Што со исушеното лепче...

Discussion in 'Рецепти' started by katka-slatka, Jul 7, 2010.

  1. luci22

    luci22 Популарен член

    Joined:
    Jun 7, 2014
    Messages:
    742
    Likes Received:
    1,502
    Gender:
    Female
    јас пак “пица бред“ правам, го сечам лепчето или на кришки или по должина (зависи колку бајат леб останало) и врз него си ставам кечап, оригано, сусам, кашкавал, шунка и печурки.. и ги ставам во тавче (претходно премачкано со маргарин или путер) и потоа го ставам во рерна да се пече, и отприлика за едно 15ина минути имам превкусен доручек или вечера :D :D :D
     
    Joi likes this.
  2. nevermet18

    nevermet18 Форумски идол

    Joined:
    May 30, 2014
    Messages:
    5,229
    Likes Received:
    13,206
    Gender:
    Female
    И јас вакво правам, најчесто за доручек. Не е ни тешко за подготовка, ниту е потребно повеќе време. :)
     
    Joi likes this.
  3. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,028
    Likes Received:
    36,093
    Gender:
    Female
    И јас го правам овој рецепт.Многу е вкусно :)
     
    Joi and Sunshine.Sunshine like this.
  4. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    Денес си изматив јајца и си изрендав кашкавал па ги натопив во леб и ги пржив а потоа домати и мајомез мммм преубаво испадна. :)
     
    Joi likes this.
  5. anina

    anina Популарен член

    Joined:
    Mar 17, 2011
    Messages:
    1,141
    Likes Received:
    5,239
    Gender:
    Female
    Пробајте да го ставите исушеното лепче во тенџерче со пареа. За 10 минути е памбуче
     
    Joi likes this.
  6. Snow-Star

    Snow-Star Популарен член

    Joined:
    Jan 28, 2014
    Messages:
    3,527
    Likes Received:
    17,604
    Gender:
    Female
    И јас како некои феминки го користам за правење на „мини пици „ . Но освен тоа , јас со исушенит леб си правам мои „ тост кришки „ . Лебот ќе го насечам на кришки ( рибанки ) , и ќе ги намачкам од двете страни со маргарин . Потоа откако ќе ги намачкам, им ставам вегета , а може и зачин , и сусам од озгoра . Исто од двете страни . Вака подготвени ги ставам на тостерот . И чекам кришките да поруменат така што ќе крцкаат . Многу ми се вкусни . А и можат да се јадат и во комбинација со други јадења намесо обичен леб . :)
     
  7. Joi

    Joi Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2014
    Messages:
    606
    Likes Received:
    1,996
    Го редам во тавче со малку зејтин, му сечкам сланина, го потпекувам, и е многу убаво и крцкаво, а во средината и малку меко од сланината. Си го јадам со пржени јајца.
    Исто така и правам тост со него, а мама прави рибанчиња пржени. :)
     
  8. nikiiii

    nikiiii Популарен член

    Joined:
    Aug 22, 2013
    Messages:
    1,370
    Likes Received:
    942
    го сечам на кришки...го премачкувам во јајце изматкано и така го пржам во масло .. вкусни се :lol:
    [​IMG]
     
    galapce and SnowWhite8 like this.
  9. oraiaeleni

    oraiaeleni Истакнат член

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    138
    Likes Received:
    107
    Незнам дали поради воспитувањето, срце ме боли кога ќе морам да фрлам некое заостанато, скаменето лепче со кое ама баш ништо неможе да се направи. Секогаш се потсетувам дека кога бев мала, и нешто кога требало да се фрли, ќе не потсетеа дека во Африка толку деца умираат од глад...

    Значи, гледам да не дојде до фрлање, или ке направам брускети, или пржени лепчиња со јајца или благо: кришките бајат леб (сеа да не е мувлосано), ги редам во еден огноотпорен сад и ги поливам со засладено по вкус млеко, во кое ставам 3-4 разматени јајца, и цимет, суво гројзенце ако ми се наоѓа, ванила...Оставам да отстои некое време и го потпечувам, се добива едно убаво блакце, особено добро за зима.
     
    4rever.unique likes this.
  10. 4rever.unique

    4rever.unique Истакнат член

    Joined:
    May 5, 2014
    Messages:
    398
    Likes Received:
    224
    Епа κога е исушено, или пρавам едно тавче топеница со него или го сечам на κρишκи, пρемачκано со маρгаρин или путеρ и одозгоρа со κашκавал и во миκρобρанова едно 20-30 сеκунди, ммм милина :).
     
  11. eloves

    eloves Популарен член

    Joined:
    Feb 6, 2013
    Messages:
    2,669
    Likes Received:
    7,606
    Gender:
    Female
    Исто и јас. МНогу е убаво со сирење и кисело млеко.
     
