1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Еве јас да ти кажам шо зедов. Зедов обично корито од енци менци, од козметика зедов мустела и оригинал павловичева, со млека и чуда други не планирам да мачкам. Пелени зедов едно помало паковање Памперс од 2-5кг. Од шишиња зедов само едно стаклено каучук за да имам за секој случај, и цуцли две лажалки исто каучук (поприоден бил материјалот). Млеко не зедов ако треба ќе ми купат како шо кажаа погоре.

На stevemila, Seduction, karibian и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ели јас имам некое анатомско корито на постоље со ногарки, а врз него има онаква даска за пресоблекување. Платено е гавол и пол. Но би те посоветувала да пазиш на нешто. Прво висината на ногарките колкава е и дали истата се подесува. Ова моево е прилично високо и мене ми е ок, но мајка ми е пониска и на прсти стои поткрената. Второ тоа дека анатомско, ама врска нема. Накосено на една страна и во средина има една топка па дете не можеш убаво да го легнеш. Има и една гумирана подлога која е безвезе. Значи пластиката ја поминуваш со жешка вода и чиста е. Ова гумираново бара посебен третман инаку стои како лигаво.
    За шишиња купи си едно за секој случај. Јас со првото дете поминав без шишиња и цуцли. Адаптирано млеко, ако не дај боже ти треба, ке купи мт нахнадно. Од пелени едно паковање купи. Зошто незнаеш, може да не му одговараат на бебето, да се исфрли од нив, да ти пропуштаат, па да мораш да смениш. Од козметика јас користам логона за двете деца. Но син ми е со специфична кожа, и логоната како органска совршено му одговара па не помислувам да ја сменам,сега и за малото ја користам. Јас колку што знам мустелата не е органска, ако ти е важно тоа.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Elenche87

Elenche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.722
    Јас и за првото и за второво бебче сега земав мустела и сум презадоволна,нема да згрешиш

На stevemila и eli25 им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.797
    Допаѓања:
    202.773
    За двајцава користев и користам најобично корито од пластичарска, на почетокот во спална ги бањав (висок ми е креветот, скоро метро), после во купатило. Козметика за првото Corinne de Farme на почеток, за второво на Алверде зедов, ама не му одговараше, продолжив со Логона, а сега за двајцава Натураверде користам, по препорака на Биодевојка, презадоволна сум.

Пелени за првото на почеток Бекутан, после Пафис па Дајперс, второво само Бејбилав. За во болница едно мало пакување е доволно (ако се пораѓаш државно), после ќе видиш. Обично првите две недели се потребни бр.1, после бр.2, а некои од старт се на бр.2 зависно од килажата. И шише и млеко и цуцла ќе купиш подоцна ако ти притребаат.

На stevemila, Dust, victoria и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.244
    Допаѓања:
    21.885
    Луѓе , што е мустела? :$

@Annath каква козметика имаат Натураверде и што користиш?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.797
    Допаѓања:
    202.773
    Мустела е медицинска козметика и пожелно е да се користи по препорака, а не на своја рака. Не е органска.

НатураВерде имаат органска козметика. Моментално имам бејби шампонче, од него растворам во водата во која го бањам бебето, малку ставам и на косичката. А за големиот само за косата го користам, супер му е. На база на овес, камилица и уште нешто беше, ич не ми текнува што, многу убаво мириса и е ептен нежна, не лути на очи (вчера на малово му влезе пена во очи, воопшто не плачеше).
    Има цела колекција, шампон, купка, сапунче, кремче, масло за тело, ама не знам дали сите ги има кај нас. Шампонот е 330 ден. 200 мл, од Веро Центар го зедов. Се исплати оти малку се троши, а не е скапо ко Мустела, на пример.

На V.odolija му/ѝ се допаѓа ова.
  7. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.244
    Допаѓања:
    21.885
    Фала ти за инфо @Annath , сеуште незнам каква козметика да земам затоа сакав да се информирам.

8. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Дали е потребно се од овој список? Има ли нешто дополнително што треба ? Ве молам за совет.
    Screenshot_20170419-185702.png

На Melinda85, Troi и stevemila им се допаѓа ова.
  9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.933
    Допаѓања:
    116.892
    @ada21 мислам дека неопходно е се. Можеби не веднаш штом се роди ама пример лажичето ќе ти треба кога ќе наполни 4 месеци за да јади каши, недај боже ако се разболи топломер ќе ти треба така да мислам дека сепак ќе треба се (facepalm):inlove:

На stevemila и ada21 им се допаѓа ова.
  10. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.470
    Па тука имаш скоро се. Мушама и подлога за пресоблекување, јас користев само мушама колку да не се измоча да не пропушти. Тетра и шведски пелени имав по 10 и таман ми беа. И постпородилен појас не сум носела, другото ок.
    Некои работи нема да ги користиш од првиот ден, ама понатаму ке ти требаат.

