1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Што со исушеното лепче...

Дискусија во 'Рецепти' започната од katka-slatka, 7 јули 2010.

  1. luci22

    luci22 Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    742
    Допаѓања:
    1.501
    Пол:
    Женски
    јас пак “пица бред“ правам, го сечам лепчето или на кришки или по должина (зависи колку бајат леб останало) и врз него си ставам кечап, оригано, сусам, кашкавал, шунка и печурки.. и ги ставам во тавче (претходно премачкано со маргарин или путер) и потоа го ставам во рерна да се пече, и отприлика за едно 15ина минути имам превкусен доручек или вечера :D :D :D
     
    На Joi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nevermet18

    nevermet18 Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    13.044
    Пол:
    Женски
    И јас вакво правам, најчесто за доручек. Не е ни тешко за подготовка, ниту е потребно повеќе време. :)
     
    На Joi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    35.978
    Пол:
    Женски
    И јас го правам овој рецепт.Многу е вкусно :)
     
    На Joi и Sunshine.Sunshine им се допаѓа ова.
  4. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Пол:
    Женски
    Денес си изматив јајца и си изрендав кашкавал па ги натопив во леб и ги пржив а потоа домати и мајомез мммм преубаво испадна. :)
     
    На Joi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anina

    anina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.237
    Пол:
    Женски
    Пробајте да го ставите исушеното лепче во тенџерче со пареа. За 10 минути е памбуче
     
    На Joi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Snow-Star

    Snow-Star Популарен член

    Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.470
    Допаѓања:
    17.430
    Пол:
    Женски
    И јас како некои феминки го користам за правење на „мини пици „ . Но освен тоа , јас со исушенит леб си правам мои „ тост кришки „ . Лебот ќе го насечам на кришки ( рибанки ) , и ќе ги намачкам од двете страни со маргарин . Потоа откако ќе ги намачкам, им ставам вегета , а може и зачин , и сусам од озгoра . Исто од двете страни . Вака подготвени ги ставам на тостерот . И чекам кришките да поруменат така што ќе крцкаат . Многу ми се вкусни . А и можат да се јадат и во комбинација со други јадења намесо обичен леб . :)
     
    На galapce, Umbrella22, Joi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Joi

    Joi Популарен член

    Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    Го редам во тавче со малку зејтин, му сечкам сланина, го потпекувам, и е многу убаво и крцкаво, а во средината и малку меко од сланината. Си го јадам со пржени јајца.
    Исто така и правам тост со него, а мама прави рибанчиња пржени. :)
     
  8. nikiiii

    nikiiii Популарен член

    Се зачлени на:
    22 август 2013
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    942
    го сечам на кришки...го премачкувам во јајце изматкано и така го пржам во масло .. вкусни се :lol:
    [​IMG]
     
    На galapce и SnowWhite8 им се допаѓа ова.
  9. oraiaeleni

    oraiaeleni Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    107
    Незнам дали поради воспитувањето, срце ме боли кога ќе морам да фрлам некое заостанато, скаменето лепче со кое ама баш ништо неможе да се направи. Секогаш се потсетувам дека кога бев мала, и нешто кога требало да се фрли, ќе не потсетеа дека во Африка толку деца умираат од глад...

    Значи, гледам да не дојде до фрлање, или ке направам брускети, или пржени лепчиња со јајца или благо: кришките бајат леб (сеа да не е мувлосано), ги редам во еден огноотпорен сад и ги поливам со засладено по вкус млеко, во кое ставам 3-4 разматени јајца, и цимет, суво гројзенце ако ми се наоѓа, ванила...Оставам да отстои некое време и го потпечувам, се добива едно убаво блакце, особено добро за зима.
     
    На 4rever.unique му/ѝ се допаѓа ова.
  10. 4rever.unique

    4rever.unique Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 мај 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    224
    Епа κога е исушено, или пρавам едно тавче топеница со него или го сечам на κρишκи, пρемачκано со маρгаρин или путеρ и одозгоρа со κашκавал и во миκρобρанова едно 20-30 сеκунди, ммм милина :).
     
  11. eloves

    eloves Популарен член

    Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    Пол:
    Женски
    Исто и јас. МНогу е убаво со сирење и кисело млеко.
     
