1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761
    Незнам дали е за тука прашањево ама од кога почнавте со припреми за бебуш? Јас еве 32 недела па викам време е да почнам да перам... ( ми прогнозираат дека порано ќе се породам денес примав втора доза зреење). Инаку за перење на колку степени пуштате? Ме пукнаа дека за бебуш на 95 се перело. А јас мислев тетра пеленки на 60 да пуштам, а постелинките и облеките на 40... и така после се се пегла се дезинфицира. Се мислам на повисока темпер ќе ми се уништат и така сега се е новичко.
    Друго колку облека ми е доволно? Имам 10 боденца со кратки од картерс њуборн најмали, 3 од окаиди 3 мес ама гледам иста големина се со овие од картерс, од хм земав уште 4 со кратки 1-2 месеци, долни 2 пара исто 1-2 мес со ногавички, 3 хеланчиња од картерс 3 мес, земав и 3 боденца со долги од хм, 4-5 капчиња, чорапки и такви за на рачиња имам доста, 3 постелинки, 3 бањарчиња, 30 тетра пеленки. Имам и тиролчиња оние ко исцелко незнам како се викаат, и такви со кратки горе и доле. Нешто да не пропуштив? Купував и за од 3 месеци ама сега гледам ова за почеток дали ми е доста. Уште козметика и шишенца да купам...

Последна измена: 17 јуни 2018
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.295
    Допаѓања:
    182.500
    Немаш потреба да переш на 95. Премногу е. Останало од времето, ама тогаш други материјали биле и не користеле пелени за еднократна употреба, па морале да вријат. На 40 ти е доволно, само додај уште едно плавење, а тетрите можеш и на 60 и на 95. А за облека вака звучи доволно, ама сѐ зависи колку бебуш ќе се валка :lol: Не се секирај за тоа, ќе ти биде мерак уште да докупуваш, таман ќе имаш добра причина да излезеш и да шеташ :)

На emkaemka, CurlyBlossomGirl, Coco31 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761
    Фала ти на одговор. :inlove: Тетрава дека шарени со апликации па си викав да не пуштат на 95.Уф одвај чекам да излезам да купувам ова све др ми го купуваа ја дома гледам на сајт и праќам слики Се запнав за фустанчиња ама се ми викаат рано било а ја пусти мерак сакав фустан за искачање од болница такво на прерамки со боденце на кратки одоздола.

4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.295
    Допаѓања:
    182.500
    Тетрите и така се направени да може да се вријат, баш провери, нема врска што се со апликации. А за фустанче, ако ти е мерак, да си купиш. Дома ќе бидете практични :) Мене со првото ми купија комплети, исто не можев да шетам, а башка зима беше, па не ѝ облеков фустанче. Сега се мислам, најважно ми е само да е памучно и пријатно, а сигурно ќе најдам такво фустанче. Ама решив не купувам комплет, туку сама ќе направам по мој избор. И како што ти е тебе мерак, така. Верувај, после криво ќе ти биде.

На TeddyGrey и *Milicka* им се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Да си купиш фустанче. И мене ми викаа џабе, ама ем си купив, ем ја дотерував. Ако е бебе не значи така ради реда да ја облечам.

На didisi, emkaemka, Meckicja и 4 други им се допаѓа ова.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    И јас исто мислам.
    Шо на ум тоа на друм.
    И не ми е мака за неискористената облека, со мерак е купена. Колку е носено толку.

На emkaemka, Meckicja, Coco31 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Секако бебе малку ќе носи. Дур си се свртел омалеле работите. Дали боди или фустанче.

На didisi, emkaemka и duffi им се допаѓа ова.
  8. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761
    Па и мене ми е мн кејф. Само еве барам и некако тешко да најдам од дома. А си имав замисла. И ја смотана слушам муабети дека од болница до дома за 10 мин џабе ќе сум малтретирала бебе.. Ти со фустанче ја изнесе? Незнам веќе кај да барам...

На emkaemka и duffi им се допаѓа ова.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Картерс и Мадркеар има мали таму со сигурност гледав.

