Можеш ако најдеш плетени и од локални продавнички, само види да не боцкааг и да се пријатни на кожа. Не порачувај online такви бидејќи нема да знаеш какви се.
Истото ко јас да сум го пишела само моето ќе е јануарско на почеток ако издржам до сеа и ништо не ми се бендисува или ми се претенки и кичести или скафандер ко космонаут мислам ќе ми е незнам што ќе правам само дебело волнено ќебе имам.
Јас засега имам купено/планирам да спакувам Потенко памучно комплетче од овие со 5 дела што се. Боди на долги Чорапчиња Плус за резерва хулахопки, плишани шпихозни, екстра капче за со шпихозните, меко кебенце како со крзно и едно ептен меко имаме како скафандерче памучно. Од сето ова кога ќе го облекуваат таму (или јас го облекувам???) во зависност од времето ќе решаваме што ќе носи. Сепак во февруари знае да има и денови каде температурата е и околу 10+ степени.
И јас си кажувам февруари, камо да се издржи дотогаш, ама ми е страв да не ме изненадат порано, па сакам да имам повеќе опции. Овие обичниве сетови ми се повеќе за касна пролет/есен, а февруари знае да биде стварно ладно. Плиш мразам, на себе не поднесувам, не па на бебе. И на крај изгледа ќе земам и обични и плетени, па нека одлучат сестрите во болница што да им облечат, може и ќе ме поднаучат нешто.
Може да биде +10, ама и -15, ептен е бош период. Затоа изгледа ќе требаат барем две опции, стварно не сум паметна.
Ова за од болница зборуваш? Не ти требаат хулахопки. Рачунај дека патот од болница до кола е 2 мин, во кола парно, од кола до дома уште минутка и дома пак на топло. Нема потреба да го облекуваш претерано, нема да измрзне во никој случај. Боди на долги и комплетче ти е доволно, плус со ќебенце ќе го покриеш. Едит: не се трупајте со сетови од 5 или 10 дела. Тие се ептен за новороденче, многу се мали, првите 2 3 недели само ќе ги носи. И плус скапи се. Купувајте од локални продавници, има доста поевтини работи, плус ќе ви дадат попуст ако купите повеќе работи. Бидете опремени со бодиња, бенкици и панталонки. Не се трупајте многу со шпикозни. Шпикозничките првиот пат ќе му се големи, вториот пат кога ќе ги облечете таман, а третиот пат веќе ќе му се мали. Плус не се практични за облекување. Ќебето за излегување до кола и од кола ќе ви служи, за дома ќе му држи многу топло. Земете си потенко ќебенце за спиење.
Јас имам засега по 3-4 од сите типови И тие со 5 дела, како блуза, пантолончиња (со ногавици и без), ракавици, капа/стегач и лигувче/марама. 2 пара памучни шпихозни, 2 пара плишани. 4 комплетчиња триделни - боди на долги во истите, пантолончиња без ногавици и горно како тренерка/дуксер. Неколку пара чорапи, 1 пар хулахопки (за резерва рековме), неколку капчиња, неколку боди со долги, 2-3 со куси, вреќа за спиење и тоа сега воглавно. За гардероба мислам сме таман. Па со поголемите работи треба да се почни. Ова сето 50ки само 2, 56ки и 0-3 големина и физички се сите различни
Jas fustance i kupiv na pufkata moja, pa kako bide neka bide. Za od dolu pamucno bodi na dolgi rakavcinja i pamucni hulhopcinja, od gore fustance (ke ja pokrie cela ). Imam skafander ako e ladno mnogu, kako i kebence ako ne e mnogu ladno. Zasega toa e.
Гледам дебатирате вреќа наспроти ќебе. Јас ќе го споделам моето искуство. Малиот буквално после 2-3 недели правеше ротации од 180 степени низ креветче. Значи го легнував на едната страна на креветчето, по некое време го наоѓав целосно изротиран (нозете кај што била главата претходно и обратно). Не ми беше јасно како толку мало успеваше да го направи тоа. И седнав еден ден до креветче да го следам. Успеваше да ги крене нозете и со залет како се спушташе се извртуваше (ова го повторуваше неколку пати и по некое време беше свртен целосно). Според мене вреќа е посоодветно прво зошто и посигурно ќе се чувствува така ушушкано и нема да може да прави вакви маневри, а и да прави нема да има ризик да се поклопи со ќебето. И од мое искуство за почеток може и целосна како шпикозни поленти ако ви е поладно дома, а за понатаму вреќа без ракави зошто стануваат склетчии и со ракав ќе се потат.
https://instagram.com/bp.fashion.kids?igshid=YmMyMTA2M2Y= Od ovde. Cel komplet si naracav, im kazav deka mi e novorodence, i deka mi treba za od bolnica. Mnogu fini se, mi ispratija sliki so site modeli tolku mali i si odbrav i si naracav.
