Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.047
    Допаѓања:
    6.454
    Капчиња 2-3, шпикозни колку повеќе толку полесно за тебе за да не переш често, моето првиот месец беше постојано во шпикозни. Ракавици и хулахопки за крај на април не ти требат, тетра јас имав 30 ама реално 10 се доволни. Лигавчиња да не заборавиш јас имав 20 и пак кусо ми беа. Боди на долги имам многу ама воопшто не ги користам зашто бебе е стално во боди на кратки и одозгоре блузичка на долги. Ако планираш и ти така околу 10 бодиња на кратки или кимони си земи и околу 10 блузички или бенкици. Пешкири 2 се доволни кебенца исто 2, едно потенко едно подебело. Подлоги за пресоблекување јас не користам туку ставам тетра. Чорапчиња 2-3, само за излегување користам, дома е во шпикозни или панталончиња со ногавици. Со оваа перам 2 пати неделно, ако планираш да переш почесто можеш и помалку да земеш

На Isibaby му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Isibaby

Isibaby Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2022
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    73
    И јас мислам дека претерав со боди по долги од 0 до 3 месеци имам околу 20... Незнам што сум мислела.. А на кратки само 2 или 3 имам земено ама ќе треба да земам повеќе...

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.047
    Допаѓања:
    6.454
    И јас не размислив воопшто. И тие што ги земав на кратки беа со намера демек топло ќе е на кратки ќе носи, а и лето беше кога почнав да купувам. На крај ми се најдоа за одоздоле. На долги си ги спакував, а ниту еднаш облечени повеќето (facepalm)

4. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    8.368
    Според мене земи си од џорџ или примарк бодиња по 7 одат во пакување преубав мстеријал,многу сум задоволна земи ги на краток ракав и 2 по долги да си имаш за секој случај.
    Комплети горен и долен дел земи си околу 10. Најчесто со нив одат капчиња и лигавчиња. Па нема потреба кспчиња да купуваш посебно доволно ти се 2,3 после бањање само да ставиш или за надвор ако дува. Лигавчиња имај си околу 7,8.
    Тетра пелени земи си 5. Јас земав 10 и сега гледам не ми се толку потребни.
    За пресоблекување користам моч пелени такви можеш да си земеш 2,3.
    Бањарки 2,3. Чорапи околу 5пара. Хулахопки не.
    Чепкалки за уши за бебиња, за сечење нокти турпија или ноктарче.
    Козметика каква сакаш ти.
    Аспиратор за носе.
    Течен детергент и слично.

На annaitose26, Isibaby и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    6.639
    Претходно не, меѓутоа откако се роди бебе често добивам понуди и работи за користење од колегите од работа.

Од една страна ми е малку незгодно, од друга веројатно и јас кога ќе имам заостанати работи ќе нудам на следна мајка. Битно за буџетот многу помагало доколку имате од каде да се искористат одредени работи. Јас за гардероба имам многу купено не зедов, меѓутоа работи од типот на релаксатор, подлога за играње и слично ни е се скоро позајмено.

6. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Ке се надоврзам на @Miss_S сум имала понуди ама не сум можела да земам, можам само да дадам, размена само со сестра ми имам направено исти цуци имаме како близначки се :inlove:
    За облека овој пат само едно комплетче од вајкики, три мали крпчиња, и едни шпикозни.
    Добив и нови комплети од мајка ми, свекрва ми и сестра ми и доста е, друго се имам од првото, шкавчето е полно нема место за ново. Здравје ако треба ке се докупи, сега купувам етанол, физиолошки, стерилни газички :lol: D3+K, biogaja да не трчам кога ке дојде.
    Имам друг многу голем проблем незнам име, ептен сме не одлучни за вакви работи, некако повеќе ми е важно по се што поминав да е бебуш добар а кое име и да биде ке ми биде убаво знам, вие се одлучивте ли?

Последна измена: 18 февруари 2023
    На Starchild му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    6.639
    Да пишам сега искуство од после месец дена
    Имавме еден куп од овие комплети со 3, со 5 делови и слично. Ракавички од нив неискористени воопшто. Едно што прво беа големи за бебе, друго сега не ги сака. Капче, ретко после капење носи и сега за надвор ама и од тие неискористени многу. Лигувче или марама од сетовите. На почеток огромни и беа, се покриваше бебе преку лице и тек сега само за хранење ги користиме колку да не останат нови. За моево прематурно бебе од помалку од 2.5 кг на почеток, сетовите беа преголеми, широки. За носење ги носеше и сега месец дена подоцна и чинат. Позитивна страна е ако се извалка или прокисни, го слекувам само едното парче. Негативна страна за сушење/пеглање милион ситници од едно пресоблекување.

Шпихозни - 0-3 за моево бебе на почеток огромни, сега таман. Баш 0, 0-1 докупувавме. За облекување полесно, не се малтретира бебе со многу парчиња. За неа потопло, што не и испаѓаа пантолоните и слично. Позитивна страна и тоа што со едно парче е комплетно средено, плус рековме пеглање/сушење полесно.
    Негативно, ако се извалка комплет преслекување следува. И да со патент е побрзо и полесно за маневар.

Исто и за тетри. Имав комплети и на Алкалоид Берово по 3 во Стокомак ги има често. И рандом купени шарени. Не знам од која компанија се произведени тие ама после 2-3 перења порабеното почна да се распарува и смалени се за едно 20-30 %.

Овие од Стокомак, единствено што се еднобојни повеќето меѓутоа воопшто не е променета ни форма, ни големина.

На Nala37, Lavica2602, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. LittleLilit

LittleLilit Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2020
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    80
    Предлог локации за облека од каде купувате? Се е скапо некако :(
    *Скопје

9. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.629
    Допаѓања:
    2.473
    Тритекс, ваикики, стружанка, памук пале

На LittleLilit му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    25.656
    Loco Croco види, не се скапи, а некогаш имаат и дополнителен попуст. Тила исто знаат да имаат убави, Wenice.

На LittleLilit му/ѝ се допаѓа ова.
  11. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.860
    Девојки кој ланолин тој на сликата или на Леа овој го видов во Дм денес беше 990 мислам.

Прикачени фајлови:

12. Jana7

Jana7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    177
    Јас овој го користев и многу сум задоволна, а и цената е баш пристапна.

Прикачени фајлови:

На medena147 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. sinoooka

sinoooka Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    22
    Здраво маички, дали некоја во скоро се породила во плодност? Ме интересира што е потребно да се понесе за бебе за кога ќе си одиме од болница? Благодарам

14. Discovery

Discovery Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2011
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    228
    Ти треба за бебето облека, ќебенце, транспортер. Тоа што си планирала да го носи за кога ќе го земете ќе си го спакуваш во торба и торбата кај сестрите да го облечат.

15. Sparky.99

Sparky.99 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    172
    Која големина облека купувате за новороденче :?:

16. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    6.103
    50 и 56.

На Sparky.99 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lina5

Lina5 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2022
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    200
    Здраво, како ги облекувавте бебињата во лето? Сакам да почнам со купување ама не знам што е подобро,боди со кратки или долги, или и од двете.. ?

На Sparky.99 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    6.624
    Со кратки подобро

На Lina5 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Coco31