Леле милички сте сите, и јас лани ова време шетав низ темиве за да од прилика знам што да купам. Јас на моето бебувче му ставвав широк повој од причина што ми беше полесна, позгодна за држење, се роди помалечко па со тетра стегната нит ми беше како пудинг нит ништо стегнато и без страв дека ќе ја повредам, од таа гледна точка јас користев широк повој. Инаку тетрите се наоѓаат за мн намени. Кога ја носиме на лекар да ја измерат и постилам тетра, сега преку лето кога спие поради жешкото ја покривам со тетра, кога ја носам на гости ако заспие ќе и постелам тетра, некогаш ми се наоѓаат и да ја забришам ако до мене немам лигавче, крпа....Не сум поборник да се купува се и сешто ред да се роди бебето, заради тоа што на тој начинсе купуваат работи кои можеби нема ниту еднаш да се искористат. Да се купи она основното, за облекување, средства за хигиена, пелени, креветче, количк, коритце и некои др слични работи. Пред да се породите не знаете дали ќе имате потреба од пумпица за измолзување,две три цуцли, две три шишиња и не знам што ти уште не. Јас лично купив мн малку работи и не ми е криво, се што ми притреба после тоа си докупив. Не брзајте да ги потрошите парите, секако ќе ги потрошите откако ќе се роди, ќе видите за што се не ќе ви требаат. Поздрав идни мамииии.
јас џабе акнав 4000 на релаксатор и 5000 на дубак.Ден не седеше во нив. Едното фаќа прашина другото го продадов
Ние имаме два релаксатори, ама за среќа наследени од внуците, па и да не се користат нема да ми е жал.
На сите ли бебиња им ставаат онакви шведски пелени за широк повој да знам дали да купам, и ако да колку да земам?
Јас отприлика знам што би ми требало ама незнам количина, па реков да си прашам, пр: -колку боди ми се потребни (иначе малата треба да се роди на крај на ноември) и исто така дали да купувам по кратки или долги (имаме греење низ цела куќа)? -колку капчиња, чорапи, ракавици? -колку пелени за првиот месец?
Мојата малечка е 2 месеци сега и ми требаја за почеток 5 боди, би ти рекла со кратки затоа што и јас зедов сега со кратки за следниов период. по 3 капчиња и ракавички се повеќе од доволни, чорапчиња мах 5 пара. пелени зедов јас памперс премиум 1 најголемо мислам паковање декс беше и ми траеја малку повеќе од 2 недели
Боди ние имаме 10 со кратки ракави зошто многу е топло дома и уште сме само по нив. Кај нас синко многу често знае на менување на пелена да се измоча па мора да имаме за менување. За понатаму имам и по долги и без ракави за под шпилкознички, ама каквс ќе биде потребата незнам. За ракавички нас не ни препорачаа да ставаме зошто во нив ги држеле рачињата во тупаница и не било добро за прстињата. Пелени ќе ви треба многу. Едно пакетче од 88 памперс нешто повеќе од 10 дена ни траеше. Сега како што почна да чека чиста пелена за да се искака и повеќе мислам дека се трошат.
Женски ајде малку помош со бројчињата. Почнавме додека шетаме од мерак да купуваме по нешто ама страв ми е да не направам утка со бројчињата, посебно за поскапите работи. Значи зимско бебе ќе биде, ама дома ни е многу топло. До сега купивме неколку шпикозни од mothercare и на нив пишува до 3месеци, комплетче, џемперче и блузичка од Okaidi 3месеци и тренерчиња 6месеци. Е сега бројчињава реални ли се, и кои бројчиња да ги купуваме понатаму. Сакав и панталончиња да докупам со џемперчето ама мајка ми ми вика кај ќе успееш мало бебе да пикнеш во такви панталони... Сега гледам негде бројчињата се 3м, 6м, а негде 56,62... И боди колку и кои бројчиња? Многу прашања имам
Тазе мамички @eli25 @Ano @Capricorn Taurus може да пишете за почеток од што по колку купивте - боденца, бенкици, шпихозни, долни панталончиња (не знам како се викаат) Колку 50ки, 56, 62ки зедовте? Фала
Мојата бебушка се роди мала и уште користиме 50ки. Земав доста 56 па ми фалеа 50ки па докупував и боди и шпикозни. Така да земи си и 50 ки повеќе за секој случај.
Кукле,не трупај само. Мноогу бргу ги надраснуваат,речиси за 3 -4 недели ќе ги надмине 50-ките. 50-ки 6-7 доста се мислам. За почеток 56-ки 3-4,па после ќе си докупувате. Не е работата да заштедиш туку да не ти останат необлечени. Јас имав премногу зашто и јас од мерак купив па и бабите без да прашаат купиле.
Jas nemav ni edna 50ka , a sinko se rodi 49cm i dosta sitno bebe bese, pa pak 56kite si gi koristev. A, obicno bebinjata bar takov vpecatok dobiv se ragaat nad 50cm i nad 3 kila, taka da 50ki spored mene se bezpotrebni.
Не сакам да му висат ракавчиња, ногавици Стварно немам осет колку да купам - 5, 10? Ај 50ки најмалку, ама 56ки колку? 62ки колку?
50-ки може 7...ако преку еден ден вклучуваш перална 56-ки исто.. Понатака ќе направите 40 дена па ќе пазарите заедно Ако некој има друго искуство со потреби нека пише
И јас 50-ки не купив. Се роди 51 сантим и 56-ките му беа точни. Имав 6-7 од нив, и 5- 62-ки, комплет боди и шпикозни па после како се смалуваа купував поголеми, а и многу добивме со повојница. Имав некои по еднаш само ставени.
нема да можеш секој втор ден да переш на почеток. тогаш баш и не се прљаат. кога ќе почне да јаде почнува перењето. вака ако имаш 10-15 бодиња и шпикозни переш еднаш неделно и пак пола машина.