  12. Cvetetto

    Cvetetto Популарен член

    Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.890
    Пол:
    Женски
    На Oscar Lady, Pipaa, irena.1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. RockNroLLGirL

    RockNroLLGirL Популарен член

    Се зачлени на:
    19 јануари 2014
    Пораки:
    1.577
    Допаѓања:
    5.706
    Пол:
    Женски
    трошеница :rofl: незнам како го викаат ова во различни делови од мк ама овде ние така го викаме , со стар леб во тепсија на мали парченца го кршиш ставаш малку бутер да се растопи околу нив и сирење и тоа го клаваш да се потпече малку додека се испечат лепчињата и го ваѓаш и многу е вкусно .. :D мајками и викам кога ќе се мажам ќе правам ваквоо првата ден за ручек :rofl: :rofl: :rofl:
     
  14. 4rever.unique

    4rever.unique Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 мај 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    224
    Топеница :), на тоа мислев κога пишав погоρе ;).
    Навистина е вκусно, а уште повκусно е κога лебот е сув :), таκа да κога имате сув леб исκоρистете го за топеница! Слатκо ќе се најадете :lol:.
     
    На RockNroLLGirL му/ѝ се допаѓа ова.
  15. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.358
    Допаѓања:
    21.331
    Пол:
    Женски
    Пробав, ми се свиѓаат. Лепчето е внатре сочно од јајцето, а од надвор крцкаво.
    Само јас направив моја комбинација, затоа што не сум љубител на кашкавал. Во јајцето ставив сирење кое малку се растопи, пиперка, шунка, оригано, рузмарин, семки од тиква, сол, бибер и кечап.
     
  16. Cvetetto

    Cvetetto Популарен член

    Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.890
    Пол:
    Женски
    Па и таа кажа дека можи да се комбинираат со други производи.Секој по вкус,може да прави :rofl:
     
  17. Tatjana95

    Tatjana95 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.115
    Пол:
    Женски
    Еве еден рецепт за нешто слично на пица - лепчиња, само што не се крцкави туку омекнати..
    На намрсена тава се редат лепчињата. Во сад се маткаат јајца (околу 3-4, зависи колку лепчиња ќе потпекувате), кршено/рендано сирење, еден филџан (за кафе) млеко, малку путер или масло, и салама, маслинки по желба. Одозгора се става оригано. Се потпекува околу 10тина минути, и готово :)

    Друго, лепчињата поставени на намрсена тава или тефлонска, прво се мачка малку маргарин, па се става кашкавал и одозгора крукчиња виршли и зачини по вкус (оригано, кари..). Кога ќе се испечат може да се стави кечап, сенф, мајонез.. кој што сака :D Виршлите си се убаво пропаднати во кашкавалот... абе милина :mm:

    Уште една намена за бајатиот леб научив од идната свекрва.. таа го печи лебот, поточно го суши во рерна и потоа го толчи за да се добијат лебни трошки. Абе, мора сето да биде home made, нели.. :P
     
  18. Oscar Lady

    Oscar Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јануари 2015
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    6.347
    Пол:
    Женски
    Јас кога имам стар леб ..
    најчесто си сечам кришки од него, на нив ставам кечап, салама(за другите ) , кашкавал или сирење и оригано. И ги ставам 8 минути да се печат.
    Или ..ке го исечам на поситно лепчето , ке му ставам само сирење и оригано и го печам.
    :)
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sweet Justice

    Sweet Justice Активен член

    Се зачлени на:
    31 јули 2015
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    47
    Пол:
    Машки
    Исушениот леб (но не мувлосан, се разбира) може да се омекне и да стане подобар и од пресен леб на следниов начин: Во рерна намачкан со маргарин и малку да се испече, па потоа врз него црвена пипер (од таа што не е многу лута). Ова јадење посебно за на зима е вкусно. (со додатоци некои, пример ајвар, чварки и сл.)
     
  20. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.918
    Пол:
    Женски
    Зависи како сум расположена и гладна :D

    Најчесто го правам на два начини.
    1. Една рибанка ја сечам на половина и ја премачкувам со зејтин од двете страни и ставам одозгора зачини најчесто вегета и буковец и на тостерот притискам 5-6 мин.
    Летно време со краставичка, патчиџанче и сиренце е милина, зимно време со ајварче. :mm:

    2. Врз рибанката ставам парчиња салама, патлиџани, печурки и многу малку кашкавал (не сум љубител на кашкавалот, го ставам колку за вкус) и зачини најчесто буковец и ги ставам во рерна на 15-20 мин.
    Кога е готово ставам кечап и тоа е тоа..