Што со белките од јајцата?

Дискусија во 'Рецепти' започната од magic.girl, 19 јуни 2014.

  1. magic.girl

    magic.girl Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 април 2014
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    183
    Пол:
    Женски
    Здраво феминки сега правев торта и ми останаа белките од јајцата е сега незнам како што да направам со нив за да не ги фрлам ???
     
  2. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    4.337
    Допаѓања:
    28.592
    Пол:
    Женски
    Направи домашен шлаг.Ќе свариш шеќер и вода,еден вид шербет и постепено ќе додаваш во белките додека матиш со миксер.Ќе матиш се додека не добиеш компактна смеса,односно густина.Можеш да го искористиш за премачкување на тортата,а може и така да го сервираш со малку цимет.
     
    На daylight и magic.girl им се допаѓа ова.
  3. friendy

    friendy Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    23.229
    Пол:
    Женски
    Доколку имаш мрсно лице или коса, може да се почестиш со по една маска од белка и лимун. ;)
     
  4. daylight

    daylight Популарен член

    Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    2.993
    Можеш да ја испржиш со лупени сецкани домати или да ги понудиш во фитнес бодибилдинг клуб. Белката е богата со протеини, а протеините помагаат во раснење на мускулите. ;)
     
  5. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.887
    Пол:
    Женски
    Можиш да направиш и целуфки

    еве рецепт
    Изматете 4 белки (можиш колку сакаш белки, толку да ставиш, јас имам правено и со една :)) со шеќер(зависи колку белки ќе ставиш) и 1 ванила.
    Најдобро е белките малку да се изматата посебно, а потоа постепено да се додава шеќерот со ванилата. Се мати барем 10-15 минути за добро да се изработи шеќерот и да не се чувствува во шлагот.
    По желба се додаваат сецкани ореви, чоколадо или суво овошје.
    Се пече во загреана рерна на 130 степени 20-30 минути. Целувките треба да се сушат во рерната, не да се печат како останатите слатки. Ќе бидат готови кога на допир ќе бидат цврсти, но треба да внимавате да не изгорат и да не добијат жолта боја, затоа се печат на ниска температура 100-150 степени зависи од јачината на рерната.
     
    На fificaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    3.834
    Допаѓања:
    20.456
    Пол:
    Женски
    Пржени се најубави.
     
    На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 2 други им се допаѓа ова.