Здраво феминки сега правев торта и ми останаа белките од јајцата е сега незнам како што да направам со нив за да не ги фрлам ???
Направи домашен шлаг.Ќе свариш шеќер и вода,еден вид шербет и постепено ќе додаваш во белките додека матиш со миксер.Ќе матиш се додека не добиеш компактна смеса,односно густина.Можеш да го искористиш за премачкување на тортата,а може и така да го сервираш со малку цимет.
Можеш да ја испржиш со лупени сецкани домати или да ги понудиш во фитнес бодибилдинг клуб. Белката е богата со протеини, а протеините помагаат во раснење на мускулите.
Можиш да направиш и целуфки еве рецепт Спојлер Изматете 4 белки (можиш колку сакаш белки, толку да ставиш, јас имам правено и со една ) со шеќер(зависи колку белки ќе ставиш) и 1 ванила. Најдобро е белките малку да се изматата посебно, а потоа постепено да се додава шеќерот со ванилата. Се мати барем 10-15 минути за добро да се изработи шеќерот и да не се чувствува во шлагот. По желба се додаваат сецкани ореви, чоколадо или суво овошје. Се пече во загреана рерна на 130 степени 20-30 минути. Целувките треба да се сушат во рерната, не да се печат како останатите слатки. Ќе бидат готови кога на допир ќе бидат цврсти, но треба да внимавате да не изгорат и да не добијат жолта боја, затоа се печат на ниска температура 100-150 степени зависи од јачината на рерната.