1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Што со белките од јајцата?

Дискусија во 'Рецепти' започната од magic.girl, 19 јуни 2014.

  1. magic.girl

    magic.girl Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 април 2014
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    199
    Пол:
    Женски
    Здраво феминки сега правев торта и ми останаа белките од јајцата е сега незнам како што да направам со нив за да не ги фрлам ???
     
  2. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    35.978
    Пол:
    Женски
    Направи домашен шлаг.Ќе свариш шеќер и вода,еден вид шербет и постепено ќе додаваш во белките додека матиш со миксер.Ќе матиш се додека не добиеш компактна смеса,односно густина.Можеш да го искористиш за премачкување на тортата,а може и така да го сервираш со малку цимет.
     
    На daylight и magic.girl им се допаѓа ова.
  3. friendy

    friendy Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.337
    Допаѓања:
    51.761
    Пол:
    Женски
    Доколку имаш мрсно лице или коса, може да се почестиш со по една маска од белка и лимун. ;)
     
  4. daylight

    daylight Популарен член

    Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.136
    Допаѓања:
    4.106
    Можеш да ја испржиш со лупени сецкани домати или да ги понудиш во фитнес бодибилдинг клуб. Белката е богата со протеини, а протеините помагаат во раснење на мускулите. ;)
     
  5. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.918
    Пол:
    Женски
    Можиш да направиш и целуфки

    еве рецепт
    Изматете 4 белки (можиш колку сакаш белки, толку да ставиш, јас имам правено и со една :)) со шеќер(зависи колку белки ќе ставиш) и 1 ванила.
    Најдобро е белките малку да се изматата посебно, а потоа постепено да се додава шеќерот со ванилата. Се мати барем 10-15 минути за добро да се изработи шеќерот и да не се чувствува во шлагот.
    По желба се додаваат сецкани ореви, чоколадо или суво овошје.
    Се пече во загреана рерна на 130 степени 20-30 минути. Целувките треба да се сушат во рерната, не да се печат како останатите слатки. Ќе бидат готови кога на допир ќе бидат цврсти, но треба да внимавате да не изгорат и да не добијат жолта боја, затоа се печат на ниска температура 100-150 степени зависи од јачината на рерната.
     
    На fificaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.711
    Пол:
    Женски
    Пржени се најубави.
     
    На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 2 други им се допаѓа ова.