1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Што сè е потребно за новороденче?

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    Ја исчитав цела тема, баш добри списоци има, дел си ги препишав. Е сеа јас сакам да го споделам мојот список кој нормално не е комплетен, 22+3 сум, имам време да купувам, но ќе споделам што планирам и што мислам дека би ми требало. Ако мислите дека нешто ќе испуштам или ќе ставам нешто вишок слободно поправете ме. Не знам дали се од ова ќе ми треба, прв пат ќе бидам мајка. И нормално знам дека многу нешта ќе испуштам..
    Па вака според мене од облека за почеток ќе ми треба :
    -10 бодиња, некои на кратки некои на долги ракави, но сите да се потенки бидејќи терминот ми е крај на мај-почеток на јуни.
    -неколку лигавчиња 3-4 мислам доволни би биле
    -5-6 пара панталонки тенки,но долги
    -10тина блузички на долги и кратки ракавчиња
    -2-3 ќебенца од потенок материјал
    -некое тенко памучно џемперче, мислам 2-3 би биле доволни за почеток.
    -чорапчиња би ми требале повеќе но не знам, не можам да проценам колку.
    -иако е лето мислам дека и тенки хулахопчиња може да се има 1 пар за секој случај
    -шпихозни мислам дека би ми требале 7-8 за преку ден за по дома и навечер за спиење наместо пижами
    -тетра пелени не знам колку би ми требале, не за повивање туку за се останато што читам, при доење биле корисни, за кога ќе бљуцне исто.
    -некоја членка беше ми спомнала за пелена за повивање, конкретно оваа-https://www.bubamara.mk/peleni-i-ne...a-za-shiroko-povivae-polna/610733830064561073 вакви мислам дека би ми требале 5-6, не повеќе.
    - ракавички за рачињата мислам дека би ми требале 3-4 пара.
    -обувки мислам дека не се неопходни за почеток, но ете 1 до 2 пара може да се има колку за убаво да изгледа.
    -Капчиња мислам дека би ми биле потребни 4-5

Е сега за хигиена и нега на кожа малку сум во дилема,прашував во темата соодветна за тоа, но секако ќе треба да се дополни и измени списоков
    -Шампон, купка и сапунче на некој од брендовите:Hipp,мустела или Веледа
    -млеко за тело имам земено од ДМ babylove ама мислам дека ќе земам нешто друго од аптека
    -Чешелче мислам дека ќе треба и тоа земав од ДМ
    -пелени не знам искрено, секако ќе купам 1-2 пакувања за да имам, секако знам дека ќе ги смениме, тешко е од прва да се погоди затоа не пишувам бренд.
    -4 пешкирчиња,и бањарка може плус една да се има
    -ноктарка или ножички за нокти исто треба, ќе се распрашам што е подобро
    -стапчиња за уши бебешки обавезно
    -масло некое за тело
    -павловичева
    -рибино масло ми имаа кажано да земам ако му зацрвени газето, не знам дали е навистина потребно
    --------- има уште многу што да се додаде тука, ама не сум запознаена со тоа доволно, читав за прашок за папоче,некои производи во случај да се лупи кожата..-------

За доење и помош при доење јас издвоив многу работи, и за овие сум најмногу во дилема дали сите ќе ми требаат.
    -Вештачки брадавици, планирам да земам и силиконски и од каучук по 1 пар
    -Заштита за брадавици, планирам 1 да земам најмногу 2
    -Пумпа за одмолзување (chicco natural feeling-ја планирам бидејќи не е прескапа,а има задоволни членки)
    -Пумпа за собирање млеко (повторно на Чико, гледав на Енци Менци страната)
    -Чико стерилизатор - мислам дека ќе ми биде неопходен
    -2 стаклени и 2 пластични шишиња, дел да бидат со силиконска, дел со каучукова цуцла за да видиме кои ќе одговараат.
    -лажалки доволни би биле 2-3 бидејќи многу бебиња не ги сакаат
    -Адаптирано млеко едно пакување за секој случај мислам дека потребно е да се има

Од опрема за бебиња има многу потребни работи па ќе ги издвојам и тие кои мислам дека се важни
    -количка со транспортер и корпа
    -креветче со душек и перниче за бебе
    -транспортно креветче
    - 3-4 постелнини за почеток би биле доволни
    -подлоги за преповивање не знам колку би ми требале, мислам 2-3 доволно е
    -Аспиратор за носето
    -термометар (се уште се двоумам каков, има од најефтини до најскапи и на различен принцип на работа)
    -коритце за бањање

**** други работи кои не се толку неопходни, но можно е да затребаат
    -релаксаторот мислам дека не е нешто неопходно но убаво е да се има
    -столче за хранење мислам дека ќе треба откако бебето ќе порасне
    -седиште за во автомобил секако дека е потребно, но го ставив овде бидејќи не мора веднаш да се купи, секако ќе се користи подоцна, кога е бебето уште мало и транспортерот ќе врши работа

За новопечените мајки, не знам се што ќе треба, но што читав по темиве ќе набројам што ми останало во сеќавање
    -гаќи од оние за една употреба ( оние де што требаат за после пораѓајот)- не знам колку би ми биле потребни
    -влошки или како и да се викаат оние за гради, 2 пакувања за почеток мислам треба
    -градници за доење 3-4
    -масло за брадавици
    -купка за тело без мирис, по можност антибактериска
    -дезодоранс без алуминиум и други штетни материи
    -некое масло за масажа на градите, нека кажат искусните какво
    -перница за доење не знам дали навистина треба, но перницата за трудници може да се искористи
    -торба за мама во која ќе ги собира неопходните работи за бебето
    - многу паломи за бришење солзи и трпение бидејќи сите ќе ни газат по живци тие денови

Па мислам тоа е се , не ми текнува друго ништо моментално. Ги замолувам поискусните да направат измени во мојов список бидејќи знам дека не е комплетен и не е како што треба. Она што мислите дека е непотребно слободно пишете ми да го исфрлам, ако сметате дека заборавив нешто исклучително важно слободно корегирајте ме и додајте. Ќе ми простите ако згрешив некаде, не сум упатена..