На emkaemka и *Milicka* им се допаѓа ова.
  10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Со фустанче, да.
    Види во mothercare, original marines, okaidi. Ако нема тука, нема никаде :)

На emkaemka, duffi и *Milicka* им се допаѓа ова.
  11. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761
    @duffi @kukla21 имаат они веб страни наши? Баш сега ќе проверам па ќе праќам муж да купува :D Го изнамачив само слики праќам и он оди бара.. Фала ви многу женски:*

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мислам немаат. Гкедај на глобалните сајтовј

На duffi и *Milicka* им се допаѓа ова.
  13. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    7.633
    Праќаш маж у продавница и он од таму ти врти на вибер со видео. Он шета, ти бираш. Поедноставно здравје.
    За перење јас ги перев на 30 степени, колку вода да ги помине што се вика. Сега на 40, а знам и пак на 30 алишта што ги носел неколку саати. Немаш потреба на 95 ништо да переш, секако и ќе пеглаш (барем на почеток).

На emkaemka, Chantal, kukla21 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.921
    Допаѓања:
    111.198
    @*Milicka* праќај маж во Мадеркеар, имаш ептен убави нежни, мекани, џиџани работи, се е на белко, розе, со цветчиња, слики ли ќе праќа, со камера ли ќе се разберете, ама бирајте, мора дејче во танче дома да дојде :inlove:
    Чим ќе е помало од Окаиди големи ќе ви бидат, од Картерс со јаки бои се стварите, но исто многу убави, џиџани, од таму и најточни би и биле, ама ипак јас гласам за стварките од Мадеркеар :inlove:

Пери на 30-40 со дупло плавење, јас на 95 уште ништо не сум ставила. Облека и се останато доста ти е, не се трупај уште, ќе шетате заедно со беба и ќе пазарите. А и јас не неискористена, туку и необлечена облека имам купена за бебо, ама пак не ми е криво, меракот е најголем :)

На didisi, CurlyBlossomGirl, duffi и 4 други им се допаѓа ова.
  15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.232
    Допаѓања:
    34.874
    @*Milicka* ако ти е мерак фустанче да си купиш. Ќе ја изнесеш во болница со фустанчето и потоа можеш на сите прегледи да и го носиш, а на почеток се оди на преглед еднаш два пати неделно за мерење тежина и слично.
    Сега е и лето па ќе излегувате да шеткате надвор и ете дотерана ќе ја шеташ.
    Фуснтачиња убави има во Mothercare, имаше пред некое време нешто и во Зара ама не знам сега дали има уште (јас купив пред едно месец дена за поклон).
    Гардероба ми звучи дека имаш доволно. За перење јас се перев и сеуште перам на 40 степени со дупло плакнење. Потоа или пеглам или сушам во машина за сушење, зависи од сезона.

На *Milicka* и duffi им се допаѓа ова.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    И јас перам на 30-40степени.
    Ништо не е толку валкано за поголема температура.
    Се носи по неколку часа, малку да блуцне и одма соблекување.

На *Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Golden7

Golden7 Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2018
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    25
    Женски последен термин ми е 26ти август. Немам купено НИШТО. Да ми помогнете, бодињата на кратки ракави да ги купувам или? Утре се спремам да купам барем нешто, онака почетнички што да земам?

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @*Milicka* за од болница mothercare ќе е најтаман. И окаиди и ориџинал маринес се поголемки. :)

На *Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.819

Каде ја има оваа перничка?

И дали имате искуства со ова перниче подолу? Се мислам дали да го нарачам
    FA60E02E-E2FD-47F6-B6C0-96E9BD9B6DE2.png

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    37.126
    Купи си не се знае какво ќе биде времето. Ќе треба да купиш и помали и поголеми броеви бидејќи не знаеш колкаво ќе се роди бебето. Ако купиш најмал број а тоа 3-4 кила нема да го собира во нив.
    За почеток јас купив торба и триста тракатанци во неа од кои ми затребаа само пешкир, тоалетна и влошки со мрежа.
    За бебе бодиња, бенкици едните полесно се откопчуваа уште не научив дали е боди или бенкица. Памперс (нас само канбебе ни се погоди и тоа ќе треба најмалиот и еден поголем број) вл марамици од камилица. Хип шампон и купка 2 во 1. Од козметика користев само Бекутан бебешка пудра кога потпорасна. Бањарка. Корито ако го бањаш во корито. Перниче сунѓер за коритото... Од облека чорапи шпихозни... Тетра пелена... Не ми текнува друго. Шише за вода, шише за млеко. Ќебенце.

На Golden7 му/ѝ се допаѓа ова.