Што со исушеното лепче...

Discussion in 'Рецепти' started by katka-slatka, Jul 7, 2010.

1. dejana2

dejana2 Истакнат член

Често имаме леб после третиот па и четвртиот ден па мора нешто да му правиме, не ни се исплаќа да го фрламе :worried:
    1. Го сечам лебот на парчиња, го потопувам во изматени јајца и тоа ептен да накисне и го пржам. Испржените лепчиња јас ги сакам со кисело млеко, може и со сирење, домат..
    2. Си правам мини пици или топли сендвичи. Го мачкам лебчето со маргарин па со кечап, одозгора ставам шунка, кашкавал, малку оригано и буковец. Сето тоа го ставам во тавче и го печам.

Е нареден пат ќе ги поробам кубетите, пирошките и тие ќофтињата :)

2. aleks26

aleks26 Истакнат член

Пирошки со суво лепче
    -Една векна бајат леб
    -Две јајцина
    -Ммалку млеко
    -Сол,рендана салама,рендано сирење и кашкавал на коцки
    -Јајце и презла
    Го истрошуваме лебот на ситно,ми додаваме малку млеко,јајцата и мешаме,смесата да не биде многу мека ни многу цврста.Му ги додаваме саламата,сирењето,кашкавалот и солта,вадиме топчиња и секое го формираме во ќевапчеста форма,ги мрцкаме во јајце,потоа ги валаме во презла и ги пржиме на загреано масло.Ги вадиме на солвета за да им излезе вишокот масло.
    Се малку досадни за спремање ама :) ама вредат за трудот префкусни се.

butterfly.mk and Mayyya like this.
  3. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Го сечкаш на коцкички и го печеш прво у рерна,као двопек го правиш.После му ставаш јајца,со некој додаток,пример печурки,кашкавал (тоа разматено во јајцата) и пржиш. :)

4. Elena69221

Elena69221 Популарен член

му ставаш многу маргарин и кашкавал и го ставаш под тостер xD

5. Alison.Di

Alison.Di Истакнат член

Во една тепсија ставам парчиња сув леб. Секое парче го мачкам со кечап, па врз него ставам рендана шунка и рендан кашкавал.( понекогаш печурки или чајна/кулен, зависи што ке се најди во фрижидерот, но најчесто со салама и кашкавал.) Потоа јајцата со павлаката се матат па преливам преку целата содржина. Се става оригано и зачини по свој фкус, најчесто користам + кари и лук во прав ептен малку колку за специфичен вкус и околу 15 мин во рерна на 200 степени. Па брат ми најмногу ме сака ова ко ке му го напрам .. хехехе :angel:

Вака некако изгледа ..

Attached Files:

6. vodolija123

vodolija123 Истакнат член

исушеното лепче јас го користам за гибаница
    во еден сад матам 2јајца ставам 1пециво 1чаша јогурт и неполна чаша масло сето тоа го матам со вилушка, потоа додавам рендано сирење од прилика пола кило може и помалку тоа е по желба и салама по желба. Ставам малку оригано и во зависност од соленоста на сирењето сол или вегета. Во тоа го додавам лебот исечен на коцки (1леб) и мешам додека смесата се соедини (може да биде и посува смесата не е никаков проблем). Потоа во подмачкан плех со масло или маргарин ја ставам смесата, од горе ја премачкувам со јајце и ставам сусам. НОрмално следно се пече (никогаш не сум заприметила на време за печење бидејки кога добро ке се зацрвени гибаницата ја вадам од релна) ја сечам на коцки и многу ја обожавам со јогурт. :)

7. hristinnnna

hristinnnna Истакнат член

Исушеното лепче го пржиме во јајца и имаме готов појадок.Исто мама знае понекогаш да ни напраи домашни бејк ролс, убавини. :inlove: Никогаш сме немале навика да фрламе храна, особено не леб.
    А имаме роднини кои редовно сувиот леб или го фрлаат или го даваат на кучето. :tmi:

8. elanor

elanor Популарен член

Пржени лепчиња. Ама со twist :) Две лепчиња се потопуваат во изматени јајца и се прави сендвич со салама и кашкавал што убаво се топи. Се спојуваат со чечкалица и се пржат. Мммм кога ќе се пресече лепчето тече кашкавал :rock:
    Или француски тост. Лепчето се натопува во слатка павлака (може да се додаде цимет и/или морско оревче по вкус) и малку екстракт од ванила. Се пржи на малку путер. Се служи со свежо овошје, најубаво со јагоди и разно шумско овошје и шеќер во прав. Или мед. И евентуално топка маскарпоне или изматен шлаг. Совршенство.

