Ете сите различно ни кажват сепак да не се брзам и јас, во болницата точно ќе не подучат ама пусто да си прашам јас предвреме
Јас имав читано за аспиратор и физиолшки ама однапред не земав. Не се сеќавам колкаво беше малово старо тогаш, 1 или 2 месеца, 2 ноќи по ред хрчеше и отидов купив аспиратор и само со тоа го чистев една недела 2-3 пати на ден (може и почесто било некогаш). После некое време немаше проблем, па пак почна да хрчи, а ништо не искачаше. Тогаш земав и физиолошки, и чистев само навечер пред спиење. Краток период беше сево ова, околу неколку недели, ама ми се исплатеше што го купив зошто многу мрсули искачаа. Јас би рекла не земајте предвреме, може нема да ви треба. Ако притреба, во сите аптеки се продаваат. Мене ни педијатар ни патронажна не ми рекоа да користам или да не користам аспиратор, се ми беше на своја рака.
Јас мослам дека ќе треба, зависи дали бебето ќе се роди навреме или не, мене доктор ми кажа дека не му се развиени дишните патишта , зошто моето беше родено малку пред време и растворот му ги отвара каналите за подобро да дише и да му ставам пред доење. За аспиратор јас од тука прочитав и си земав, на почеток дека беше многу мало ми беше страв , а сега ми врши многу работа без него нема да можев да му вадам мрсули. Незнам каков ќе зимаш пошто јас обично земав и не е многу скапо, тоа можеш и одпосле да докупиш, а можеш и сега немаш штета. Земи си марисол и аспираточе. Ако ништо друго ти можеш да го користиш, и онака брзо се троши.
Здраво мајчиња, ве исчитав неколку страни, зачував списоци, предлози и совети Имам неколку прашања конкретно за мојава ситуација. Ме чека декемвриско бебе (знам дека е рано ама се спремам полека). Е сега, живеам во топла монсунска клима, зимите се многу кратки и не особено ладни, и не е практика да се загрева дома. А внатре студи. Ние со беби веројатно би ја подгревале спалната ама сигурно не целиот стан. Ми требаат совети во што да го облекувам бебето низ дома, првите месец два, од крај на јануари веќе ни е пролет. Бенкица, шпихозни, и џемперче? Или баш како за надвор некое бебешко скафандерче? Поима немам. Читам за спиење не препорачуваат да се покриваат нороденчињата заради опасност од задушување. Во што да спие? Фала ви мамас
Аспиратор само кога тече носе, оти не знае да го издува. А кај мало бебе, само физиолошки раствор, капки или спреј. Само ќе ги извади мрсулчињата после ставање на капките.
Мајка ќе си земеш термостат дома и според тоа колкава е температурата такс и ќе го облекуваш, ако е до 20 степени две работи на долги и покриено,ќе следиш и дете дали се поти или е ладно на градите.
Kako se stava fizioliskiot rastvor, po kolku kapki? I dalj bebe posle stavanjeto treba da se ispravi ili da si leze na grbce, mese? Nema tecni mrsoli, no gledam deka vo dvete nozdri mu stoat
Една-две капки се доволни за мало носе, се продаваат моно-дози кои имаат мало отворче, само го стиснуваш шишенцето да капне. Немаш потреба да му менуваш позиција.
И Имаш и ампули и во вид на спреј.Ампула се фрла после отварање а спрејот си трае поише и поисплатлив е. Јас капнувам по една во двете ноздри легната и свртена со главче прво на десно па лево.После ја исправам во скут и влечам со аспиратор.Чуда излегуваат,два пати на ден го чистам.Пред јадење обавезно,никако најадено.
А зошто влечеш со аспиратор ако не е болно и нема потреба. Едно капнување и сами ќе се исфрлат мрсулчињата со кивање или на бањање. Немојте на толку мало бебе, ќе му ја оштетите слузокожата. Освен ако не е болно и затнато.
Педијатар ми кажа обавезно да аспирирам секој ден,многу секрет се стварало .На месец дена почнав бидејќи страв ми беше но гледам бебево поубаво дише,се вадат мрсулчиња со кивање не ги исфрла.
Првпат слушам педијатар да го каже ова. Мене па баш педијатри ми кажаа никако секојдневна аспирација. Само кога му тече нос, значи кога има многу секрет кој не знае да го исфрли со дување. Јас сум го носела малото на аспирација кај лекар кога беше мало и настинато, а после тоа, само кога му течеше носот користев аспиратор што се става на правосмукалка. Сега веќе ништо не користам оти знае да го дува носот.
Ќе го кажев истото што и @Annath Се сеќавам од првата патронажна сестра го добив советот за аспиратор после 6 месеци, а во меѓувреме ако е полно носето и неможат сами да излезат да извадам нежно со чепкалка за уши од оние со граничник. Секрет е веќе друга политика, но крчењето кај бебиња до 3 месеци е и нормално, не мора да се аспирира. Ова е само мое искуство, секако веројатно педијатрот е во право бидејќи го има слушнато каков секрет има бебето.
Od 0 do 6 i ne se bas bebeskim so garant ke si gu iznose. Jas zemav 0 do 6 se i e golemo i se soblekuvaat. Moja drugarka istite gi ima uste i gi oblekuva a 1 godinka i e malata. Ako ima 00 togas moze da gi nadrasne a 0 do 6 nema sansi preku nok