1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    фала ти ќе разгледам и низ темата :inlove:

2. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    Ми се има случено попладне или навечер да треба да го пресоблечам, а се бањаме следниот ден, па после бањање му менувам само боди. Инаку еве месец и пол, цело време ми е во шпилхозни, најлесно ми е за менување пелена, особено тие патентот од долу што се откопчува. Освен шпилхозни облекувам боди одоздола и тоа е тоа. Не облекувам блузи панталони и хулахопки, само чорапчиња ако шпилхозните се без стапалца. Некогаш е посвежо во дневна па го мотаме во не многу дебело ќебенце плик или подебела тетра. Мислам дека од облека по 5-6 ти се доволно. Моето се роди 51цм, 50ките ги носеше скоро месец. За бањање сега за сега претежно само со вода, некогаш косичката со купка.

На Frosty! му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    ми олесна малце со одговоров, читав по 14-15 боди во коментари, се доиспаничив :Dфала ти|(

4. Beba 68

Beba 68 Нов член

Се зачлени на:
    21 декември 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Здраво на сите, Би сакала да прашам каде да купам ќебенца и каква дебелина, каков топломер, дали одма требаат ножички, какви пешкири да купам и од каде? Возбудена сум прилично, влегувам во 33та недела

5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.398
    Допаѓања:
    18.643
    Ќебенца,пешкири има во Стружанка, Ваикики,Памук пале, бутиците на бит пазар. Ние користиме од меканите,бушавки, за дома,за спиење,за надвор врз скафандер. Купив и подебело за покривање за ноќе и плик ќебе,ама уште не ми се искористени.
    Пешкирот е од оние четвртастите со дел за бришење главче.
    Топломер, имаме обичен,му мерев пред некој ден цицајќи ,2+ е ,беше мирен,за понатака не знам. Од алиекспрес имаме и цуцла топломер,и со неа беше успешно.

6. Beba 68

Beba 68 Нов член

Се зачлени на:
    21 декември 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Супер, фала многу

7. Ana***

Ana*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво :) Дали знаете дали кај нас ги има влажните марамчиња Water Wipes? Screenshot_20200118-150115_Chrome.jpg

8. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Не сум ги видела овие до сега ама најслично нешто кај нас се на Виолета со 99% вода. Јас тие ги користам.

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Мајки на близнаци, со кој број на боди почнавте од почеток кога се родија? И по колку за секое бебе?
    Се мислам меѓу 44 и 50, знам дека брзо растат, ама близнаци во принцип мали се раѓаат. Мислев барем бодито да не биде ептен големо, за облеката ич не е проблем ако е поголема :?:

@lejlla , @bela.m , ако сте во можност пишете искуство :*

На lejlla му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Мајка јас имам купено најмалечки, на нив пишува 50, такви имам по 4 за секое бебе, една месец имаме веќе и гледам дека му се кратки во ракавчињата, се зависи од бебенцата колкави ќе се родат, со лесно до крај на сите и барајте што повеќе луѓе околу вас за припомош :rofl:

На Ms allways right, dunika, Thallia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Да, во регуларните величини 50 се најмали, овие 44 се во premature. Е тоа е што не знаеш колкави ќе се родат, и кога ќе се родат. Ќе земам најверојатно 50-ки и јас :)
    Луѓе за припомош набавив веќе 8-| Утре доаѓаат моите, истиот ден кога си одат доаѓаат на мм неговите, после пак идат моите...... не ги пуштам на раат сега баби и дедовци :D
    Фала на одговорот, гушни ги тие среќичките :hug:

На duffi, mal.ecka, lejlla и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    @green.eyes јас со 50ки почнав помали не најдов, малиот за 2 недели ги надрасти, се роди 50цм па сестра му и неговите ги доносуваше.
    Јас пак бодиња им купувам секогаш број поголем, а облеката да им биде таман да не бидат ко наврнати.

На lejlla и green.eyes им се допаѓа ова.
  13. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Блазе си ти, сигурно до крај си ги носела :) Не знам, од старт имам чувство дека нема многу да седат, дека рано ќе се родат :?: Засега нема такви индикации, ова е само некое чувство што ме држи уште од почетокот, па затоа и во premature величини гледам. Фала на одговор :)

14. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    38 недела, но верувај со близначка бременост нема раат, потсвесно сите сме размислувале дека нема да доседат до крај. Јас живеев од недела за недела и потполно те сфаќам. Само позитивни мисли!

На bela.m, green.eyes и Thallia им се допаѓа ова.
  15. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    @green.eyes и јас почнав со 50ки. Добри им беа. И точно, многу бргу ги надраснаа.

Не се плашете околу гледањето на бебенцата. Јас и мм сами си ги расправаме. Јас ги извршувам обврските околу нив, тој е аниматор ако "згусне" и некој од нив уклучи сирена :)
    Заедно и си ги бањаме.
    Баби ангажираме многу ама многу ретко. Тешко е да, ама послатко нема.
    Јас сум малку "лева патика" па затоа одлучив сами да се носиме со предизвикот "близначиња" :D

На bertold, Girl-Rabbit, eta и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Jana87

Jana87 Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2016
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    6.406
    За овие не знам, ама на бекутан имаш водени влажни така да се изразам се разликуваат по пакување од класичните и ги пишува newborn aqua pure wipes e сега во состав имаш плус глицерин и уште нешто, ама за разлика од виолета 99% вода барем не се парфимирани, немаат никаков мирис

На Thallia и Anomis11 им се допаѓа ова.
  17. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    девојки дали користите гнезда бебешки и дали се исплати да се купува. Од релаксатор се откажавме зошто не знаеме дали ќе сака да седи ама ова гнездово ми изгледа како практично.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Гнездото до 4м, максимум до 6м зависи колку е големо детето. А и пак зависи дали сака детето тесен простор (некој така се чувствуваат посигурно). Мојата не сака и ја шета цела спална.

19. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    Ние го користевме на спална околу месец дена додека ми беше ептен мало бебе и ми беше страв да спие директно до мене. Сега во дневна на софа си лежи во него преку ден.

На Thallia и Frosty! им се допаѓа ова.
  20. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    @green.eyes немора да значи дека многу рано.ќе излезат имам пријателка со близналиња се породи во 39 недела а јас со едно во 35. За бодиња и јас облекував 50 зошто не најдов помали земав едни пишуваше за новороденче ама и во двете беше како преправен :D
    Да не беше широкиот повој немаше да знам каде да го фатам во се се губеше и се му висеше во ракавиците пола и повеќе раката ја збираше а капчињата му паѓаа врз лице(facepalm)
    Ама многу брзо ги нарасна веќе ни се спакувани одамна8)

Прикачени фајлови:

На RAK91, Thallia, green.eyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.