@Independiente и @kukla21 сите сме различни. Ние кадата со сталак ја користевме до кај годин и пол на малиот. Можеби и малку повеќе. Мене ми беше спас и кадичката и комодата за преповивање. Секој треба да си процени што и како ќе му одговара лично. Јас знаев дека нема шанси да се наведнувам за да преповивам/бањам бебе заради проблеми со кичма. Ова ми беше супер. Нас на пример релаксаторот ни беше џабе фрлени пари. Нејќеше да седи во него ни под разно.
^ Кај нас па скроз обратно. Релаксаторот, ко што вика Емка кењаторот, ептен го искористивме. Уште го користиме. А подлогата за пресоблекување апсолутно ниту еднаш. Ни обид немавме да ја користиме. Сега алишта само редам врз неа.
Што све треба од аптека да се земе за новороденче? Нешто газички за папоче читам ама нигде ненајдов целоснен одговор. Топломер дигитален ноктарка, пумпа за носе... друго што?
Газа и 70% алкохол ти е најважно на почеток, за пупачето. Се продаваат стерилни гази пакувани по 10 секоја посебно во есна кутија. Топломер секако треба ако немате дома, а пумпа за носе искрено не ти треба и така не извлекуваат ништо. Јас мрсулчиња вадам со стапче за уши, она со граничник. Аспиратор за нос можеш да користиш но многу покасно тек таму после шест месеци, за да не му се изиритира слузокожата.
1. Газички за еднократна употреба 2. Физиолошки за носе 3. Алкохол 70% 4. Хидроген 5. Еозин 6. Купи си комплетче за хигиена (внатре има пумпа, ноктарка, ножички, чешлиња..). 7. Детска козметика
Za papceto najmnogu preporacuvaat da se odrzuva suvo da ne se vodeni so gazicki posebno cistenje nesto barem nas tuka ne ni preporacaa i pokraj toa sto dodeka ne padna okolu edna ne cela nedela imas iscedok od krv. Ni kazaa ne e nisto strasno normalno e taka. A so se odnesuva do pumpite voopsto ne gi ni spomnuvaat doktorive samo fizioloski po potreba da se stava vo noseto i so nego ne treba da se preteruva bidejki i toj ne e nesto posebno dobar za sluzokozata. Noktaricka dosega 3 + sme nemame iskoristeno bidejki uste ne se dovolno cvrsti noktinjata gi strugnuvame so turpija. Taka da poveke rab ne se iskoristuvaat
Кога ќе капнеш алкохолче ти треба нешто стерило за да го впие и да се исуши местото. Исто и со хидрогенот. Мене ноктарица ми требаше. Нокти растат ко луди. Пумпица не е неопходна на почеток, а физиолошкиот нас ни се најде. Бебе хрчкаше везден.
И на мене во болница ми кажаа да не ставам ништо на папочето и да го одржувам суво, а после бањање да го исушам убаво и да го замотам со газа. Така и направив,падна 1 недела од раѓање. Откако падна матичната му стави хидроген и ми кажа само газа да ставам. Немаше никаков проблем.
Каква козметика користите за бебуш отпочеток? Почнувам да правам список за од аптека сакам да сум спремна иако ми е уште рано ( 31 недела). Читам треба такво комплетче со ноктарица, чешле.. 1.Од козметика павловичева за пеленска регија, а за бањање сакав Биодерма купка. Што препорачувате? 2.Млеко за тело да купувам или да чекам прво да се роди? 3.Исто прашок за перење? Планирам да почнам со перење за недела, две па освен Персил сензитив бебешки некој друг? 4. И за шишиња планирав 2 да земам од почеток филипс авент од 125 мл стаклени ми се видоа подобри е сега натурал или?? 5.Цуцла лажалка? Однапред ви благодарам
1. Користам мустела и веледа. 2. Купи си 3. Има и ариел за бебе. Види што повеќе сакаш. Јас со персил перам. 4. Натурал. Почнавме со такви и не правеа проблем со цицање. 5. Не давам, а купувам. @pile30 викаше имало нњкои ептен мали на мам.
Јас почнав со Хип козметика. Тоа користам. Т.е само шампонче. Млеко за тело два пати да го имам намачкано. Прашоци разни имаш Ариел, Персил, Бекутан. Што и да земеш ставај дупло перење и нема да имаш мака. Јас се пробав,бебуш нема проблематична кожа засега. Почнав со Нук стаклени Фрст чоис беа моите. Исто цице и шише. Какви и да земаш за почеток стаклени земи си. Мене ми се многу подобри од пластичните. Е сега кога ќе мора ќе менувам на пластика. Со толку почнав и јас две мали. Сега докупив 2 големи . Цуцла прво имааше на Нук, сега на Чико. А дома имам сва и свашта. Најмали од сите се на Авент 0-2месеци. Од дома можам да ти сликнам.
Цуцла моево имаше на мам и чико...но чико ми станаа ко нрмиени гадни беа и мам ја сакаше но на авент ги прифати одма до пред некој месец веќе не ги сака само вчера плачеше и ја сматаше но не повеќе од 5мин. На МАМ има 0+ многу малечка но јас касно ги пронајдов.Во ДМ ја видов.Купи една за почеток па ќе видиш што и како ќе ти прифати.Шише едно земав пред да се ппродам на томми типи со антиколик систем го фати од прва кога се одмолзував кога требаше да искочам.Перам со Бекутан па фала богу супер му делува.Бањам со шампонче/купка на БејбиЛав и супер му делува на бебе.Се е индивидуално од кожа до кожа.
За бањање хип купка. Со млеко за тело не ја мачкам, а на лицето и ставам од хип кремата, пред тоа на алверде. Прашок за перење на почеток бекутан, па мерикс, а сега заедно со нашите перам и нема реакција. Шишиња имам стаклено и пластично, обични на бејбинова. Од кога почна сама да пие вода ставам во пластичното, исто и кога одиме некаде оти стакленото е потешко. Како мала од стакленото повеќе и давав. Треба поголеми да и купам сега оти 3 пати и ги полнам со вода маливе. Цуцли повеќе сменив, на нук беа повеќето, а оваа сега што ја користе е некоја непозната марка на поклон ни ја дадеа, цуца само за спиење.
Тие цуцли на Авент се оние во форма на брадавица, а задниот дел како кружен? Мислам 500ден две во пакување беа. Тие се? Ме интересира и таа на Мам каде ја имаш купено? Имам само една цуцла за сега која не ја прифаќа, но би била раат ако најдам некоја да прифати.
На мам ја купив во дм не беше големка 0-2м ја шлапкаше но не долго а таа њу борн 0+ е ептен мала во дм ја имаш.Во Капитол ја имав купено во тој дм. А за авент на овие мислам што се по 400-500ден две цуцлиња со заштитно капаче.Овие ги прифати одма но 6+ сме и веќе не ги сака сега глодалки грицка. Да редактирам Еве ваква имав на мам но 0-2м таа ја цуцаше... Можеш и томми типи да проваш
Имам и јас цуцла со ваков облик, ептен за новороденче малецка, па има шанси да не ја сака ни оваа. Од овие на Авент кружниве има ли некаде да се купи единечна, да не е вака во пар? Некако не ми се дава 500че за две цуцли кои може и да не ги прифати..