Се согласувам со тебе. Не знам како се препораките кај нас, ама што имам блиски во странство, ми кажуваат дека педијатрите, ортопедите буквално им забрануваат покривање со ќебенце и единствена препорака се вреќи за спиење. И ми се нудеа да ми донесат (да не немало тука ), ама јас веќе си купив такви малецки без ракавчиња. Во стан ни е многу топло и мислам дека ќе им се таман. А да паничам да не се покријат преку глава или да се свртат и да висам по цела ноќ над две креветчиња, немам намера. Ќе ги научам да спијат во вреќи, без никакви тракатанци наоколу и точка. Гледам по инста кај нас ги натрупуваат креветчињата со гнезда, перници, мечиња, дебели огради. Се тоа убаво за сликање, ама не ми личи воопшто практично. Јас земав само едни претенки оградички, колку да не бутаат глава/нога во решетките. А претпоставувам дека тоа ќе го прават, со оглед на лумпувањево во стомак
Пред да се родат маливе се убив од барање малечки за бебиња. Едноставно толку мали бројчиња нема. На крај нарачав од Carter's ама у друга држава ми стигнаа зашто немаат достава до мк. Има доста избор и на некст, може да нарачаш од таму со ризик дека ќе ти акнат царина и лежарина и чуда или преку џорџ кидс на инстаграм да ти нарачаат они со тоа што ќе ти ја наплатат дупло А баш има штосни, со патенти за менување пелена, различни дезени, има и тенки од муслин за лето. Види тука
Тие што се по 10 парчиња мене никогаш не ми изгледаа практични. Или нешто нема да искористам или дел од комплетот не ми се допаѓа. Затоа по мене најубаво посебно да си земеш што ти душа сака. Во однос на топлина, ако е слоевито облечено не може да му студи, тоа се 5 мин дур е надвор, покриено е со ќебе, не се преоптеретувај. И најтенкото боди и шпихозни по долги да ги облечеш ќе го завиткаш во топло ќебе и капче и нема гајле. Реално фаќаш крај на зима па и јас мислам дека не ти треба скафандер пошто нема да сте толку често и долго надвор. Јас земав од зара нешто вакво лани за од болница, плетка е ама е 100% памук и не иритира и не поти, напротив памукот не држи топлина, само личи плетеново зимско. Боди на долги, чорапи, комплетчево, капа и дебело ќебе, во декември така излеговме.
Da se preslusam glasno, pa kazete sto fali za dekemvrisko bebe 3x bodi na kratki (62) 10x bodi na dolgi (62) 4x spihozni pamuk (62) 3x spihozni pamuk (6 2x plis spihozni (62) 5x pantaloncinja so/bez nogavica (62/6 2x set kompleti benkica+ dolni so nogavica 1x spihozni pleteni kako skafander 10x corapcinja 2x kebenca 10x tetra peleni 2x banjarcinja 2x moc peleni 1x carsaf lastik + 1 vodootporen 1x postelnina 4x kapcinja za nadvor 2x komplet bluza so dolni ko trenerki podebelki ( izleguvanje za taa golema molitva) 1x dxemperce so kopcinja 1x dxemper bluza Kozmetika weleda, termometar za voda, nozicki za noktinja, cucla za sekoj slucaj babylove, sise twistshake, pampers br.1 sleepy, tuferi, vlazni maramici babylove, tecen detergent... Krevetce, kolicka, koritce.... E za tie vitamini, probiotici ke cekam da se rodi, + aspirator za nose + termoforce+ nega za papoce)
Освен ако знаеш дека е големо бебе, јас мислам дека треба нешто бар 56ка да имаш, 62 според мене е многу големо за новороденче. Ние стигнавме до 62 дури на 2,5 месеци.