На stevemila, ada21 и fana им се допаѓа ова.
  11. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @fana @iloveyou29 а тетра и шведските пелени за широк повој ли? Јас не планирам . Имам неколку за секој случај .А и стерилизатор незнам дали да земам . Од козметика планирам мустела 2во1 за бањање , кремче едно ќе земам од мустела и кажете ми какви влажни и каква павличева ? Ако ви текне уште нешто пишете да знаеме ние неискусните :D
    А и заборавив ,каква пумпица да земам?

На Troi и stevemila им се допаѓа ова.
  12. Elenche87

Elenche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.722
    Јас за првото детенце скоро се од овој список имав и ми беше потребно..

На KidA, stevemila и ada21 им се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.596
    Допаѓања:
    76.828
    Тие највеќе за се ке ти се најдат. За широк повој не ги користев, ама да ставам кај главчето кај бебето (многу бљуцкаше), да ставам под гради додека дојам зашто ми течеа како луди... дневно на почеток сите 10 тетра пелени ги перев :D не не спасуваа само лигавчињата, потребни се земи си бар 5-10 :) и павловичева земи си оригинал од аптека, погуста е и мрсна и се мачка ептен малку... мене кога ме виде педијатарот колку ставам ме искара :D
    Заборавам и допишувам :D Влажни јас користам само виолета и бекутан (имаат масло, малку мрснички се и полесно се брише со нив) :)

Последна измена: 12 јули 2017
    На ada21, stevemila и Elenche87 им се допаѓа ова.
  14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.933
    Допаѓања:
    116.892
    Мислиш јас искусна сум, прво бебе ми е :inlove: нека пишат мајките сепак. Влажни планирам или корине де фарм или бекутан а за павловичева павлодерм си велам шо знам :?: Стерилизарање можи по старски со вриење во тенџере супер ќе се стерилизират мислам :D овие пелените за широк повој мислам мајка ми да не има уште од пред 27 години ко бев бебе јас можи ги чува, ама мислам ќе ни требаат за широк повој да :nod: за друго појма немам шо треба и фала за сликичката :hug:

На ada21 и stevemila им се допаѓа ова.
  15. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    A so e razlikata vo tetra I svedska pelena?Pedijatarot na kumata moja koga se porodi i kazal eden br pogolem br pampers i ne ti treba sirok povoj.I taka pravese so dvete deca.Snaa mi ni sirok povoj ni bakraci,dvete zolvi isto

На Troi, Elenche87, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.470
    Тетрата и шведските ги земав највеќе за широк повој бидејќи кај нас требаше да носи. А онака тетрата си ја коростев да и постелам нешто или да ја покријам бидејќи е тенка. Стерилизатор немав, не ми требаше но секој различно. Гледам доста користеле, јас не. Козметика користев еуцерин од почетокот, потоа сменив на бекутан. Течен детергент прво на чико 0+ а после бекутан исто. Павловичева користев од оригиналната на др. Павлович мислам дека беше. Пумпа за одмолзување ако мислиш купив на бејби нова ама не ја користев многу поубаво се одмолзував рачно, а пумпица за носето незнам што фирма беше со цревце за влечење и задоволна сум.

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.596
    Допаѓања:
    76.828
    Исто е, нема разлика.. некој така ја вика, некој така :D Поголем број памперс ке ти пропушта... Едноставно не е потребно широк повој, застарена техника е тоа. Бар мојот ортопед ми објасни дека баш децата во странство не носат широк повој па сите здрави, прави нозе имаат... јас не ставав, супер ноџиња има синко :)

18. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Павловичева најдобра е оригиналот. И нема замена. Без разлика што постојат 100 други слични формули.

На Mamamia1234, stevemila, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @mariz i @Elenche87 фала ви :*
    @fana да да знам за тебе , мислев на другите искусни мамички .
    Тетра пелените ги зедов баш за ова што пиша мариз , а широк повој не планирам веќе никој не практикува . А и јас не ја знам разликата @stevemila :lol:
    @duffi фала за сликата , навистина не знаев која е оригинал ќе прашував во аптека . Мислев дека е розовата

На stevemila и mariz им се допаѓа ова.
  20. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.470
    Формата е различна. Тетрата е како коцка, а шведската има подруга форма...

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.