Што сè е потребно за новороденче?

Discussion in 'Бебе' started by flowergarden, Feb 20, 2012.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Логиката за обчлекување бебе е како што сте вие облечени. Во зима еден слој плус може. Лето не баш зашто немаат терморегулација и може да се претоплат што може да е многу опасно.
    Имајте спремно летна варијанта и ако треба нешто за покривање и толку. Или евентуално нешто памучно со долги ракави ако е поладничко дента.

kukla21 likes this.
  2. orhideea

orhideea Форумски идол

Мајки во која недела од бременоста ги исперивте и испеглавте алиштата од бебето?
    И си ја спремивте торбицата за во болница?

Luna91 likes this.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Јас во 36та, а се породив во 42ра. Во 35та ми рекоа дека ќе се породам кај и да е, а се породив дури 42ра.
    Некако нема некое правило. Ако се решиш порано да спремиш се може да го надносиш, ако се решиш покасно може порано да се породиш. Кога ќе чувствуваш дека треба да се спремиш тогаш. Да не ти е на премисла.

4. TheSecret

TheSecret Популарен член

Hahaha isto i jas vo 36 se spremiv a vo 42 se porodiv

orhideea and gjoker4e like this.
  5. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

Ја осеќав дека нема да се породам на термин па му ги исправ 38 недела а во 39 куоив за излагање во болница.... нема правила. Како се чивствуваш

victoria and orhideea like this.
  6. orhideea

orhideea Форумски идол

Сега сум 30+4 ама незнам зошто секој дневно постојано мислам на тоа да се спремам. Сакам до 34 недела се да ми е спремано.

Мм работи цел ден немам со кој да појдам да до купам што ми треба т.е имам само алишта купено :emo:
    Треба креветче, козметика, термометри, боди на кратки ракави, копанче за капење, релаксатор, гардероб мал, нешто за мене...
    Количка мајка ми ќе купи по 2-3 недели.
    Можеби за тоа ме фаќа некоја паника да не не се спремиме на време :worried:

7. barby

barby Популарен член

Јас бодички и облека купував од 3 месец, а поголемите работи количка и кревртче во 30 недела. Козметика и коритце купив сега во 36 недела, заедно со памперс, капки, се што беше во списокот за новороденче. Почнав да ги перам и пеглам аливчињата, подобро навреме се да биде спремно

stevemila and orhideea like this.
  8. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Јас еве крајот од 37ма недела. Се е тип-топ, само уште бебушка да дојде :o::sun:

stevemila, kukla21, manako1 and 3 others like this.
  9. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

И јас еве во 35 недела сум спремна се уште да купам пелени ми фалат.

Де ми е испрано,тргнато на страна тоа што треба за болница за бебе, уште за мене да спремам.

Уште малечката ни фали и конечно да се одлучиме за името :)

kiki_riki and orhideea like this.
  10. orhideea

orhideea Форумски идол

Баш денес те помислив да не си породена, те немаше 2 дена. Ајде со лесно да ти биде :hug:
    Јас си велам до 34 недела се ќе спремам, некако паника ме фаќа случајно да не не фати синко не спремни, незнам зошто мислам така :(

Инаку за име ние си имаме од старт :inlove:

stevemila and Natasa. P like this.
  11. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

Татичко сака Калина па ке видиме.
    Изгледа тоа ке биди

12. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Не може да не се спремите на време, може точно само на време да се спремите, баш кога ќе треба :) ;)
    Не знам дали ти е прво, обично така за прво сме попаничарки, како и јас што бев ама сфатив дека немало потреба од тоа. Може да има значење претчувството кога ќе се породиш, ама не секогаш може да биде точно. Така да олабави си се, се ќе биде во ред. Изнакупив јас работи брзајќи, па сега не ги ни користам.

orhideea likes this.
  13. orhideea

orhideea Форумски идол

Да прво бебенце ми е. И ете само тоа ми е во мисла да се купи се што треба.
    Инаку за претчувство немам некое така силно, некогаш си велам сигурно до термин ќе терам, некогаш си велам па може и порано да биди.
    Инаку за купување ќе купувам тоа што ми е најпотребно за новороденче. Од облека имам нешто и поголемо купено, и помали боди ама треба и на кратки некое комплетче да има.

stevemila and Troi like this.
  14. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Викаат ако е машко до термин и нешто +, искрено не верувам многу на такви искази,ама ете и кај мене се покажа точно, ја се породив 40+5 а можев да терам и уште. Како и да е, ќе се спремиш сигурно и со лесно ;)

orhideea likes this.
  15. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Женски ајде мала помош. Треба да се породам во Септември и планирам се по долги ракави да земам. Од до сега тоа што го купив од Стружанка и Тритекс земав 56 број ама ептен ср разликуваат во големина. Тритекс ептен ми изгледаат мали Не знам ни боди за под шпихозни кое бројче да земам. Некои викаат 56ки не ни облекле. Што мислите?

16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Ние носевме и 50 бројче во првите месец дена.Сега ми е жал што не купив повеќе поамли бројчиња како пропаднато беше во се што беше 56 барем првите недели. Не беше ситно бебе, со просечна тежина и висина се роди и изгледаше во споредба со бебетоп на цимерката малку покрупно а беа 10 грама разлика.

За Септември не би земала се со долги ракави. Кај бебе е потребно да не се претоплува зашто нема терморегулација. Како што ќе бидеш ти облечена така и тоа со плус еден слој евентуално. Така што боди дефинитивно со кратки или прерамки а потоа тенки памучни шпилхозни можеш или ако е топло и нешто со кратки и чорапчиња.

Petar80 likes this.
  17. Troi

Troi Истакнат член

Септември знае да биде и топол. Јас би си зела и по кратки за секој случај.

Petar80 likes this.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Maми, дали може да постирате какви кадички имаат вашите, со каква подлога . Гледавме во енци менци, имаа со тврда пластична подлога и со сунѓер. Некако не ми се зема со пластична подлога.....
    И незнам дали има др. тема, сакам да прашам што се ми треба за новороденче? Од искуство. Алишта, бањарчиња, постелнини тоа не, туку колку шишенца, дали треба адаптирано млекце, пелени, да бидеме спремни. Козметика каква купувате? Мустела ок е?

Petar80 and Seduction like this.
  19. LBC

LBC Истакнат член

Инаку козметика користам или мустела или веледа, што има од тие две во аптека. според мене се најдобри.

Last edited by a moderator: Jul 1, 2017
    Seduction and eli25 like this.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Сеедно каква кадичка ќе земеш, за во пластична ќе му свиткаш тетра пелена под глава и нема гајле. И така првите месец-два полесно е да се бања во рака, без да лежи.
    Шишиња и адаптирано може ич да не ти требаат. Јас земав само едно стаклено за секој случај, кое ич не го користевме. Доени деца може ич да не фатат цуцла, еве јас имам такво искуство. Адаптирано немаш потреба да фрлаш пари. Во случај ако затреба ќе ти купи некој.
    Козметика кој како си сака, и според џебот. Јас го препорачувам шампонот на Хип, а за тело и газе првите месеци користев Павловичева оригинал и никогаш немала пеленски осип. Значи има и евтини препарати кои ептен добро вршат работа. Пелени земи си само едно пакетче на почеток. Може ќе има потреба брзо да се префрлите на поголемо бројче.

Rabbit, joy1 and eli25 like this.