Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Куноичи

Куноичи Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2018
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    114
    Утре влегувам во 36 недела, и сум премногу возбудена што се однесува до тоа дали сум купила се за синко и дали ќе биде доволно. За почеток купив 3 боденца, чорапчиња, ракавчиња, две комплетчиња со све во нив, тетра пелени, бањарче и само еден пар шпикозни зошто само тие ми се свиѓаа тогаш кога купував. Доволно е?
    Козметика за нега планирам Џонсон да земам, за пелени уште се мислам кои, а за перење го земав течниот на Фрош. Цуцлиња набавив 2.. друго нешто што би ми требало за старт? Многу ми е страв да не изумам нешто.

2. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    3 бодиња и 1 шпихозна е малку.
    Јас би почнала со минимум 5 бодиња и 5 шпихозни. Дводелни комплетчиња на почеток не се практични воопшто

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.674
    според мене малку ти се боденца , докупи си , шпикозни или комплетче уште некое

4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Немав стерилизатор ни за едно ни за друго дете. Имав купено по едно шишенце за да се најде, но и двете цицаа од старт па не ми ни требаше. Првата ќерка одбиваше млеко преку шише, втората прифати но го користев само ако треба на подолго да излезам. Бидејќи беше само едно шише, ќе го превриев во тенџере со вода. Исто и цуцлите, аспираторот, пумпата за одмолзување. Превривањево не го правев секојдневно бидејќи и не ги користев работиве секој ден, затоа не видов нужда од стерилизатор.

Ако е исклучиво на адаптирано млеко бебето веројатно е олеснителна работа стерилизаторот, но за секоја друга ситуација не гледам потреба да се даваат пари за такво нешто зашто не е ни ефтино.

Пумпата се наоѓа, но ако имате од каде да зајмите би било уште поубаво :)

На lackygirl и karak им се допаѓа ова.
  5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    вчера баш го расчешлував списокот разгледав предлози отворив пакетите што ги имав зачувано од синко гледам дека првите два месеци ништо нем да ми треба. Мислам дека август и септември ( ако е топол како последниве години ) ќе ги поминеме само со боди на прерамки и шпикозни и капче. Дури ни за чорапчиња не знам дали ќе користам а имам бар 20тина пара. Не би одма да го облакам со кратки ракави сепак сонцево во август е штетно за нас а да не зборам за новороденче. А да седам јас 40 дена и како и да е со бебе затворено дома не планирам. И со првото не седев а март беше родено. Од опрема ова она шише цуцла и аспираторче за нос обавезно. Стерилизатор ми е непотребен тоа е техника измислена од поновиве генерации за пари земање.

6. Aleksandra789

Aleksandra789 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    460
    Zenski... na 30 stepeni bi pustile boja oblekata od bebusot? Imam sareni, ciklama, plavi, rozevi.... neznam dali da gi pustam zaedno ili ne

7. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.845
    Допаѓања:
    7.048
    Не ми пуштиле до сега, јас ги ставам заедно

На Aleksandra789 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.685
    Се перам на 95 заедно никогаш ништо не ми пуштило боја

9. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.685
    Waikiki

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Мене на 60 ми се офарбаа дел од жолто блузиче.
    Од тогаш ги делам на 40 и 60.

11. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    4.994
    Што да купам за капење на бебе пред да се породам? Да ми е спремно? Мислев на Мустела, ама не знам точно кои работи ми се потребни.
    И која крема за газе со цинк оксид. Павловиќева оргинал имам. Другото горе-долу сум подготвена.

12. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Мустелата ти е доволна за почеток.
    Крема со цинк ако ти треба, ние црвено газе не сме имале.

На drugarka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. AlicaInWonderland

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Мустела има купка за капење за бебе и се користи и за тело и главче. Немаш потреба од посебно шампон, посебно за тело. Ќе си земеш гел за бањање. Сеа и ти е на акција во зегин. Од 840 намлено на 600. Gentle cleansing gel

Млеко за тело за после бањање исто на мустела. И тоа ти е на попуст, од 600+ на 450 ден. Hydra body lotion

Крема за газе на мустела - 1 2 3 vitamin barrier cream. Ако се појави црвенило од кремава поминува со едно мачкање. Некои 300 денари е. Вреди да ја имаш во секој момент.

Павловичева оригинал за секое менување пелена

Моево е зимско бебе па земав јас на мустела cold cream за лице. За заштита од студ и ветер. А сега ја купив и кремата со заштитен фактор 50ка. Иако нема да го иложувам директно на сонце сакам да има заштита

На Thallia и drugarka им се допаѓа ова.
  14. holly33

holly33 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    801
    Majki bi sakala da znam za pocetok kolku bodinja i spikozni ke ni bidat potrebni?? Imam 4 para spikozni i 4 bodinja (znam deka se malku). Dva setovi postelnini so se vnatre,edno kebe ( ke kupam uste edno potenko), krevet imame,cucli, plisani zajcinja.... Cisto da znam na sto da obrnam vnimanie i po kolku da imam od site.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.194
    Допаѓања:
    12.938
    Бодиња ќе ти требаат повеќе. На почетокот бебето се чисти и има повеќе столици кои може да се течни и да пропуштат пелените до боди. Паметам синко во еден ден му сменив 8-9 пелени и 5-6 боди.
    Под постелнина ставај мушамени пелени ги има во Џамбо за да не пропушта до душек. Обично повраќаат повеќе.
    Козметика, ноктарче, широк повој, крпчиња и лигашки...и Др работи имаат пишано погоре низ постовите.
    @AlicaInWonderland да не знаеш до кога е акцијата во Зегин за мустелата? Да си земам иако имам уште 3 месеци до пораѓај.

На Ednostaven му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AlicaInWonderland

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    До 12.05 или до потрошување на количините пишува

17. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.194
    Допаѓања:
    12.938
    Ти благодарам:)

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Стерилизатор. Јас имам за во микробранова. 6 м сме и уште по неколку пати во денот го пуштам

19. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.189
    Допаѓања:
    13.618
    FB_IMG_1560017227403.jpg FB_IMG_1560017199014.jpg FB_IMG_1560017138938.jpg FB_IMG_1560017114639.jpg
    Која комбинација за новороденче е најпотребна и која би се искористила најмногу според вас поискусните на оваа тема? :)

На Presrekna и Софија 88 им се допаѓа ова.
  20. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    @ocicka2014
    Ако е ко моево бебе додека не се роди не можеш да знаеш....
    Јас прво купував по едно шише и една цуцла, прво на бејби нова, до кај 1 месец пиеше само од нив после не ги сакаше, па земав на Нук, па на Авент и до ден денес тие ги користиме. Од нив си купив повеќе шишенца да не мора да мијам нон стоп.
    Од четки за шишенца најзадоволна сум од Нук, ние не користиме цуцла лажалка па држачи не ми ни требаа, па ги поклонив.
    Јас на почетокот користев само стаклени шишенца.
    А може ништо од тоа наведеното нема да ти треба ако бебето си цица.
    Инаку јас би ја одбрала најевтината варијанта.
    Не давај многу пари пред време, не се знае што стварно ќе ти затреба.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.