На firequeenn, Izzy_0504, WonderGuurl и 4 други им се допаѓа ова.
  2. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.602
    Допаѓања:
    17.532
    Јас би ти рекла дека немаш потреба од ракавички,прво премногу е топло,второ ни ортопедите не препорачуваат.И стапчиња исто така,јас не користам ни за двете мои.Со пешкирче ќе забришеш и готово.

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    Знам дека и бебињата се нервираат од нив и си ги вадат, ама викат како заштита било добро да се става ракавички за да не се гребе по лицето.

4. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Во Тритекс има попуст 30-50% на голем дел од производите, прекрасни се, а сега се баш достапни :)

На VanillaSky1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.473
    Допаѓања:
    37.714
    Немој да се лажете да купувате од Џамбо. Од искуство зборам. Катастрофа е гардеробата. На прво перење ми се уништи. И од Стружанка не сум задоволна. Ракавички носеа за да не се изгребат.

На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  6. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.602
    Допаѓања:
    17.532
    И да се гребне брзо им минуваат гребаниците,греота е да се вари во ракавички,сакаат да си преткаат со прстињата.

На lackygirl, Mantub и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  7. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.804
    Допаѓања:
    97.201
    За да не се гребе ноктињата исечени и доволно е. Летно бебе ти е, немој ракавички да му редиш.

На Puffy2019 и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.555
    Допаѓања:
    7.448
    Хулахопки јас би ти рекла да не земаш. Јас купив за моево зимско бебе џабе. Такви долни како ѕиврички можеш да земеш повеќе, евтини се и практични. Ако прокисне ќе ги менуваш често. Подлоги за преповивање повеќе да имаш. Јас 4 земав не можев да ги доперам, па доземав. За сечење нокти сега ножички користам, језиво ми е ноктарица, иако имам и тоа.

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  9. VanillaSky1

VanillaSky1 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2019
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    138
    Списоков ти е баш огромен, би намалила од секоја работа по неколку. Гледај облеката што ќе ја купиш за бебето да не е ист број, туку мешано 50, 56, 62 итн.

Исто, мислам дека за почеток не ти треба стерилизатор, пумпа за одмолзување и собирање млеко, 4 шишиња... Можеби ќе немаш проблеми со доење па нема да ти бидат потребни. Во секое време можеш да пратиш некој да ти купи доколку имаш потреба а да не ризикуваш дека си фрлила пари за џабе.

Би додала чај за доилки, ХИПП мама инстант. Се подготвува како цедевита, многу е вкусен и супер ефект има :)

На dromka, thelittle17, Филотеа и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.555
    Допаѓања:
    7.448
    Да дополнам, моето бебе се роди 3 кила и 50ките ги порасна за 1 недела. Буквално нешто не му ни облеков. Повеќе 56 и 62 користат.

На Izzy_0504, Pocahontas9, Thallia и 2 други им се допаѓа ова.
  11. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.288
    Допаѓања:
    2.607
    Од која кадичка и држач за кадичка сте задоволни?

утре планирам да купам, ама не знам од каде.

12. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.302
    Допаѓања:
    6.398
    Spisokot ti e prenatrupan i pola7 od rabotite nema da ti se potrebni.Ne ti trebaat nitu rakavici , nitu hulahopki nitu pak tollku mnogu bluzicki nitu pantaloncinja .Na pocetokot ti se potrebni poveke ednodelni spikoznicki em se poprakticni em zaradi papokot se podobri. I tie rabotite za doenje 80 posto ti se visok ne na sekoj mu se potrebni silikonski bardavici, vestacko mleko, tolku mnogu sisinja i slicno.Kupi go neophodnoto a se drugo ke dokupis spored realnite potrebi.

На Мариаа., drugarka, Isabel и 4 други им се допаѓа ова.
  13. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Каде можи да се најде чајот?

14. VanillaSky1

VanillaSky1 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2019
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    138
    Порано го имаше во Зегин, провери дали уште го има.

15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Го има во Зегин и сега.

На BY<3 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Да ве прашам вие што сте поискусни, кога бебињата ви беа 3/4 месеци, дали облеката што сте ја купиле од 3 до 6 месеци им се погодила точна или сте облекувале работи и од 6 до 9 месеци?

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  17. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Сум облекувала и различни. Калапите не се исти, зависи од производителот.

18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.473
    Допаѓања:
    37.714
    Претежно поголема гардероба им облакав. Брзо ги израснуваа.

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.364
    Допаѓања:
    18.587
    Зависи од производителот и од тоа како напредува бебе. Кај нас откако наполни 2 месеци нагло порасна и на 3м носеше за 6м, сега е 4м и веќе и за 6м му е кнап облеката.

20. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    6.409
    @Fallen.Angel Бањарка за бебе не ти треба. Скроз е непрактично. Хулахопки за во јуни исто не.

На Thallia и Fallen.Angel им се допаѓа ова.