Што со белките од јајцата?

Discussion in 'Рецепти' started by magic.girl, Jun 19, 2014.

  1. magic.girl

    magic.girl Истакнат член

    Joined:
    Apr 17, 2014
    Messages:
    542
    Likes Received:
    204
    Gender:
    Female
    Здраво феминки сега правев торта и ми останаа белките од јајцата е сега незнам како што да направам со нив за да не ги фрлам ???
     
  2. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,028
    Likes Received:
    36,093
    Gender:
    Female
    Направи домашен шлаг.Ќе свариш шеќер и вода,еден вид шербет и постепено ќе додаваш во белките додека матиш со миксер.Ќе матиш се додека не добиеш компактна смеса,односно густина.Можеш да го искористиш за премачкување на тортата,а може и така да го сервираш со малку цимет.
     
    daylight and magic.girl like this.
  3. friendy

    friendy Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2012
    Messages:
    4,339
    Likes Received:
    51,772
    Gender:
    Female
    Доколку имаш мрсно лице или коса, може да се почестиш со по една маска од белка и лимун. ;)
     
  4. daylight

    daylight Популарен член

    Joined:
    Dec 22, 2011
    Messages:
    3,247
    Likes Received:
    4,305
    Можеш да ја испржиш со лупени сецкани домати или да ги понудиш во фитнес бодибилдинг клуб. Белката е богата со протеини, а протеините помагаат во раснење на мускулите. ;)
     
  5. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    3,951
    Likes Received:
    33,921
    Gender:
    Female
    Можиш да направиш и целуфки

    еве рецепт
    Изматете 4 белки (можиш колку сакаш белки, толку да ставиш, јас имам правено и со една :)) со шеќер(зависи колку белки ќе ставиш) и 1 ванила.
    Најдобро е белките малку да се изматата посебно, а потоа постепено да се додава шеќерот со ванилата. Се мати барем 10-15 минути за добро да се изработи шеќерот и да не се чувствува во шлагот.
    По желба се додаваат сецкани ореви, чоколадо или суво овошје.
    Се пече во загреана рерна на 130 степени 20-30 минути. Целувките треба да се сушат во рерната, не да се печат како останатите слатки. Ќе бидат готови кога на допир ќе бидат цврсти, но треба да внимавате да не изгорат и да не добијат жолта боја, затоа се печат на ниска температура 100-150 степени зависи од јачината на рерната.
     
    fificaaa likes this.
  6. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2018
    Messages:
    4,279
    Likes Received:
    20,713
    Gender:
    Female
    Пржени се најубави.