Ми се има случено попладне или навечер да треба да го пресоблечам, а се бањаме следниот ден, па после бањање му менувам само боди. Инаку еве месец и пол, цело време ми е во шпилхозни, најлесно ми е за менување пелена, особено тие патентот од долу што се откопчува. Освен шпилхозни облекувам боди одоздола и тоа е тоа. Не облекувам блузи панталони и хулахопки, само чорапчиња ако шпилхозните се без стапалца. Некогаш е посвежо во дневна па го мотаме во не многу дебело ќебенце плик или подебела тетра. Мислам дека од облека по 5-6 ти се доволно. Моето се роди 51цм, 50ките ги носеше скоро месец. За бањање сега за сега претежно само со вода, некогаш косичката со купка.
Здраво на сите, Би сакала да прашам каде да купам ќебенца и каква дебелина, каков топломер, дали одма требаат ножички, какви пешкири да купам и од каде? Возбудена сум прилично, влегувам во 33та недела
Ќебенца,пешкири има во Стружанка, Ваикики,Памук пале, бутиците на бит пазар. Ние користиме од меканите,бушавки, за дома,за спиење,за надвор врз скафандер. Купив и подебело за покривање за ноќе и плик ќебе,ама уште не ми се искористени. Пешкирот е од оние четвртастите со дел за бришење главче. Топломер, имаме обичен,му мерев пред некој ден цицајќи ,2+ е ,беше мирен,за понатака не знам. Од алиекспрес имаме и цуцла топломер,и со неа беше успешно.
Не сум ги видела овие до сега ама најслично нешто кај нас се на Виолета со 99% вода. Јас тие ги користам.
Мајки на близнаци, со кој број на боди почнавте од почеток кога се родија? И по колку за секое бебе? Се мислам меѓу 44 и 50, знам дека брзо растат, ама близнаци во принцип мали се раѓаат. Мислев барем бодито да не биде ептен големо, за облеката ич не е проблем ако е поголема @lejlla , @bela.m , ако сте во можност пишете искуство
Мајка јас имам купено најмалечки, на нив пишува 50, такви имам по 4 за секое бебе, една месец имаме веќе и гледам дека му се кратки во ракавчињата, се зависи од бебенцата колкави ќе се родат, со лесно до крај на сите и барајте што повеќе луѓе околу вас за припомош
Да, во регуларните величини 50 се најмали, овие 44 се во premature. Е тоа е што не знаеш колкави ќе се родат, и кога ќе се родат. Ќе земам најверојатно 50-ки и јас Луѓе за припомош набавив веќе Утре доаѓаат моите, истиот ден кога си одат доаѓаат на мм неговите, после пак идат моите...... не ги пуштам на раат сега баби и дедовци Фала на одговорот, гушни ги тие среќичките
@green.eyes јас со 50ки почнав помали не најдов, малиот за 2 недели ги надрасти, се роди 50цм па сестра му и неговите ги доносуваше. Јас пак бодиња им купувам секогаш број поголем, а облеката да им биде таман да не бидат ко наврнати.
Блазе си ти, сигурно до крај си ги носела Не знам, од старт имам чувство дека нема многу да седат, дека рано ќе се родат Засега нема такви индикации, ова е само некое чувство што ме држи уште од почетокот, па затоа и во premature величини гледам. Фала на одговор
38 недела, но верувај со близначка бременост нема раат, потсвесно сите сме размислувале дека нема да доседат до крај. Јас живеев од недела за недела и потполно те сфаќам. Само позитивни мисли!
@green.eyes и јас почнав со 50ки. Добри им беа. И точно, многу бргу ги надраснаа. Не се плашете околу гледањето на бебенцата. Јас и мм сами си ги расправаме. Јас ги извршувам обврските околу нив, тој е аниматор ако "згусне" и некој од нив уклучи сирена Заедно и си ги бањаме. Баби ангажираме многу ама многу ретко. Тешко е да, ама послатко нема. Јас сум малку "лева патика" па затоа одлучив сами да се носиме со предизвикот "близначиња"
За овие не знам, ама на бекутан имаш водени влажни така да се изразам се разликуваат по пакување од класичните и ги пишува newborn aqua pure wipes e сега во состав имаш плус глицерин и уште нешто, ама за разлика од виолета 99% вода барем не се парфимирани, немаат никаков мирис
девојки дали користите гнезда бебешки и дали се исплати да се купува. Од релаксатор се откажавме зошто не знаеме дали ќе сака да седи ама ова гнездово ми изгледа како практично.
Гнездото до 4м, максимум до 6м зависи колку е големо детето. А и пак зависи дали сака детето тесен простор (некој така се чувствуваат посигурно). Мојата не сака и ја шета цела спална.
Ние го користевме на спална околу месец дена додека ми беше ептен мало бебе и ми беше страв да спие директно до мене. Сега во дневна на софа си лежи во него преку ден.
@green.eyes немора да значи дека многу рано.ќе излезат имам пријателка со близналиња се породи во 39 недела а јас со едно во 35. За бодиња и јас облекував 50 зошто не најдов помали земав едни пишуваше за новороденче ама и во двете беше како преправен Да не беше широкиот повој немаше да знам каде да го фатам во се се губеше и се му висеше во ракавиците пола и повеќе раката ја збираше а капчињата му паѓаа врз лице Ама многу брзо ги нарасна веќе ни се спакувани одамна