Што сè е потребно за новороденче?

Discussion in 'Бебе' started by flowergarden, Feb 20, 2012.

1. Frosty!

Frosty! Популарен член

фала ти ќе разгледам и низ темата :inlove:

2. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Ми се има случено попладне или навечер да треба да го пресоблечам, а се бањаме следниот ден, па после бањање му менувам само боди. Инаку еве месец и пол, цело време ми е во шпилхозни, најлесно ми е за менување пелена, особено тие патентот од долу што се откопчува. Освен шпилхозни облекувам боди одоздола и тоа е тоа. Не облекувам блузи панталони и хулахопки, само чорапчиња ако шпилхозните се без стапалца. Некогаш е посвежо во дневна па го мотаме во не многу дебело ќебенце плик или подебела тетра. Мислам дека од облека по 5-6 ти се доволно. Моето се роди 51цм, 50ките ги носеше скоро месец. За бањање сега за сега претежно само со вода, некогаш косичката со купка.

Frosty! likes this.
  3. Frosty!

Frosty! Популарен член

ми олесна малце со одговоров, читав по 14-15 боди во коментари, се доиспаничив :Dфала ти|(

4. Beba 68

Beba 68 Нов член

Здраво на сите, Би сакала да прашам каде да купам ќебенца и каква дебелина, каков топломер, дали одма требаат ножички, какви пешкири да купам и од каде? Возбудена сум прилично, влегувам во 33та недела

5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Ќебенца,пешкири има во Стружанка, Ваикики,Памук пале, бутиците на бит пазар. Ние користиме од меканите,бушавки, за дома,за спиење,за надвор врз скафандер. Купив и подебело за покривање за ноќе и плик ќебе,ама уште не ми се искористени.
    Пешкирот е од оние четвртастите со дел за бришење главче.
    Топломер, имаме обичен,му мерев пред некој ден цицајќи ,2+ е ,беше мирен,за понатака не знам. Од алиекспрес имаме и цуцла топломер,и со неа беше успешно.

Frosty! likes this.
  6. Beba 68

Beba 68 Нов член

Супер, фала многу

7. Ana***

Ana*** Истакнат член

Здраво :) Дали знаете дали кај нас ги има влажните марамчиња Water Wipes? Screenshot_20200118-150115_Chrome.jpg

8. lady.N

lady.N Популарен член

Не сум ги видела овие до сега ама најслично нешто кај нас се на Виолета со 99% вода. Јас тие ги користам.

Anomis11 likes this.
  9. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Мајки на близнаци, со кој број на боди почнавте од почеток кога се родија? И по колку за секое бебе?
    Се мислам меѓу 44 и 50, знам дека брзо растат, ама близнаци во принцип мали се раѓаат. Мислев барем бодито да не биде ептен големо, за облеката ич не е проблем ако е поголема :?:

@lejlla , @bela.m , ако сте во можност пишете искуство :*

lejlla likes this.
  10. lejlla

lejlla Популарен член

Мајка јас имам купено најмалечки, на нив пишува 50, такви имам по 4 за секое бебе, една месец имаме веќе и гледам дека му се кратки во ракавчињата, се зависи од бебенцата колкави ќе се родат, со лесно до крај на сите и барајте што повеќе луѓе околу вас за припомош :rofl:

11. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Да, во регуларните величини 50 се најмали, овие 44 се во premature. Е тоа е што не знаеш колкави ќе се родат, и кога ќе се родат. Ќе земам најверојатно 50-ки и јас :)
    Луѓе за припомош набавив веќе 8-| Утре доаѓаат моите, истиот ден кога си одат доаѓаат на мм неговите, после пак идат моите...... не ги пуштам на раат сега баби и дедовци :D
    Фала на одговорот, гушни ги тие среќичките :hug:

duffi, mal.ecka, lejlla and 3 others like this.
  12. Feodora

Feodora Популарен член

@green.eyes јас со 50ки почнав помали не најдов, малиот за 2 недели ги надрасти, се роди 50цм па сестра му и неговите ги доносуваше.
    Јас пак бодиња им купувам секогаш број поголем, а облеката да им биде таман да не бидат ко наврнати.

lejlla and green.eyes like this.
  13. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Блазе си ти, сигурно до крај си ги носела :) Не знам, од старт имам чувство дека нема многу да седат, дека рано ќе се родат :?: Засега нема такви индикации, ова е само некое чувство што ме држи уште од почетокот, па затоа и во premature величини гледам. Фала на одговор :)

14. Feodora

Feodora Популарен член

38 недела, но верувај со близначка бременост нема раат, потсвесно сите сме размислувале дека нема да доседат до крај. Јас живеев од недела за недела и потполно те сфаќам. Само позитивни мисли!

bela.m, green.eyes and Thallia like this.
  15. bela.m

bela.m Популарен член

@green.eyes и јас почнав со 50ки. Добри им беа. И точно, многу бргу ги надраснаа.

Не се плашете околу гледањето на бебенцата. Јас и мм сами си ги расправаме. Јас ги извршувам обврските околу нив, тој е аниматор ако "згусне" и некој од нив уклучи сирена :)
    Заедно и си ги бањаме.
    Баби ангажираме многу ама многу ретко. Тешко е да, ама послатко нема.
    Јас сум малку "лева патика" па затоа одлучив сами да се носиме со предизвикот "близначиња" :D

bertold, Girl-Rabbit, eta and 6 others like this.
  16. Jana87

Jana87 Популарен член

За овие не знам, ама на бекутан имаш водени влажни така да се изразам се разликуваат по пакување од класичните и ги пишува newborn aqua pure wipes e сега во состав имаш плус глицерин и уште нешто, ама за разлика од виолета 99% вода барем не се парфимирани, немаат никаков мирис

Thallia and Anomis11 like this.
  17. Frosty!

Frosty! Популарен член

девојки дали користите гнезда бебешки и дали се исплати да се купува. Од релаксатор се откажавме зошто не знаеме дали ќе сака да седи ама ова гнездово ми изгледа како практично.

mal.ecka likes this.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Гнездото до 4м, максимум до 6м зависи колку е големо детето. А и пак зависи дали сака детето тесен простор (некој така се чувствуваат посигурно). Мојата не сака и ја шета цела спална.

Frosty! likes this.
  19. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Ние го користевме на спална околу месец дена додека ми беше ептен мало бебе и ми беше страв да спие директно до мене. Сега во дневна на софа си лежи во него преку ден.

Thallia and Frosty! like this.
  20. Adams

Adams Популарен член

@green.eyes немора да значи дека многу рано.ќе излезат имам пријателка со близналиња се породи во 39 недела а јас со едно во 35. За бодиња и јас облекував 50 зошто не најдов помали земав едни пишуваше за новороденче ама и во двете беше како преправен :D
    Да не беше широкиот повој немаше да знам каде да го фатам во се се губеше и се му висеше во ракавиците пола и повеќе раката ја збираше а капчињата му паѓаа врз лице(facepalm)
    Ама многу брзо ги нарасна веќе ни се спакувани одамна8)

Attached Files: