На каков начин сакаш.Бамиите можеш да ги вариш или пак печеш.Јас имам прочитано дека и живи се јадат,пробав не се нешо убави,али во чорба или како дел од сос за тестенини убави се .
Jas najcesto gi koristam vo turli tava i drugi jadenja isto i przeni mi se mnogu ubavi,sekako dokolku se mladi,ako se tvrdi (stari) sto najcesto gi ima na pazar ne se ubavi.
Малите бамји се млади и убави додека старите се полни со семки и лигави . И јас ги користам во турлитава или пржени
Печени цели бамји со ориз, компир и морков. Омилено посно јадење ми е. Јас бидејќи не јадам кромид и друг зеленчук (домати, пиперки) ставам само тоа и црвена пипер и вода и превкусно ми е ко ќе се испечи.
Порано ги стававме во јадења, чорби, пробуваме во некои комбинации со пржење, ама не се нешто многу убави. И да мора да се млади, инаку нема што да се јаде од нив, како дрво стануваат.
Јадења приготвени со бамји ми се нешто ново во домашното мени. Ги користам како составен дел на посна турлитава со останатиот зеленчук потпечен во рерна.
Ние имаме садено мноогу бамии, т.е моите се занимаваат со бамии цел живот иаκо се вρаботени, бамиите им се сеκое слободно вρеме. Јас лично не ги јадам многу, малκу ми се одвρатни.. Инаκу се стават во манџи, се печат, се пρжат... слатκи се пρжени со сиρење или павлаκа. Печени со патлиџани и κомпиρи, па истото е вκусно со сиρење или павлаκа, κисело млеκо.. Бамиите се ептен здρаво јадење!