  12. Cvetetto

    Cvetetto Популарен член

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    2,834
    Likes Received:
    1,891
    Gender:
    Female
  13. RockNroLLGirL

    RockNroLLGirL Популарен член

    Joined:
    Jan 19, 2014
    Messages:
    1,598
    Likes Received:
    5,755
    Gender:
    Female
    трошеница :rofl: незнам како го викаат ова во различни делови од мк ама овде ние така го викаме , со стар леб во тепсија на мали парченца го кршиш ставаш малку бутер да се растопи околу нив и сирење и тоа го клаваш да се потпече малку додека се испечат лепчињата и го ваѓаш и многу е вкусно .. :D мајками и викам кога ќе се мажам ќе правам ваквоо првата ден за ручек :rofl: :rofl: :rofl:
     
  14. 4rever.unique

    4rever.unique Истакнат член

    Joined:
    May 5, 2014
    Messages:
    398
    Likes Received:
    224
    Топеница :), на тоа мислев κога пишав погоρе ;).
    Навистина е вκусно, а уште повκусно е κога лебот е сув :), таκа да κога имате сув леб исκоρистете го за топеница! Слатκо ќе се најадете :lol:.
     
    RockNroLLGirL likes this.
  15. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Messages:
    4,363
    Likes Received:
    21,350
    Gender:
    Female
    Пробав, ми се свиѓаат. Лепчето е внатре сочно од јајцето, а од надвор крцкаво.
    Само јас направив моја комбинација, затоа што не сум љубител на кашкавал. Во јајцето ставив сирење кое малку се растопи, пиперка, шунка, оригано, рузмарин, семки од тиква, сол, бибер и кечап.
     
  16. Cvetetto

    Cvetetto Популарен член

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    2,834
    Likes Received:
    1,891
    Gender:
    Female
    Па и таа кажа дека можи да се комбинираат со други производи.Секој по вкус,може да прави :rofl:
     
  17. Tatjana95

    Tatjana95 Популарен член

    Joined:
    Aug 4, 2014
    Messages:
    360
    Likes Received:
    1,115
    Gender:
    Female
    Еве еден рецепт за нешто слично на пица - лепчиња, само што не се крцкави туку омекнати..
    На намрсена тава се редат лепчињата. Во сад се маткаат јајца (околу 3-4, зависи колку лепчиња ќе потпекувате), кршено/рендано сирење, еден филџан (за кафе) млеко, малку путер или масло, и салама, маслинки по желба. Одозгора се става оригано. Се потпекува околу 10тина минути, и готово :)

    Друго, лепчињата поставени на намрсена тава или тефлонска, прво се мачка малку маргарин, па се става кашкавал и одозгора крукчиња виршли и зачини по вкус (оригано, кари..). Кога ќе се испечат може да се стави кечап, сенф, мајонез.. кој што сака :D Виршлите си се убаво пропаднати во кашкавалот... абе милина :mm:

    Уште една намена за бајатиот леб научив од идната свекрва.. таа го печи лебот, поточно го суши во рерна и потоа го толчи за да се добијат лебни трошки. Абе, мора сето да биде home made, нели.. :P
     
  18. Oscar Lady

    Oscar Lady Популарен член

    Joined:
    Jan 14, 2015
    Messages:
    1,212
    Likes Received:
    6,400
    Gender:
    Female
    Јас кога имам стар леб ..
    најчесто си сечам кришки од него, на нив ставам кечап, салама(за другите ) , кашкавал или сирење и оригано. И ги ставам 8 минути да се печат.
    Или ..ке го исечам на поситно лепчето , ке му ставам само сирење и оригано и го печам.
    :)
     
    joy1 likes this.
  19. Sweet Justice

    Sweet Justice Активен член

    Joined:
    Jul 31, 2015
    Messages:
    118
    Likes Received:
    47
    Gender:
    Male
    Исушениот леб (но не мувлосан, се разбира) може да се омекне и да стане подобар и од пресен леб на следниов начин: Во рерна намачкан со маргарин и малку да се испече, па потоа врз него црвена пипер (од таа што не е многу лута). Ова јадење посебно за на зима е вкусно. (со додатоци некои, пример ајвар, чварки и сл.)
     
  20. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    3,951
    Likes Received:
    33,921
    Gender:
    Female
    Зависи како сум расположена и гладна :D

    Најчесто го правам на два начини.
    1. Една рибанка ја сечам на половина и ја премачкувам со зејтин од двете страни и ставам одозгора зачини најчесто вегета и буковец и на тостерот притискам 5-6 мин.
    Летно време со краставичка, патчиџанче и сиренце е милина, зимно време со ајварче. :mm:

    2. Врз рибанката ставам парчиња салама, патлиџани, печурки и многу малку кашкавал (не сум љубител на кашкавалот, го ставам колку за вкус) и зачини најчесто буковец и ги ставам во рерна на 15-20 мин.
    Кога е готово ставам кечап и тоа е тоа..