не иритира и не поти, напротив памукот не држи топлина, само личи плетеново зимско. Боди на долги, чорапи, комплетчево, капа и дебело ќебе, во декември така излеговме.

Прикачени фајлови:

На Anaroz1, strelec231992, Leanne и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    837
    Ima li nekoj koristeno od gnezdata na Sitnik GTC? Ubavi li se?

19. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    837
    Da se preslusam glasno, pa kazete sto fali :) za dekemvrisko bebe

3x bodi na kratki (62)
    10x bodi na dolgi (62)
    4x spihozni pamuk (62)
    3x spihozni pamuk (68)
    2x plis spihozni (62)
    5x pantaloncinja so/bez nogavica (62/68)
    2x set kompleti benkica+ dolni so nogavica
    1x spihozni pleteni kako skafander
    10x corapcinja
    2x kebenca
    10x tetra peleni
    2x banjarcinja
    2x moc peleni
    1x carsaf lastik + 1 vodootporen
    1x postelnina
    4x kapcinja za nadvor
    2x komplet bluza so dolni ko trenerki podebelki ( izleguvanje za taa golema molitva)
    1x dxemperce so kopcinja
    1x dxemper bluza

Kozmetika weleda, termometar za voda, nozicki za noktinja, cucla za sekoj slucaj babylove, sise twistshake, pampers br.1 sleepy, tuferi, vlazni maramici babylove, tecen detergent...
    Krevetce, kolicka, koritce....

E za tie vitamini, probiotici ke cekam da se rodi, + aspirator za nose + termoforce+ nega za papoce)

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    6.624
    Освен ако знаеш дека е големо бебе, јас мислам дека треба нешто бар 56ка да имаш, 62 според мене е многу големо за новороденче. Ние стигнавме до 62 дури на 2,5 месеци.

На Milaa121212, Anaroz1 и pamelche им се допаѓа ова.