Што со исушеното лепче...

Discussion in 'Рецепти' started by katka-slatka, Jul 7, 2010.

  1. Nigredo Odor

    Nigredo Odor Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2016
    Messages:
    3,549
    Likes Received:
    19,469
    Најчесто го бакнувам пред да го фрлам. Но, не поради верски причини, туку како мал гест на почит кон луѓето кои го правеле. Или го давам на животните надвор да се нахранат, намачкан со некоја паштета или храна за мачки/кучиња. Бајат леб не можам да јадам. Ни моите дома не јадат. Кашкавал секогаш немам дома.
     
    GirlLove and Јаневски like this.
  2. Mama993

    Mama993 Истакнат член

    Joined:
    Feb 2, 2019
    Messages:
    281
    Likes Received:
    558
    Gender:
    Female
    Во сад за матење со вилушка ги матам следниве состојќи :
    2јајца
    150 мл зејтин
    200 мл млеко или јогурт (што имам во моментот)
    1 прашок за пециво
    половина од целиот леб ( кој не се искористил најмногу 3 дена) кршам на ситни парчиња и додавам во садот со останатите состојќи и мешам. Се друго е по желба.
    Додавам суџук сечен на ситни коцки, 100 гр кашкавал,две лажици кечап, ситно сецкан жив кромид,маслинки сецкани. Смесата треба да биде ниту многу течна миту многу густа,како пире да речеме.
    Смесата се истура во подмачкана тава со зејтин и одозгора се посипува печен сусам.
    Се пече на 200 С додека не порумени (15-20 мин).
    Има вкус на пица и не се познава дека е од стар леб.
     
  3. LadyLollypop

    LadyLollypop Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2019
    Messages:
    1,126
    Likes Received:
    5,416
    Gender:
    Female
    Ги потопувате кришките во млеко и ги редите во плех една до друга да нема празен простор потоа ставате кечап шунка(кулен, печеница) кашкавал печурки и ете вкусна домашна пица :)
     
    Dessa and Ники. like this.
  4. bella24

    bella24 Истакнат член

    Joined:
    Sep 9, 2014
    Messages:
    563
    Likes Received:
    789
    на тостер подмачкани со кристал маргарин и ги јадам со намаз или со ручек, или кршам на мали парчиња потпечувам со сирење и јајце мешано заедно со малку млеко
     
  5. srekice

    srekice Популарен член

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    4,105
    Likes Received:
    10,418
    Gender:
    Female
    Правам попара.Зовривам вода со зејтин ,сол и многу бибер внатре.Намалувам оган и ставам сечкан леб ,многу прска па треба нон стоп да се меша.Дробам сирење внатре и кршам неколку јајца.Додека е топло е превкусно .