Attached Files:

9. nene88

nene88 Популарен член

Брускети. Го сечам лепчето на кришки и ги потпекувам. а за одозгора зависи од сезоната. Правам неколку варијанти:
    1. салата од патлиџан, кромид и свеж босилек или магдонос, малку масло и сол и го ставам врз лепчињата.
    2. туна и маслинки
    3. пинџур ( ова е за мм, јас не јадам пиперки и не знам како е )

10. Chikaa

Chikaa Активен член

Рендано биено сирење,јајца(едно,две,зависи за колку луѓе е),неколку капки зејтин,сето ова се меша заедно и се става врз парчиња леб,одозгора се ставаат сечени маслинки и се потпекува,абе повкусно нешто нема :lol:

11. Mimi123

Mimi123 Популарен член

Немам рецепт, јас исушеното лепче му го ронам на врапчињата

ANGEL1 likes this.
  12. Adi888

Adi888 Форумски идол

Женски не знам каде да го поставам прашањето, како да испржам лепчиња со јајца? :D
    Итно ми треба :D

13. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

^ Стави масло во тавче да се загрее, а во меѓувреме изматкај ги јајцата. Во јајцата можеш да додадеш и малку млеко, а ако јадеш посолена храна - додади и сол. Потоа потопи ги лепчињата во јајцето од двете страни и стави ги да се пржат. Додека се пржат врти ги од двете страни. Зејтинот не треба да биде премногу врел инаку ќе ти загорат, ама ако не е загреан убаво ќе се впие во лепчето и потоа ќе бидат многу мрсни. Некоја златна средина држи. Ќе познаеш по бојата на јајцето кога се готови :)

Adi888 likes this.
  14. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Сувото лепче се сече на тенки кришки, се премачкува со маргарин. Потоа се мачка ајвар домашен и над него сирење и шунка. Се пече во релна најмногу 10-15 минути. Вкусен и крцкав рецепт за доручек или вечера во комбинација со јогурт, чај, млеко или по ваша лична желба.
    Друг рецепт за сув леб, дело на мојата старосватица е следен:
    Лебот се сече на кришки и се премачкува со маргарин, потоа над него се премачкува изматено јајце. Над јајцето се става коцки шунка, кашкавал, печурки. Повторно се премачкува со изматено јајце и згора малку кечап и оригано. Се печат во релна и имаат вкус на пица.

15. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Не само со исушено, туку и со свежо лепче може да се направи ова. :)

Hipica and WarriorAngel like this.
  16. natemila

natemila Популарен член

Kога имам повеке сув леб го пржам кришки со јајца, некогаш го правам тост, некогаш го кршам на мали делчиња па му рендам малце сиренце, одозгора вагетичка и го потпекувам во релна, а и обавезно секој ден им ронам на пилињата :)

17. Dentina

Dentina Форумски идол

Денес од малку сув леб кој беше останат направив кубети за во Цезар салата.Го исецкав на коцки и во тефлонско тавче само попрскано со масло го потпеков малку и додадов зачини.

18. Sunshine.Sunshine

Sunshine.Sunshine Истакнат член

Најчесто исушениот леб го сечам на парчиња и го редам во тава. На секое парче леб ставам по малку маргарин. Потоа во сад ставам сецкана салама, кашкавал (сирење), кечап, јајце, печурки, зачини и сето тоа го редам на парчињата леб и го ставам во рерна да се пече.
    Многу лесно и брзо се прави и ова ми е едно од омилените јадења.

19. leona83

leona83 Популарен член

Ова ми се допаѓа, ќе пробам.
    Јас кога имаме сув леб го виткам во кеса и го закачувам на контењерите, го земаат оние кои буричкаат пи нив.

Sunshine.Sunshine likes this.
  20. TheBlueMoon

TheBlueMoon Популарен член

Јас од исушениот леб често правам двопек. Така најубаво ми e. Уште ако се стави малку оригано или рузмарин, ко брускети-марети доаѓа. :D
    Или пак испржени лепчиња, ама јас ич не ги сакам. Друѓите дома ги јадат.
    Исто од бајат леб понекогаш правам мини пици со: кечап, сирење и оригано.
    Ама јас најмногу сум по двопекот, две-три минути во микро-печка и готов е. :lol: